in

Fotograferen met beschikbaar licht


11 maart 2015, 13:23

Jill Streefland is als vrijwilliger verbonden aan de Stichting Earlybirds Fotografie. Deze stichting zorgt voor mooie foto’s voor de ouders van te vroeg geboren kinderen. Tijdens fotoshoots mag niet geflits worden. Jill vertelt hoe ze met deze moeilijke omstandigheden werkt.

Eén van de mooiste aspecten van fotograferen vind ik het vastleggen van fases die snel overgaan in de volgende. Een beeld dat kenmerkend is voor een bepaalde fase laat ouders weer even terug gaan naar deze periode. Voor ouders van een te vroeg geboren kindje een waardevolle aanvulling in het proces van verwerking.

Geborgenheid bij papa. Exif: ISO 200 – F4 – 1/80sec – 50mm

Mijn eerste ervaring met fotograferen in een ziekenhuis was voor een campagne. De kindjes die ik mocht fotograferen waren alweer wat ouder en ziek. Enorm indrukwekkend vond ik het en de grootste uitdaging werd mij direct duidelijk: mooie, heldere en frisse foto’s creëren met het aanwezige licht. Ik wilde mij hier graag verder in specialiseren en direct dacht ik aan alle mooie beelden die ik het afgelopen jaar voorbij had zien komen van Stichting Earlybirds Fotografie. Na aanmelding en beoordeling van mijn werk, mocht ik op pad.

Het buidelmoment. Exif: ISO 2500 – F4 – 1/80sec – 50mm

Licht

We flitsen niet bij de Stichting Earlybirds Fotografie dus het juiste gebruik van het aanwezige licht is bepalend voor het slagen van een foto. Schijnt de zon, of is het bewolkt? Hoeveel daglicht komt er in de ruimte waar de foto’s gemaakt worden naar binnen? Welke zonwering is er (denk aan zonneschermen, rolluiken en gordijnen)? Is er kunstlicht aanwezig? Ligt er een deken over de couveuse heen? Is de situatie gunstig genoeg om invloed uit te oefenen op zonwering en kunstlicht? Als je dan in een situatie terecht komt, waarbij het bewolkt is, het kunstlicht aan staat, er een mooie rode muur aanwezig is en er blauwe gordijnen hangen (je komt echt in deze uitdagende situaties terecht), dan is het fijn als jij de baas bent over de camera en deze op de lichtsituatie kan afstemmen.

Fotograferen met het aanwezige licht. Exif ISO 500 – F3,2 1/60sec – 50mm

Tips voor het fotograferen met beschikbaar licht

ISO omhoog
De hoeveelheid aanvaardbare ruis is voor iedere fotograaf en per camera anders. Mijn tip is dan ook om thuis diverse foto’s te maken op hoge ISO waarden en te bekijken waar voor jou de grens ligt. Als je met de reportage deze ISO waarde niet voorbij gaat, voorkom je een te hoge ruis in de foto’s. Mijn grens ligt ongeveer bij ISO 3200.

Diafragma open
Dus een klein f-getal. Een lichtsterke lens is hierbij heel belangrijk. Met het fotograferen van details (zoals een voetje, een handje, etc.) en een open diafragma kan je prachtige beelden creëren. Ik gebruik zelf waarden tussen F1.4 en kom vaak niet boven de F5.6.

Korte sluitertijd
Om zo goed mogelijk gebruik te maken van het aanwezige licht is het instellen van de sluitertijd enorm belangrijk. Ik vind het belangrijk dat de sensor zoveel mogelijk licht oppakt, maar dat de beelden geen bewegingsonscherpte krijgen. De traagste sluitertijd die ik dan ook toepas is 1/60. Als het moment van fotograferen meer beweging krijgt, zoals een verzorgingsmoment, ga ik al snel naar een sluitertijd tussen 1/80 en 1/100.

Fotograferen met het licht dat van de zijkant binnenkomt, zelf schaduw gecreëerd aangezien ik deze oogopslag wilde vastleggen en op dat moment niets aan het licht kon veranderen. Exif: ISO 640 – f/4,5 – 1/80s – 50mm

Fotograferen met zijlicht
Zijlicht benadrukt de vorm en geeft vaak een diepte weer. De schaduw en het contrast die deze lichtvorm creëert kan soms (te) hard zijn op beeld. Vaak is dit heel simpel op te lossen door de zonwering aan te passen in de ruimte van het ziekenhuis waar je op dat moment fotografeert. In andere gevallen is het juist de kunst om gebruik te maken van het effect van zijlicht en de schaduwen die het licht creëert op het kindje, familie en/of omstandigheden/gebeurtenis.

Oproep
Wil je ook fotograferen voor Stichting Earlybirds Fotografie en beschik je over de kwaliteiten en benodigde apparatuur zoals beschreven in de eerste blog? Meld je dan aan als vrijwilliger en wie weet mogen we jou binnenkort als fotograaf verwelkomen!

Fotograferen met tegenlicht
Fotograferen met tegenlicht is lastig. Inflitsen is niet mogelijk en ook het gebruik van een reflectiescherm bij een reportage van Earlybirds laat ik achterwege, aangezien we de situatie exact zo fotograferen zoals deze is. Voor mij dus geen reflectiescherm of grijskaart. Bij tegenlicht hanteer ik vaak spotmeting. Het onderwerp wat in detail weergegeven moet worden, krijgt dan de juiste belichting. Lees hier meer over fotograferen met tegenlicht.

Fotograferen vanuit een ander standpunt. Exif: ISO 2500 – f/4 – 1/80s – 50mm

Fotograferen met artificieel licht
Aangezien daglicht en kunstlicht een verschillende kleurtemperatuur hebben en de camera zich aanpast aan één soort licht loop je het risico dat de lichtbronnen zich gaan mengen en een hinderlijke kleurzweem op beeld te zien is. Om dit te voorkomen zal ik daar waar mogelijk het kunstlicht uitschakelen en mijn ISO opschroeven. Ik fotografeer op de automatische witbalans en pas later waar nodig de temperatuur, kleur en daarmee dus de witbalans aan.

Fotografeer in RAW
Voor een effectieve nabewerking.

Wees creatief met het licht wat je tot je beschikking hebt.
De Earlybirds reportage is een heldere en frisse weergave van de realiteit. Ik probeer dan ook de situatie zo min mogelijk te beïnvloeden en de pure momenten te fotograferen. Laat het licht voor je werken door verschillende standpunten in te nemen. Recht van boven, staande op een stoel. Van achter een gordijn, op ooghoogte, aan de achterkant van het bedje, etc.

Ontspannen in bad. Exif: ISO 400 – f/2,5 – 1/60s – 50mm

Mijn apparatuur

Ik fotografeer met de Nikon D750 en Nikon D7100 en gebruik met name de Sigma 50 mm F1.4 Art en de Tokina 11-16 mm F2.8. Ik merk dat het fotograferen met een fullframe camera erg prettig is omdat de ISO veel hoger kan zonder teveel ruis te krijgen.

Heerlijk samen slapen. Exif: ISO 400 – f/3,5 – 1/80s – 50mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Olympus OM-D E-M5 Mark II

Video: Lightroom Ontwikkelen: gebruik maken van Voorinstellingen