in

Fotograferen met je smartphone


10 januari 2014, 09:30

Smartphones hebben de fotografie wereld veranderd. Waar eerst iedereen een aparte digitale camera had hebben nu steeds meer mensen alleen nog een smartphone. De camera’s van smartphones zijn de laatste jaren in een rap tempo aan het verbeteren.

Dankzij je smartphone hoef je lang niet altijd een camera bij je te hebben om mooie foto’s te maken. Welke telefoons kunnen opboksen tegen een digitale camera? We vergelijken zes populaire toestellen: de Samsung Galaxy S4 Zoom, de Nokia Lumia 1020, de LG G2, de HTC One, Samsung Galaxy Note 3 en de Sony Xperia Z1.

Samsung Galaxy S4 Zoom: heel dichtbij


De Samsung Galaxy S4 Zoom lijkt zo in de eerste instantie al op een digitale camera, waardoor deze direct al anders is dan alle andere smartphones. De camera heeft een echte zoomfunctie zoals je die ook op digitale camera’s aantreft. Dit lijkt erg op een digitale camera die ook nog een kan bellen.
De camera heeft een resolutie van 16 megapixels. Het grootste verschil met andere telefoons is dat de S4 Zoom daadwerkelijk kan inzoomen en niet gebruikmaakt van digitale trucage om een zoomeffect na te bootsen. Ook leuk: de Xenon-flitser is een stuk beter dan de gemiddelde ledflitser.

Nokia Lumia 1020: megaveel megapixels


De Nokia Lumia 1020 is een vreemde eend in de bijt en niet alleen wat ontwerp betreft. De telefoon beschikt over een camera van maar liefst 41 megapixels. Ook kan de telefoon drie keer inzoomen, net als de Samsung Galaxy S4 Zoom zonder gebruikmaking van digitale trucjes. Een groot nadeel is het prijskaartje: de telefoon is redelijk prijzig. Maar ja, dan heb je wel 41 megapixels.

LG G2: betaalbare middenweg


De G2 van LG heeft een camera met 13 megapixels, vrij bescheiden voor de telefoons van vandaag de dag, maar meer dan genoeg voor algemene foto’s. De G2 is uitstekend te bedienen: LG heeft afgezien van overbodige toeters en bellen, waardoor je de camera intuïtief kunt bedienen. De flitser is niets bijzonders. Al met al is de G2 een prima toestel voor de amateur.

HTC One: eenvoud


De HTC One gaat al een tijdje mee en dat merk je aan de hardware. De camera heeft een maximale resolutie van 4 zogenaamde ultrapixels. In de praktijk blijkt de beeldkwaliteit niet superieur aan die van andere toestellen, hoewel de telefoon wel beter presteert in situaties met weinig licht. De HTC One is betaalbaar en geschikt voor de gevorderde amateur.

Samsung Galaxy Note 3


De Galaxy Note 3 is een onderdeel van de phablet serie van Samsung. De camera is vergelijkbaar met de camera van de galaxy S4. De telefoon beschikt, net als de LG G2 over een camera van een bescheiden 13 megapixel. De camera is gemakkelijk in gebruik en designed om te kunnen gebruiken met één duim. Naast de standaard foto mode heeft het toestel nog 12 andere photo modes. Dit zijn er veel, en deze zijn niet allen even waardevol voor het maken van een goede foto. De camera doet het beduidend minder goed bij weinig licht maar doet het daarentegen wel weer erg goed bij “depth of field effects”. Zo kun je er erg mooie close ups mee maken.

Sony Xperia Z1: een vermomd fototoestel


Sony is heel duidelijk over de troef van de Xperia Z1: de beeldkwaliteit is onovertrefbaar. De camera heeft 21 megapixels en is dezelfde als die in de Cybershot-toestellen. Wat dat betreft is de Z1 dus net echt een fototoestel. De Xperia Z1 heeft ingebouwde scherpstel- en stabilisatiesoftware. Wel zo fijn voor snelle foto’s.

Fotografie-apps

Een camera is echter niet alles: de software telt ook mee. Wat zijn de handigste fotografie-apps?

Photoshop Touch: het kleine broertje van ’s werelds grootste beeldbewerkingssoftware doet het prima op je telefoon. Photoshop Touch is wel wat duurder dan de gemiddelde app (4,49 euro), maar zit bomvol nuttige functies.

GorillaCam Pro: Met deze app pas je eenvoudig zaken als de sluitertijd van je telefoon aan. Heel handig voor stopmotionfilmpjes en timelapses.

Instagram: Zonder twijfel de bekendste app om foto’s mee te bewerken en te delen. Instagram kost je bovendien helemaal niets. Andere apps hebben meer in huis, maar een gegeven paard moet je niet in de bek kijken.

Path On: Met deze app plaats je heel eenvoudig tekst in je foto’s. Je tekent een streep, waarop de uiteindelijke tekst komt te staan. Daarnaast kun je je boodschap op allerlei manieren aanpassen.

Mextures: Een geweldige app om foto’s te bewerken met filters. Zo bijzonder is dat niet, maar Mextures doet het veel beter dan alle andere apps.

FaceTune: Plastische chirurgie op je foto’s? Met FaceTune kun je sproeten, rimpels en allerlei oneffenheden wegwerken. Je pasfoto was nooit eerder zo volmaakt.

Photo Editor by Aviary: Deze app is geschikt voor de amateur en de professional en is erg leuk om je foto’s mee te bewerken.

Kortom, vergeleken met 10 jaar geleden is de mobiele telefoon ontzettend snel geëvolueerd. Met de kwalitatieve camera functionaliteiten van vandaag de dag maakt de smartphone de digitale camera bijna overbodig. We zijn benieuwd hoe de digitale camera’s hier tegen gaan opboksen!

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Blue Mango Interactive en geschreven door Brigitte Jansen. De redactie van Zoom.nl is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit artikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony CyberShot DSC-W830 & W810

Fotograferen in China