in

Fotograferen met tegenlicht? Zo pak je dat aan!

Tegenlicht is niet altijd even makkelijk om mee te werken en het is dan ook iets dat veel fotografen vermijden. Uit de foto van Bertus Seinen blijkt echter wel dat, wanneer je het licht op de juiste manier gebruikt, tegenlicht voor een schitterend beeld kan zorgen.

Ingrediënten

  • Camera: Canon EOS 750D
  • Objectief: Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
  • Locatie: Hasselt, Overijssel

Stappenplan

  • Vertrek op tijd, zodat je het mooiste licht niet mist.
  • Zoek een mooie paardenbloem en ga zo liggen dat het licht er direct doorheen schijnt.
  • Ga voor een lage iso-waarde en zorg dat je de zaadbol mooi belicht.

“Ik wist dat ik deze foto wilde maken toen ik op een ochtend langs een veld paardenbloemen fietste en de zon langs een gebouw op zag komen. Ik zag hoe de zon op het veld viel en bedacht dat het een prachtig beeld moest zijn wanneer die zon door een pluizenbol van een paardenbloem zou schijnen. Vanaf dat moment heb ik gewacht tot de paardenbloemen inderdaad in zaadbollen veranderden.”

Het maken van de foto

“Toen de bloemen in zaadbollen waren veranderd, moest ik alleen nog wachten op het juiste weer. Na een paar ochtenden waarop te weinig zon of helemaal geen zon te zien was, was het raak. Ik zocht de juiste bloem uit en ging precies zo in het gras liggen dat de zon door de bloem scheen. De bloem werkt dan als het ware als een schild tegen het licht, waardoor je een soort luxaflex-effect krijgt en de bloem een mooi silhouet vormt. De foto heb ik verder nauwelijks bewerkt, ik heb enkel wat kleur en contrast toegevoegd en wat bijgesneden.”

Fotografeer je met tegenlicht, dan verandert je onderwerp al snel in een silhouet. Door de belichting precies goed te hebben, heeft de zaadbol in deze foto nog voldoende zichtbare details.

Bertus Seinen (seinen_zoom)
Canon 750D · ISO 100 · F 4 · 1/160 SEC · 60 MM

Zoom Academy

Dit recept komt uit het Fotografie Receptenboek op Zoom Academy. Hierin vind je veel verschillende foto’s en het bijbehorende stappenplan om de foto ook zelf te realiseren. Bij elke foto zie je wat de fotograaf allemaal heeft gebruikt: van camera en objectief tot filters en statieven. Daarnaast krijg je ook tips over bijvoorbeeld de locatie. Uiteraard leer je ook welke instellingen je nodig hebt. Een lange sluitertijd of juist een korte? Welke iso-waarde moet je instellen? En welk diafragma kies je?

Bekijk hier de Cursusbundel Fotografierecepten op Zoom Academy voor meer inspiratie! 


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Beheers het licht: deze verschillende soorten licht moet je kennen

Compositie: de regels van het lijnenspel