in

Fotografie Dilemma: camera apparatuur huren, ja of nee?

Fotografie is een dure hobby. Wanneer je een lens, camera of andere apparatuur nodig hebt, denk je er misschien al direct aan om dat te kopen, maar dat is niet altijd nodig. Je kunt ook besluiten om camera apparatuur te huren. In Fotografie Dilemma bespreken we de voor- en nadelen daarvan.

Foto: Unsplash

Heb je camera apparatuur nodig, koop je het dan direct, of besluit je het eerst even te huren? Er zijn veel situaties voor te bedenken en aan beide opties brengen voor- en nadelen met zich mee. In het artikel hieronder bespreken we die verschillende opties aan de hand van het Zoom.nl Forum en helpen we jou met het maken van een goede, weloverwogen keuze. Wil je meer lezen uit deze reeks? Alle artikelen uit Fotografie Dilemma kun je hier vinden.

Meer leren over fotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Starten met Fotograferen.

De vraag

We begonnen het topic met een vraag, want: huren onze lezers wel eens camera apparatuur en zo ja, wat dan?

‘Wij zijn benieuwd, huren jullie wel eens camera apparatuur of niet? En zo ja, wat huur je dan zoal en waarom huur je dat?’

Huur jij wel eens camera apparatuur? Dit kwam uit de poll!

Bij het Forum topic plaatsen we ook een poll. Hier kon je invullen of jij wel eens camera apparatuur huurt, of dat je dat nooit doet. In de grafiek hieronder kun je de resultaten vinden!

Waarom camera apparatuur huren?

Er zijn veel redenen waarom je camera apparatuur zou kunnen huren. Zo kan het zijn dat je wat apparatuur nodig hebt die je normaal niet snel zou gebruiken. Die apparatuur wil je dan niet graag aanschaffen, want dat is duur en je gebruikt de apparatuur niet vaak. Huren is dan een goede optie.

Het kan ook zijn dat je graag de camera apparatuur eerst uit wilt proberen voordat je het koopt. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe lens kopen, maar twijfel je of de apparatuur echt is wat je ervan verwacht? Dan kun je de lens voor een dagje huren en hem goed uitproberen. Aan de hand daarvan kun je vervolgens kiezen om de lens wel of niet te kopen. Moderator ko3ntje geeft aan dat hij dat al eens gedaan heeft. ‘Toevallig pas 1 keer gedaan voor de aanschaf van een nieuw setje objectieven. Wilde toch eens van de standaard kit af (inmiddels al tijd geleden). wilde kijken of ik voor de canon of de tamron variant wilde gaan dus dan is het ideaal 🙂’.

Ook Stefanie71 geeft aan dat zij zich de voordelen wel in kan denken. ‘Zelf nog nooit gedaan maar een vriendin van mij heeft ooit een super-tele gehuurd voor een safarireis. Voor zoiets kan ik het me wel indenken, of om te proberen/testen voor je iets aanschaft. Kan me ook voorstellen dat je voor bv een architectuurklus een tilt-shift zou huren ipv aanschaffen.’

De nadelen van huren

Het huren van camera apparatuur heeft ook zeker wel nadelen. Bladehans60 schrijft bijvoorbeeld: ‘Huur je een objectief dan kan je na een dag nog niet zeggen dat je het objectief ‘kent’. De sweet spot vinden zal volgens mij pas gebeuren nadat je het objectief een aantal sessies hebt uitgeprobeerd. Daarnaast vind ik het zonde om eerst een huurprijs te betalen, en hem dan, omdat ie goed bevalt, later te kopen. Tegenwoordig kan je al veel reviews op internet lezen. Beoordeel de foto’s, maak daarna een afspraak met de fotozaak om even een paar plaatjes zelf te schieten. Je houdt op die manier het geld wat je voor het uren zou betalen in je zak, Althans, dat is mijn mening.’

Het kan dus zijn dat je het zonde vind om te huren als je later toch besluit om de apparatuur te kopen. Aan de andere kant kan het je wel een hoop geld van een eventuele miskoop besparen. Zo heeft PetraD1966 zich een grote aankoop bespaard: ‘Pasgeleden een camera en objectief gehuurd. Omdat ik een koop overwoog, maar zeker wilde weten of het de juiste keuze was. Uiteindelijk niet gekocht, dus was goed dat ik het eerst kon huren/ testen voor een dag.’ Wil je verder een camera of apparatuur voor een langere tijd huren, dan kunnen de kosten wel hoog uitpakken. Daarbij huur je natuurlijk apparatuur en zit je daardoor ook vast aan bepaalde voorwaarden.

De voor- en nadelen van camera apparatuur huren

Goed, er zitten dus best wat voor- en nadelen aan het huren van camera apparatuur. Hierboven hebben we ze even besproken, maar we kunnen ons voorstellen dat het je misschien nog niet helemaal duidelijk is. Om je nog wat te helpen, hebben we daarom alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. 

camera apparatuur


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Portretfotografie: maak de juiste keuzes in compositie, diafragma en objectief

Springstaartjes fotograferen: zo stel je scherp op 1 millimeter