in

Fotografie Dilemma: software voor nabewerking

Nabewerking is een belangrijk element in de fotografie, de meeste fotografen steken er dan ook behoorlijk wat tijd in. Maar welke software gebruik je dan? Er zijn immers zo veel opties. In Fotografie Dilemma bespreken we verschillende populaire opties aan de hand van de discussie op het Zoom.nl Forum. Zo helpen we je met het maken van een keuze, mocht je door de bomen het bos niet meer zien.

Goed, er is dus enorm veel verschillende software te vinden om je foto na te bewerken. Om je te helpen met het maken van een keuze, bespreken we de meest populaire opties volgens forumleden en zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

In de rubriek Fotografie Dilemma, behandelen we een dilemma of vraag waar veel fotografen tegenaan lopen. Benieuwd naar de andere artikelen in deze rubriek? Alle artikelen vind je hier.

Meer leren over het bewerken van je foto’s? Volg dan de Zoom Academy cursus Beheren en bewerken in Lightroom.

De vraag

Het topic werd aangemaakt door ko3ntje, hij startte met een poll en een vraag, mede om meer activiteit op het forum te krijgen. Dat is gelukt, op de vraag kwamen maar liefst 81 antwoorden. Hieronder vatten we die antwoorden voor je samen, maar eerst even de vraag:

‘Zo, om wat meer activiteit te krijgen op het nieuwe forum wilde ik hier ook alvast een topic starten: Welke software gebruikt men hier zoal en wat zijn de ervaringen?

Reden dat ik dit ook vraag: Ik heb momenteel zelf Adobe Creative Cloud abonnement (Photoshop en Lightroom). Ik gebruik dus ook vooral PS, LR en Camera Raw voor bewerkingen. Echter mede mbt het niveau waarop ik fotografeer twijfel ik zelf wel eens of Adobe abonnement niet te veel is voor wat ik nodig heb. Hier zit weliswaar een online portfolio bij waar je mooi je eigen website kan maken, maar een website kan je ook altijd los opzetten natuurlijk dus hiervoor hoef ik het niet perse te doen.

Af en toe speel ik ook wel eens wat met Luminar 4.

Graag hoor ik eens van anderen wat zij zoal gebruiken en wat de ervaringen zijn.’

Welke software gebruik jij? Dit kwam uit de poll!

Bij het forum topic plaatste ko3ntje ook een poll. Je kunt nog steeds stemmen op die poll, maar momenteel geeft 56,07% van de fotografen aan een Adobe Creative Cloud abonnement te gebruiken. 16,76% gebruikt Luminar en 27,17% gebruikt een ander programma.

Bekende software: Adobe Creative Cloud

Goed, ko3ntje geeft dus al aan voornamelijk een Adobe Creative Cloud pakket te gebruiken van voornamelijk Lightroom, Photoshop en Camera Raw. Niet zo gek, het merendeel van de fotografen maakt gebruik van een Adobe Creative Cloud pakket. Het is dan immers ook een erg gevarieerd pakket. Je kunt je foto’s in principe in alle drie de programma’s bewerken, maar de programma’s vullen elkaar ook erg aan. Zo is Lightroom beter/gemakkelijker om zaken als belichting, contrast en kleuren aan te passen en kun je in bijvoorbeeld Photoshop gemakkelijker zaken retoucheren. Forumlid Lenjan zegt daarover: ‘Ik gebruik ook Lightroom en Photoshop. Ook wel naar andere programma’s gekeken (zoals Luminar 4) maar merk vaak dat je voor sommige dingen toch weer naar Photoshop moet. Bovendien is de workflow in Lightroom en Photoshop inmiddels erg vertrouwd. Je kent je sneltoetsen, hebt een aantal plugins die je in je workflow gebruikt. Bij een andere programma moet je er toch weer extra tijd in steken om dat te ontwikkelen. En als je even iets niet weet hoef je maar even op Youtube te zoeken en je vindt een hele berg aan aan tutorials.’

Het is duidelijk dat Adobe het populairst is, ook beheerder Michelle geeft aan gewend te zijn aan de programma’s en de workflow van die programma’s. ‘Ik werk ook vooral met Lightroom Classic en Photoshop! Ik werk al jaren met de hele Creative Cloud (InDesign, Illustrator, Audition, Premiere Pro, Lightroom en Photoshop), en ik ben inmiddels zo gewend aan dat hele ecosysteem dat ik eigenlijk niet meer zonder kan. En als ik over zou stappen zou ik voor elk van de Adobe programma’s een alternatief moeten vinden, en dat is ook niet heel makkelijk.’

Wil je graag meer leren over Photoshop? Donderdagavond 7 april houden we een livestream met expert Rob de Winter en daar kun je je nu voor aanmelden! Hier kun je meer informatie vinden.

Luminar

Ook Luminar wordt regelmatig genoemd. Dit programma baseert zich op kunstmatige intelligentie en je kunt hier RAW foto’s perfect mee bewerken. Forumlid ciliohan geeft aan het programma in combinatie met Lightroom te gebruiken. ‘Ik gebruik al jaren Lightroom 6 het bevalt me goed ,ik heb ook luminar 4 en luminar AI en heb nu luminar neon besteld,ook een goed programma, waar je heel veel mee kan zoals luchten toevoegen en nog meel ,enkel ik gebruik het als plug-in,omdat ik de bibliotheek van Lightroom beter vindt voor je foto’s te beheren.’

Evdm1959 vertelt dat hij Lightroom gebruikt, maar daarnaast ook regelmatig Luminar, om precies te zijn Luminar NEO. De nieuwste versie van het programma. ‘… Ik heb nu ook Luminar Neo, dat werkt wel goed. Er zit ook een catalogus in en ook daar moet ik extern opslaan (voor back-up). Er is nu een soort van layer-structuur in opgenomen en daardoor kan je vrij simpel in de gemaakte “layers” weer aanpassingen doen.

Zoals je leest worstel ik nog best en gaat het mij ook nog om het maken van een goede opslagstructuur. Daar zij LR wel weer goed in.’

Andere alternatieve software

Er zijn natuurlijk enorm veel alternatieven te vinden voor de software die we hierboven noemden en we gaan ze dan ook niet allemaal uitgebreid behandelen. Over een paar populaire alternatieven schreven we al eerder een artikel. Dat artikel kun je hier vinden. Eén van de alternatieven die in dat artikel wordt genoemd, is Capture One. Forumlid corneriem geeft aan dit programma ook te gebruiken: ‘Toen Adobe overging naar een verplicht abonnement inclusief Photoshop, aan welk programma ik niet alleen geen behoefte had maar wat ik ook een verwerpelijke manier van koppelverkoop vond, ben ik van Lightroom 5 overgestapt op Capture One. Dat is ook niet goedkoop maar wel erg goed. En met prima ondersteuning van uitgebreide handleidingen, webinars en een accurate helpdesk. Ik ben er erg tevreden over.’

Ook TonVeldhuizen geeft aan gebruik te maken van Capture One: ‘Ik gebruik Capture One. En dat bevalt uitstekend. Lagen, maskers, retoucheren, klonen, kleurtonen. Vast allemaal dingen die ook in Lightroom kunnen (dat ken ik dus niet. Wat me wel opvalt dat heel veel Adobe-gebruikers de combi noemen van Lightroom en Photoshop. Tot nu toe kan ik alles wat ik wil doen, in Capture One en heb dus geen ander programma nodig.

Maar zoals al eerder genoemd, je went aan de programma’s die je gebruikt. Dus ieder zijn voorkeur, helemaal prima.’

Forumlid starthier gebruikt bijvoorbeeld een hele lijst aan software: ‘Als beeldbewerking software gebruik ik regelmatig Affinity Photo, Adobe elements, DXO Photolab 4, Photomatix Pro, Luminar AI, Smart Photo Editor, Nik collection en Zoner Photostudio X. Voor snel bekijken en kleine aanpassingen gebruik ik Faststone Image viewer.’

Conclusie: welke software moet je nu gebruiken?

Misschien had je gehoopt een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag welke software je moet gebruiken, maar dat is natuurlijk niet het geval. Smaken verschillen en dus is de voorkeur voor software niet voor iedereen hetzelfde. Weet je nog niet goed welke software je moet kiezen? Lees je dan nog wat beter in en ga eens aan de slag met proefversies. Bij de meeste software krijg je namelijk een proefversie van een week of zelfs langer. Zo kun je de software op je gemak uitproberen en vergelijken, waarna je een weloverwogen keuze kunt maken.

Lees ook:

Check de video’s

Omdat er veel gewerkt wordt met Lightroom en Photoshop, hebben we daar al behoorlijk wat video’s over gemaakt. Hieronder vindt je dan ook een hele playlist met onze video’s over Lightroom en Photoshop.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Meld je nu aan voor de Photoshop voor Fotografen livestream!

Buitenportret gefotografeerd? Dit is hoe je hem bewerkt in Photoshop