in

Fotomontage in Photoshop25 september 2014, 11:56

Met goede foto’s en Photoshop maak je foto’s die je niet voor mogelijk hield. Fotograaf Martijn Hoogendoorn legt uit in stappen van begin tot eind hoe hij zijn foto’s maakt.

Deze foto heb ik gemaakt in 2010. Ik was net voor mezelf begonnen en wilde me profileren door special effect shoots te maken. De eerste foto werd Eenzaam.

Concept

Ik maak graag foto’s met een achterliggend idee. Daarvan maak ik dan een schets. Dit doe ik bij elk groot project. Dat geeft me een idee over de opbouw van een foto. Vooral bij special effect fotoshoots is het van belang precies te weten wat je wilt gaan doen en wat je daarvoor nodig hebt. Dit concept, van een eenzame man wiens leven niet meezit, had een paar moeilijke punten. Ten eerst moest het nacht lijken, ten tweede moest er regen uit de lucht vallen.

Schets

Voorbereiding

Ik ben op zoek gegaan naar locaties in Den Haag, waarbij de straat zoveel mogelijk afliep, naar interessante gebouwen en een geschikt model. Om te kijken of ik het met een nachtopname kon doen, ben ik laat in de avond een keer naar de locatie gegaan om een foto te maken. Dit werd geen succes. Voorbijgangers, auto’s en de straatverlichting was niet op de manier zoals ik het wilde hebben. Een dagopname was voor mij een betere oplossing.

Uitvoering

De straat, de gebouwen in de achtergrond zijn in daglicht gefotografeerd. Het model kon niet anders dan in het donker, vanwege de regen die moest worden gevangen door een achterlicht. Omdat ik geen geschikte studio had, hebben we de shoot in de tuin van mijn ouders gedaan. Een lang zwart doek over het balkon zorgde voor de zwarte egale achtergrond. Mijn vader bestuurde het water en mijn moeder de windmachine. Het was eind oktober en het was koud, de paraplu lekte en vanwege het gekletter van de regen kon Paul, het model niets horen. De windmachine kon wel Pauls jas lichtjes omhoog houden maar om het effect echt te zien moest hij voor elke foto eerst de jas omhoog slaan. Dit werkte niet erg mee, al was het hartstikke leuk om te doen. Ik had constant het idee dat ik op een grote film set stond. Heerlijk.

Links opstelling, rechts tijdens de opname

Links de uiteindelijke foto, rechts uitgeknipt in Photoshop

Links originele foto overdag, rechts foto met extra gebouwen

Nabewerking

In Photoshop begon ik als eerste met een grove schets te maken, hoe het er ongeveer uit zou moeten zien qua compositie en lichtsituatie. Daarna werkte ik de schets uit. Eerst selecties maken en stukje bij beetje elk onderdeel aanpakken, onderdelen netjes uitknippen, licht verbeteren etc. Voorgrond naar nacht omzetten en het plaatsen van het model, inclusief regen, waren het belangrijkst. Die bepaalden het beeld. De regenspetters op de grond zijn gemaakt van de regen uit de lucht. Achtergrond gebouwen, sfeer licht, mist, etc. deed ik later. Omdat het straatlicht nogal kleurig was heb ik het nachtlicht gemaakt met een hue/saturation (kleurtoon / verzadiging) laag, met de saturation op -75. Hierboven zat een donkerblauwe laag met 60% overlay.

Aan de rand van de foto ben ik met de brush in een “overlay” laag gaan brushen. (zie hieronder)

Het Photoshoppen van de foto vergde veel tijd en geduld, de grootste klus was om de ramen, de boom, etc. donker te maken en de straatverlichting in te kleuren. Een belangrijke truc voor het maken van de sfeer was de invulling van het licht (gebrushed) met hierover de filter Wolken op 50%/overlay. Dit maakt het licht wat dramatischer en echter. (zie hieronder)

Links achtergrond foto donker gemaakt, Midden achtergrond foto licht toegevoegd (door middel van brushen; diversen lagen overlay (dekking) en een brightness/contrast (helderheid/contrast) laag 57/100), Rechts uitgeknipt model, met final regen bewerkingen

Eindresultaat

En dan krijg je dit eindresultaat.

Wie is deze auteur?

Ik ben Martijn Hoogendoorn, freelance fotograaf. Gespecialiseerd in portret, product en reclame fotografie met een strakke beeldbewerking. Ik werk zowel op locatie als in mijn studio te Rijsenhout. Voor mijn portfolio zie www.imdstudio.nl.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 tips voor betere herfstfoto’s

Review: Olympus Stylus SH-1