in

Foto’s als iPhoto-killer


23 juni 2015, 16:50

De laatste update van het Mac OS X-besturingssysteem voegt de applicatie Foto’s toe aan de standaard programma’s. Deze toepassing lijkt sterk op de app die we op de iPhone, iPad en iPod touch gebruiken om foto’s te bewerken en te beheren. Toch heeft de OS X-versie meer in petto en introduceert Apple hiermee een intelligente manier van fotobeheer die veel ruimte bespaart op de harde schijf.

Adieu iPhoto en Aperture

Sinds 2002 staat op iedere Mac-computer het programma iPhoto om foto’s te importeren, te bewerken, af te drukken en te delen. Voor meer dan een miljoen thuisgebruikers voldoet deze toepassing om hun rijk gevulde fotobibliotheken op orde te houden. Heb je de laatste update van Mac OS X 10.10.3 Yosemite uitgevoerd, dan zal je merken dat je er een nieuwe fotobewerkings-app rijker bent, Foto’s, gebaseerd op de gelijknamige app in iOS. Op oudere versies van het Mac-besturingssysteem werkt Foto’s niet. Het is immers de bedoeling dat de nieuwkomer mettertijd de taak overneemt van iPhoto. Apple trekt niet alleen de stekker uit iPhoto, ook de professionele app Aperture stopt binnenkort. De verwachtingen die Foto’s oproept als killer van de twee belangrijke fototoepassingen, zijn dus hoog gespannen.

De toepassing Foto’s staat vanaf Mac OX 10.10.3 standaard in de map Programma’s.

iCloud

Het innovatieve van Foto’s zit hem vooral in de cloudsynchronisatie. Vanaf nu worden alle foto’s automatisch gesynchroniseerd met de iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV en andere Macs. Je kunt aangeven dat de toepassing alle hoge resolutie afbeeldingen voortaan niet langer lokaal op de harde schijf zal opslaan, maar in iCloud, de clouddienst van Apple. Zelfs raw-afbeeldingen. Hierdoor heb je alle foto’s overal bij de hand, zonder dat de harde schijf volloopt of dat je rekening moet houden met het beperkte opslagvermogen van je iPhone of iPad. Op de harde schijf van je computer staan wel alle lage resolutiebestanden waardoor er ontzettend veel ruimte vrij komt op de harde schijf. Wanneer je op een iOS-toestel of op de Mac een foto wil bewerken, zal Foto’s eerst het originele bestand downloaden en na de bewerking opnieuw richting iCloud sturen, zodat de aanpassing meteen zichtbaar is op alle aangesloten apparaten.

Je kunt de albums ook via de webbrowser rechtstreeks in iCloud bekijken.

Intelligent opslagbeheer

Deze intelligente vorm van fotobeheer zal de nieuwe Foto’s-app uitsluitend toepassen wanneer je krap in schijfruimte komt te zitten. Is er voldoende opslagruimte vrij dan blijven alle fotobestanden zoals voorheen lokaal opgeslagen. De app optimaliseert de schijfruimte en bepaalt zelf welke beeldbestanden in volledige resolutie op de harde schijf blijven. Het programma houdt rekening met de foto’s die je vaak bekijkt, die je recent hebt bewerkt, of die je favoriet hebt gemaakt. Bovendien laat Apple de gebruiker de keuze. Hij kan het iCloud-verhaal volledig aan zich laten voorbijgaan en alle kiekjes lokaal opslaan.

Geef in de voorkeuren aan dat je wil gebruikmaken van geoptimaliseerde Mac-opslag.

iCloud-ruimte

Die keuzevrijheid is logisch want iedere gebruiker ontvangt slechts 5 GB gratis iCloud-ruimte. Snel gerekend zijn dat 1.430 fotobestanden van 10 megapixels. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je extra online capaciteit aanschaffen. Voor bijvoorbeeld 20 GB betaal je 0,99 euro per maand en extra 200 GB kost maandelijks 3,99 euro. Wil je 1TB extra ruimte, dan moet je maandelijks 19,99 euro neertellen. Een grote fotobibliotheek kan dus aardig in de papieren oplopen. Je kunt het opslagbeheer op drie verschillende manieren vastleggen in de Voorkeuren van Foto’s. Wil je alles lokaal blijven opslaan en niet gebruikmaken van de online iCloud-bibliotheek, dan hoef je uiteraard nooit online schijfruimte te betalen. Daarnaast kun je alle oorspronkelijke fotobestanden zowel in iCloud als op de Mac opslaan. De derde manier springt optimaal om met schijfruimte. Een bepaald percentage van je foto’s wordt lokaal opgeslagen en de rest blijft in iCloud staan.

In iCloud kun je zien hoeveel online opslagruimte er nog vrij is.

Importeren uit iPhoto of Aperture

Zodra je Foto’s opstart, krijg je een introductie te zien en daarna kun je aan de slag. Vervolgens heb je de keuze om de iCloud-fotobibliotheek te gebruiken of om deze over te slaan. Heb je slechts één bibliotheek uit iPhoto of Aperture dan wordt deze automatisch geïmporteerd. Standaard werkt Foto’s met slechts één bibliotheek, maar net zoals in iTunes en iPhoto kun je meerdere bibliotheken aanmaken door de Alt-toets ingedrukt te houden tijdens het opstarten van de Foto’s-applicatie. In tegenstelling tot iPhoto en Aperture herkent Foto’s geen gebeurtenissen en stapels meer. De bestaande gebeurtenissen en stapels zal Foto’s tijdens het importeren automatisch omzetten naar albums. De tag-info over locaties en tijd wordt wel mee overgenomen. Wanneer de import afgerond is, kun je trouwens nog steeds in iPhoto en Aperture werken, maar alle instellingen die je vanaf dan wijzigt worden niet overgezet naar de nieuwe Foto’s app. Nogal wat iPhoto-gebruikers willen hun foto’s in een bestaande mappenstructuur bewaren, zonder dat alle bestanden in één bibliotheekbestand worden samengebracht. Dat kan nog steeds. In dat geval maakt Foto’s links naar de bestanden in je eigen mappenstructuur zonder die in de bibliotheek te kopiëren. Hiervoor open je de Voorkeuren waar je de optie ImporterenKopieer onderdelen naar Foto’sBibliotheek uit zet.

De foto’s worden automatisch gegroepeerd volgens aanmaakdatum.

Delen en albums

De werkindeling lijkt als twee druppels water op de gelijknamige app uit iOS. In het tabblad Gedeeld verschijnen albums die je zelf deelt en die anderen met jou delen. Mijn zoon deelt op die manier de familiefoto’s van zijn gezin. Iedere keer wanneer hij met zijn iPhone foto’s neemt en die in het gedeelde familiealbum opslaat, verschijnen die kiekjes ook bij mij, zonder dat ze een aanslag betekenen op de schijfruimte van mijn computer of iDevice. In het tabblad Projecten vind je de mogelijkheid om papieren fotoalbums, kalenders, kaarten en losse afdrukken bij Apple te bestellen. Uit verschillende sjablonen kies je een stijl en opmaak en telkens lees je daarbij de prijs. Een Slim album is een verzameling foto’s die het programma zelf samenstelt op basis van een criterium. Dat kan bijvoorbeeld gaan om foto’s die je als favoriet hebt gemarkeerd, of kiekjes die je op dezelfde locatie hebt genomen.

Dit zijn albums die anderen met me delen.

Bewerken

In iPhoto kon je al afbeeldingen optimaliseren, maar in Foto’s zijn de bewerkingsmogelijkheden nog meer verfijnd. Rechts staan alle tools om de compositie, kleur, belichting, witbalans enzovoort te optimaliseren. Het toverstafje gebruik je om de foto op basis van automatische analyse te verbeteren. En onder de knop met drie cirkels staan acht smaakvolle filters die je met één muisklik toepast. De knop in de vorm van een draaiknop gebruik je om de belichting, kleur en eventuele zwartwitbalans te perfectioneren. De onderste tool, Retoucheer, is handig om storende objecten te laten verdwijnen. Op het eerste zicht lijken de bewerkingsmogelijkheden beperkt. Waar staat bijvoorbeeld de functie om afbeeldingen te verscherpen? Apple heeft blijkbaar de meeste functies standaard uitgezet. Om die te activeren klik je op de knop Voeg toe en dan kom je bij de verborgen functies: Histogram, Scherper, Definitie, Ruisonderdrukking, Vignetering, Niveaus. De functie Definitie dient overigens om foto’s extra helder te maken.

Voeg meteen de uitgebreide bewerkingstools toe, want de standaardtools zijn erg beperkt.

Delen en publiceren

Tenslotte is er de knop om de foto’s te delen via iCloud of AirDrop. Met AirDrop kun je eenvoudig bestanden draadloos versturen van een Mac naar andere Macs en als je OS X Yosemite hebt, kun je bovendien met iOS-apparaten delen. In dit menu zitten ook de mogelijkheden om de kiekjes op Facebook en Twitter te publiceren. Je kunt de Delen-functie zelfs uitbreiden via de knop Meer zodat je de afbeeldingen rechtstreeks kunt doorsturen naar compatibele websites die Delen-extensies aanbieden.

Via de knop Delen kom je bij verschillende uitvoermogelijkheden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Horrorfotografie

Beginnen met Tumblr