in

Foto’s back-uppen van je smartphone


30 januari 2019, 15:42

Het back-uppen van je foto’s op een smartphone is handig om twee redenen. Ten eerste, zo kun je de foto’s ergens anders opslaan zodat de opslag van je telefoon niet steeds vol is. Ten tweede, omdat je dan verzekerd bent dat je alle beelden nog hebt wanneer je telefoon bijvoorbeeld crasht.

Een back-up maken van je foto’s op je telefoon is belangrijk. Mocht er iets gebeuren met je telefoon of je staat net op het punt een prachtige foto te maken en er is geen ruimte meer beschikbaar in de opslag. We kennen allemaal het maken van een back-up via het aansluiten van je telefoon aan een computer en het overzetten van alle foto’s op een harde schijf of USB. Toch wordt ook ‘de Cloud’ steeds populairder en vaker gebruikt bij het opslaan van foto’s en ook documenten of contacten.
De manier van back-uppen van een smartphone wordt bepaald door het besturingssysteem waarop jouw telefoon draait.

Wat is de Cloud?

De Cloud is een persoonlijke opslagruimte op het web om je foto’s, documenten etc. te bewaren en zo op een nieuwe of andere telefoon te kunnen zetten. Dit kun je via apps doen of handmatig bestanden downloaden naar een Cloud. Voor het maken van een automatische back-up van je foto’s, moet je op jouw telefoon bij de instellingen van de Cloud aangeven dat ook jouw foto’s opgeslagen moeten worden. Je hebt hiervoor een Apple-, Google-, of Microsoft-account nodig, afhankelijk van het besturingssysteem van je telefoon.

Diezel

Back up maken op een iPhone

iCloud

Een back-up op je iphone maken is simpel. Ga naar de instellingen app op de iPhone, druk op iCloud en vink aan waarvan je een back-up wilt maken. Zorg er hier dus voor dat je ‘Foto’s’ hebt aangevinkt. Vink hierna ‘iCould reservekopie’ aan en maak een reservekopie van al je bestanden en gegevens.

AirDrop

Redelijk nieuw voor de iPhone is het gebruik van Airdrop. Dit is een tool van iOS waardoor je gemakkelijk foto’s, contacten en andere gegevens kunt delen tussen jouw eigen apparaten en met andersmans apparaten. Het enige dat je nodig hebt is een werkende, gezamenlijke verbinding met Wifi.

Ga op je iPhone naar het bedieningspaneel door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen en druk hier op het AirDrop-icon. Je kunt hier voor opties kiezen zoals het delen en ontvangen van iedereen of specifieke contacten.
Stel je hebt dus net een aantal foto’s gemaakt, dan kun je deze gemakkelijk delen met je laptop via AirDrop. Open hiervoor de afbeelding die je wilt verzenden in de Foto-app op de iPhone. Tik op de deelknop in het scherm (vierkant met pijltje omhoog) en selecteer bij de optie AirDrop het contact waarmee je de afbeelding wilt delen. Dit kan je dus ook zelf zijn, omdat je laptop is verbonden met hetzelfde wifi-netwerk. Zodra je deze hebt aangetikt, wordt het bestand gedeeld en krijg je op de laptop een melding van het ontvangen van een bestand. Wanneer je een afbeelding naar iemand anders stuurt, kan diegene het bestand weigeren of accepteren.

Motionman

Back up maken met een Android-toestel

Cloud

Ook is een back-up in de Cloud voor een Android-toestel gemakkelijk om aan te zetten. Deze Cloud is gekoppeld aan je Google-Account en de back-up wordt ook opgeslagen in Google Drive.
Voor het opslaan van gegevens en documenten op een Android toestel volg je de volgende stappen: Open het instellingenmenu op je toestel. Druk op Back-up maken en resetten. Schuif hierna de slider naast ‘Back-up maken van mijn gegevens’.

Wil je al je foto’s ook in de back-up hebben? Ga dan naar de Foto’s-App op je toestel en druk op de menuknop van het apparaat. Ga hierna naar Instellingen en naar Automatische back-up. Vink de functie aan. Op je Google Dashboard kun je zien wat je allemaal hebt opgeslagen.

Dropbox

Ook de mobiele applicatie van Dropbox op een Android-toestel is handig om foto’s automatisch te back-uppen. In de app zelf wordt aangegeven dat ‘Auto camera upload’ aangezet moet worden. Het nadeel van Dropbox is alleen dat je een apart account moet hebben en er is een beperkte opslagruimte beschikbaar. Dit kun je altijd wel vergroten door opslag bij te kopen.

AirDroid

Een iets minder automatische manier van foto’s back-uppen via Android is AirDroid. Dit moet via deze tool handmatig gebeuren. Zodra er een PC is verbonden met hetzelfde netwerk als de smartphone, is het mogelijk een draadloze verbinding te maken en foto’s en andere bestanden te versturen. Het nadeel van AirDroid is dat dit handmatig gedaan moet worden. Je moet de foto’s handmatig selecteren om vervolgens te verzenden. Ook voor Word-Documenten of andere gegevens is AirDroid toch wel een fijne tool om te gebruiken. Vooral als de bestanden groter zijn dan de limiet om te mailen.

Martijnvandernat

Back up maken met een Windows-toestel

Cloud

Heb je een telefoon van Windows? Dan wordt er een back-up gemaakt via Microsoft OneDrive. Dit zet je aan als volgt: Open het instellingenmenu en druk op Back-up. Ga dan naar apps & instellingen en zet de schakelaar om naar Ingeschakeld. Je foto’s zijn nu vanaf de browser te bekijken via Microsoft’s OneDrive en log daar in met je Microsoft-Account.


FennaGijswijt


Google+ Foto’s

Een nieuwe handige tool voor het back-uppen en opslaan van foto’s is de app Google+ Foto’s. Vooral voor Android-gebruikers is dit een handige, omdat je met deze app een Google-account nodig hebt en deze gebruikers dit account al hebben.

Heb je ook als iPhone-gebruiker gewoon een Google-account, dan kun je ook net zo goed gebruik maken van Google+ Foto’s. Deze back-up gaat automatisch en je kunt vervolgens op elk apparaat je foto’s bekijken via Google+. Je foto’s staan daar alleen voor jou zichtbaar.

Ga je deze tool gebruiken? Dan is het slim om de melding van de automatische back-up uit te zetten, omdat je anders steeds een melding krijgt wanneer er nieuwe foto’s naar je Google+ worden verzonden. En dat moeten we niet hebben!

Video: laatste aflevering Olympus foto challenge online!

Spelen met sluitertijd – Dit zijn de effecten