in

Fraaie texturen op je foto met Topaz Texture Effects


18 november 2016, 13:01

Topaz Labs is een Amerikaans bedrijf uit Texas dat in 2005 werd gesticht door Albert Yang. Het maakt programma’s voor fotografen. Inmiddels zijn het er 17. Taco Vos doet uit de doeken wat de verschillende programma’s kunnen. Wie weet zit er een programma voor je bij. Dit is Topaz Texture Effects.

Topaz Texture Effects

Als ik een top drie moet maken van de Topaz Labs programma’s dan is dit voor mij nummer drie na Clarity en Restyle. Er wordt wel gezegd dat creativiteit geen grenzen kent. Iets dat Texture Effects duidelijk laat zien. In de kern kun je met dit programma twee dingen doen. Namelijk de sfeer van de foto aanpassen en het oppervlak van je beeld bewerken. Het bewerken van een foto is gemakkelijk. Kiezen, klikken en klaar. Het programma kent honderden presets verdeeld over zeven collecties. Je hoeft geen een preset te gebruiken. Je bent volledig vrij in het bewerken en bepalen van alles in dit programma. Je hebt de ultieme vrijheid om je foto helemaal naar wens aan te passen.

Wat is een Texture?

Een Texture noemen we in het Nederlands een textuur. Een textuur is een bepaalde structuur / uiterlijk. Dat is nogal vaag. Alle oppervlaktes hebben een eigen structuur (= textuur). Om dit duidelijker te maken noem ik enkele voorbeelden. Als je een muur verft en je ziet de strepen van de kwast dan is dat de textuur. Denk maar eens aan hoeveel verschillende Texturen een muur kan hebben. Maar ook hout, metaal, papier en in de natuur zelf zie je duizenden Texturen. Op de onderstaande afbeeldingen kun je zien wat ik bedoel.

Hier is Color Burst Steen Texture over de foto heen gelegd (Utrecht).

Werking

Het toevoegen van een Texture is in de kern niet meer dan het toevoegen van een laag op het oorspronkelijke beeld. Deze laag bevat de Texture die je kiest uit een van de collecties of die je helemaal zelf hebt gemaakt.
Bij het zelf maken van een Texture bepaal je zelf alle aspecten die van belang zijn. Het leuke is dat je van een ‘gewone’ foto nog iets heel bijzonders kunt maken. Dat geldt vooral voor straatbeelden en architectuur foto’s. De onderstaande foto van kasteel Heeswijk is niet echt spannend. Maar na bewerking heeft de foto een hele andere sfeer en lading. Opeens is het een bijna antiek beeld geworden van het kasteel in het begin van de negentiende eeuw.

Crumbeling Beach Texture (Kasteel Heeswijk)

Collecties en presets

Texture Effects kent zeven bijzondere collecties. Deze luisteren naar de namen Earthy, Ethereal, Gritty Grunge, Lo-Fi, Pop Grunge, Soft Grunge and Vintage. De naam van de collectie geeft al aan wat voor stijl je kunt verwachten.
Earthy is een collectie die je foto’s een aardse sfeer geven. Soms somber met omberachtige kleuren. En altijd met een flinke hoeveelheid korrel. Ethereal betekent etherisch. Etherisch staat voor vluchtig en dat is precies de sfeer die presets uit deze collectie doen. Ze geven je foto een bepaalde vluchtige sfeer. Dat gebeurt door de foto onscherpte mee te geven en de koude, vaak blauwe, tinten te versterken. Ook wordt het beeld in de meeste presets voorzien van een lichte nevel wat het beeld een mystieke sfeer meegeeft.
Voor de liefhebbers van extreem creatieve fotobewerking is Gritty Grunge een fantastische collectie. Je foto’s veranderen in korrelige kunstwerken met een metalige sfeer. Het vraagt wel wat moet om deze collectie toe te passen. Zeker als je altijd gaat voor scherpe, nette foto’s.

Origineel en Earthy spolight (Mount Fuij)

Ethernal Fairytail en Gritty Grunge Sand and Dust (Mount Fuij)

Lo-Fi betekent Low Fidility. Het is een term afkomstig uit de muziek. Het verwijst naar het expres maken of afspelen van muziek in een lagere kwaliteit dan dat technisch mogelijk is. De gedachte daarachter is dat het de muziek meer sfeer meegeeft. Topaz Labs heeft met precies die gedachte de Lo-Fi collectie gemaakt. De foto’s die je bewerkt met deze presets zijn dus opeens niet meer die technische toppers die het voor de bewerking waren. Integendeel. Het zijn imperfecte, maar doordoor niet minder sfeervolle, beelden geworden. Ik gebruik de collectie graag omdat een groot aantal presets je foto’s een geweldige sfeer kunnen meegegeven die er in het origineel niet was. Strakke beelden vervagen en kleuren vermengen zich, weg met de perfecte beelden.

De Pop Grunge collectie is van een hele andere orde. De term Grunge is ook afkomstig uit de muziek. Het is de naam van Amerikaanse gitaarrock die ontstond in het eind van de jaren tachtig. Al snel werd de term in de ontwerpwereld overgenomen als benaming voor ruwe ongepolijste beelden die werden gekenmerkt door hun eenvoud. Dit zie je ook terug in de Texturen van deze collectie. De Soft Grunge verzameling ligt in het verlengde van de Grunge collectie. Alleen zijn de beelden gemaakt met deze collectie wat zachter en minder uitgesproken. Ten slotte is er de Vintage collectie. Vintage is een chique woord voor tweedehands. De term wordt vooral gebruikt voor designkleding die weer hip is. In de fotografie gebruiken we de term voor oude foto’s die nog altijd mooi gevonden worden. Met presets uit de collectie Vintage maak je je foto’s dus kunstmatig oud.

Lo-F Warm Hazy Filmi en Pop Grunge Paint Splatter (Mount Fuij)

Soft Grunge Skyscraper Mood en Vintage Hard Days Night (Mount Fuij)

De menu’s

Voor mensen die al een programma van Topaz Labs gebruiken zal het menu heel vertrouwd aanvoelen. Wel zitten de collecties ditmaal niet links maar rechts bovenaan in de werkbalk. Daardoor is er meer ruimte voor de foto zelf. Als je de gewenste collectie hebt gekozen kun je de presets ook aan de rechterkant van je scherm door scrollen. Je kiest de preset door erop te klikken. Je foto wordt dan direct bewerkt.

Daarna kun je de gekozen preset nog volledig aanpassen aan je eigen smaak. Dat doe je door op het midden van de preset te klikken waarna het individuele presetmenu tevoorschijn komt.
Dit presetmenu is niet altijd hetzelfde maar afhankelijk van de gekozen preset. De submenu’s Basic Adjustments en Textures zijn er altijd. In het submenu Textures kun je de Texture van de preset dus aanpssen. Zo kun je macrofoto’s bijvoorbeeld voorzien van prachtig oplichtende Bokeh.
Vaak heb je nog veel meer submenu’s. Zo zijn er submenu’s om de randen zachter te maken, kaders te maken, vignette toe te voegen, kleuren en kleurtoon te splitsen en nog veel meer.
Op deze manier kun je je eigen presets maken. Deze kun je opslaan in een persoonlijke collectie. Ook kun je zelf Textures verzamelen en toevoegen aan het programma waardoor je mogelijkheden nog veel groter worden.

Mijn ervaring

Topaz Labs Texture Effects is een heerlijk programma voor de creatieve fotograaf met lef. Als je werkt met dit programma zul je begrippen als scherp, strak en helder los moeten laten. Daarmee gaat er wel een heel nieuwe wereld voor je open. Ik gebruik het programma graag en veel. Soms om foto’s heel subtiel te bewerken, soms ook om ze een volledig andere ‘look’ te geven zoals de onderstaande foto.
Wil je Topaz Labs Texture Effects uitproberen, dan kan dat gratis. Je kunt het programma 30 dagen uitproberen met volledige functionaliteit. Ben je er tevreden over dan kun je het programma met 15% korting kopen via www.topazlabs.nl.
Veel plezier.

Cornflower Shadows

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Google Foto’s app update

Fotodokter: de nabewerking van een boslandschap