in

Fujifilm X-A10: Instap-X


1 december 2016, 00:00

Fujifilm presenteert met de X-A10 een nieuw instapmodel voor het X-systeem. De X-A10 lijkt op een versimpelde variant van de X-A2 maar is wel voorzien van diverse aanpassingen.

De 16-megapixel X-A2 werd afgelopen augustus opgevolgd door de 24-megapixel X-A3, maar blijkbaar was er toch behoefte aan een nieuw instapmodel onderaan de X-serie. Dat is nu dus de X-A10 geworden

Afgeleid van de X-A2

De X-A10 is overduidelijk afgeleid van de X-A2. Zo beschikt de camera over dezelfde programmafuncties, filmmodi en autofocusinstellingen en ook het ISO-bereik en het batterijverbruik zijn identiek. Maar de camera wijkt in details af van zijn oudere broertje en is daarom niet ‘gewoon’ een X-A2 met een andere naam. Om te beginnen beschikt de X-A10 over een selfie-beeldscherm dat 180 graden omgeklapt kan worden. Dat is 5 graden meer dan bij de X-A2 mogelijk was. Helaas is dit beeldscherm geen touchscreen, maar als je het opklapt naar de selfie-stand activeer je wel automatisch de oogdetectie-AF en de ‘portrait-enhancer’-functie voor mooie huidtonen.

Wezenlijke verschillen

Wat wezenlijk anders is, is de sluiter. De mechanische sluiter loopt net als die van de X-A2 van 30 sec. tot 1/4.000 sec. maar er is nu ook een elektronische sluitermogelijkheid tot maar liefst 1/32.000 sec. Daarnaast kun je met de X-A10 een fractie meer beelden per seconde maken dan voorheen. Bovendien is het nu mogelijk om met de hand je witbalans in te stellen en is er een preset voor onder water bijgekomen. Allemaal heel positief voor een instapper! Wel een beetje jammer: de ingebouwde flitser is de enige mogelijkheid om extra licht op je onderwerp te zetten ,want een losse flitsschoen ontbreekt. Creatieve strobisten dienen dus naar een andere instap-X uit te kijken, zoals de X-A3.

Prijs en beschikbaarheid

De exacte leverdatum van de Fujifilm X-A10 is nog niet bekend maar naar verwachting zal dat zeer binnenkort zijn. De prijs zal vermoedelijk ergens rond de € 499,- zweven inclusief standaard 16-50mm XC objectief. Deze verwachting is gebaseerd op de US $-prijs.
www.fujifilm.eu

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Thuisopdracht 5 van Het Perfecte Plaatje: Maak een creatieve selfie!

In de stijl van Pascal Laceur – Prachtige straatfotografie