in

Fujifilm X-T4 – Eindelijk IBIS


28 februari 2020, 17:44

De nieuwe Fujifilm X-T4 is er. Althans, hij is aangekondigd, want de levertijd is nog een beetje onzeker. De X-T4 beschikt onder andere over IBIS en een volledig kantel- en draaibaar beeldscherm.

Fujifilm heeft de X-T4 voorzien van dezelfde 26,1 megapixel X-Trans cmos 4-sensor en X-Processor 4 als de X-T3, maar heeft wel een opgewaardeerd en iets sneller AF-systeem waarbij de gezichts- en oogdetectie verbeterd zijn en dat werkt tot lichtwaarden van -6 EV.

Belangrijker is echter het nieuwe, 5-assige IBIS-beeldstabilisatiesysteem in de camera, dat met 18 van de 29 Fuji XF objectieven maar liefst 6,5 stops kan overbruggen. Bovendien is er een digitale 4-assige stabilisatie aanwezig. Aan de achterzijde van de camera is een volledig kantel-en draaibaar LCD-touchscreen aangebracht, waardoor je i.c.m. de IBIS alle bewegingsvrijheid hebt om onder iedere hoek uit de hand te werken met de X-T4.
Interessant: IBIS herkent een gekoppeld statief of gimbal en werkt zo goed mogelijk daarmee samen.

Meer stroom

Fujifilm heeft behalve deze grote veranderingen ook de details aangepakt. Zo is er een grotere accu in gebruik genomen voor de X-T4. Die NP-W235 levert 2200mAh. Met de eveneens nieuwe BC-W235 charger kun je twee stuks tegelijk opladen, wat geen overbodige luxe is als je de optionele powergrip onder de camera schroeft. Verder is de mechanische sluiter opnieuw ontworpen: Fujifilm geeft een levensduur van 300.000 sluitercycli op voor de X-T4. De sluiter is ook stiller geworden en er kan tot 15 bps mee worden gefotografeerd in RAW. Daarnaast is er uiteraard jpeg aanwezig, en als nieuwe optie is er 8 of 16 Bit Tiff.

Filmen

Uiteraard kun je ook 4K filmen met de X-T4, en daarbij is en passant de bediening wat eenvoudiger gemaakt. DCI 4K/60p films en Full HD/240p super slow-motion video zijn standaard aanwezig. Bovendien kun je F-Log materiaal opnemen in 10-bits kleuren.

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm X-T4 body komt er in zwart en zilver en heeft een prijskaartje van € 1799,-. De camera wordt ook leverbaar met 18-55mm f/2.8-4 voor € 2199,- of in een kit met 16-80mm f/4.0 voor € 2299,-. De levertijd is “lente 2020”, wat gezien het ondertussen wereldwijde corona-probleem een veilige marge geeft. Laatste update vanuit Fujifilm vertelt dat de camera begin mei in de winkel zou moeten liggen.
www.fujifilm.eu/nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres
halftotaalbeeld en close-up van een barbier

Interessante portretten maken

Snelle onderwerpen volgen met je lens, hoe doe je dat?