in

Fullframe zonder spiegel: Sony A7 en A7R16 oktober 2013, 09:57

Sony introduceert vandaag de Sony A7 en A7R, nieuwe digitale camera’s met een 35mm full-frame beeldsensor en verwisselbare lenzen in een compacte body. Dit zijn de eerste fullframe systeemcamera’s.

Fullframe

Deze nieuwe Sony A7 is voorzien van een 35mm fullframe Exmor CMOS sensor met 24.3 effectieve megapixels. Door een nieuwe Bionz X beeldprocessor is de verwerkingssnelheid verbeterd en zou de beeldkwaliteit ook met weinig licht sterk verhoogd zijn. Uiteraard door de voordelen van deze fullframe sensor heb je sowieso het voordeel van een groter dynamische bereik dan in de gemiddelde aps-c sensoren. Het vernieuwende aan de A7 is de compacte body. Doordat het (SLT) spiegelsysteem niet in deze camera zit, is de camera 12,7 x 9,4 x 4,8 cm licht en 474 gram zwaar. Erg compact dus voor een fullframe.

Sony A7R

Sony brengt tegelijkertijd de Sony A7R uit. Ook dit is een systeemcamera met fullframe sensor al zijn er een paar belangrijke verschillen. In de Sony A7R hebben ze de low-pass filter weggelaten voor de sensor. Dit zorgt voor nog scherpere beelden. Het aantal megapixels hebben ze hier ook omhoog gekrikt naar 36,4. De afmetingen en processor blijven uiteraard hetzelfde.

Autofocus

Ook het Sony Fast Hybrid autofocus systeem heeft een upgrade gekregen. In de Sony A7 en Sony A7r wordt fasedetectie gecombineerd met contrastdetectie. Eerst zorgt de fasedetectie met 117 AF-fasedetectiepunten Vervolgens zorgt de 25 punten contrastdetectie voor de verdere scherpstelling. Ze zijn beiden voorzien met een vaste elektronische viewfinder.

Video

Beide camera’s hebben ook goede video specifiacties. Je maakt avchd Full HD (1920×1080 – 60p/25p) video-opnames met instelling van het geluidsniveau en zuivere HDMI weergave Clear Image Zoom is speciaal verbeterd voor video-opnames. Dit levert krachtige close-ups op, zonder dat daarvoor het aantal pixels opgeofferd dient te worden. Ook heb je een HDMI output, zodat video’s eenvoudig bekeken kunnen worden op een externe monitor of gekopieerd kunnen worden op een ander toestel.

Objectieven

Deze nieuwe camera heeft ook direct een nieuwe mount voor je objectieven. Met een adapter kun je huidige Sony A-Lenzen wel op de Sony A7 en Sony A7R gebruiken maar er komen ook maar liefst 5 nieuwe lenzen uit. In de E-mount zijn de volgende objectieven beschikbaar Carl Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 (nov – € 800), Carl Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 (dec – € 1000,-), Carl Zeiss Vario-Tessar T* 24-70mm F4 (jan – € 1200,-), 28-70mm F3.5-5.6 OSS (jan – € 500,-), FE 70-200mm F4 G OSS (zomer 2014 -prijs onbekend). Er komt ook een vernieuwde A-mout 70-200 F2,8 uit. Die is beschikbaar van januari en de prijs zal € 3000,- bedragen. De LA-EA4: 35mm full-frame bevestigingsadapter met transparante spiegeltechnologie en AF motor en de LA-EA3: Bevestigingsadapter 35mm full-frame bevestigingsadapter zijn beschikbaar vanaf november

Wifi en NFC

Beide camera’s zijn voorzien van Wifi en NFC. In combinatie met leuke apps zoals PlayMemories Camera Apps of het nieuwe Multiple Exposure kun je heel gemakkelijk de mooie effecten krijgen met een keuze aan verschillende thema’s. Ook zijn de camera’s op afstand bedienbaar.

Promo video van deze camera’s

Prijs en beschikbaarheid

De Sony A7 zal 1.500,- euro kosten en vanaf midden november overal in Europa verkrijgbaar.
De Sony A7R is vanaf half november overal in Europa verkrijgbaar voor een winkeladviesprijs van 2.100,- euro

Wij hebben met de Sony A7 testfoto’s kunnen maken:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

365 dagen lang iedere dag een foto

Druppelfotografie