in

Ga je op reis? Dit zijn de do’s en don’ts bij reisfotografie!

We kunnen weer op reis! Na twee voorzichtige jaren zijn vele reisbestemmingen dit jaar weer in ruime mate beschikbaar. Plannen maken en boeken is stap één, maar je reis fotografisch voorbereiden volgt meteen daarna. In dit artikel nemen we je mee in de do’s en don’ts van Reisfotografie!

Kom thuis met de beste foto’s van de mooiste reislocaties. Je leert alles hierover in de nieuwe cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy!

Do: voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je hebt het al een paar keer gelezen, maar dit cliché is zó waar! Verdiep je in je bestemming, in je apparatuur en in de cultuur waarin je terechtkomt. Hierdoor mis je minder en kun je meer focussen op het fotograferen.

Do: apparatuur

Zorgvuldige afwegingen maken over je apparatuur die je meeneemt. Fotografie-apparatuur is duur en soms ook zwaar. Als reisfotograaf moet je niet te zwaar bepakt op pad gaan en we raden je dan ook aan bewuste apparatuur-keuzes te maken.

Do: experimenteer

Speel met composities en experimenteer. Als je de basisregels rondom gulden snede, regel van derden en kaders goed kent, kun je ermee spelen. Niet elke foto moet volgens het boekje zijn, maar juist als jij weet waar de mogelijkheden liggen worden je foto’s alleen maar beter.

Do: accessoires

Focus je niet alleen maar op je camera, maar neem ook accessoires zoals een statief, filter en of flitser mee. Het kan je een hoop helpen bij het fotograferen.

Do: back-ups

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: maak back-ups. Het is de simpelste tip die we kunnen geven, maar het gaat vaak genoeg nog mis.

Foto: Picturesiron

Don’t: verboden locaties

Op plekken fotograferen waarvan je niet zeker weet of je er mag fotograferen. In een eerder hoofdstuk hebben we het gehad over het fotograferen van bijvoorbeeld vliegvelden of militaire terreinen. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat je hierop moet letten.

Don’t: stiekem

Zomaar mensen fotograferen. Geef altijd aan wat je van plan bent en vraag toestemming of je een foto mag maken. In het geval van straatfotografie wil je misschien niet direct opvallen, geef dan achteraf aan dat je een foto gemaakt hebt.

Don’t: heiligdommen

Beklimmen van heiligdommen. Een hoger of lager standpunt kan wonderen doen, maar wees bewust van wat je doet.

Don’t: wild

Risico’s nemen in de buurt van wild. Wilde dieren zijn doorgaans onvoorspelbaar. Je kunt misschien door net een extra stapje dichterbij te gaan staan de gedroomde foto maken. Bedenk goed welk risico je daarmee neemt en luister altijd naar de instructies van de gids.

Don’t: veiligheid

‘Storm chasen’. Prachtige weersverschijnselen, zoals onweer en regen in combinatie met een berglandschap … bij het uitspreken van deze woorden heb je als fotograaf meteen een beeld. Je ziet donkere dreigende luchten, schitterend in contrast met het landschap. Toch moet je in dit soort situaties eerst om je eigen veiligheid denken, alvorens na te gaan denken over een foto. Noodweer kan je als fotograaf verrassen en uiteindelijk flink in de problemen brengen.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de juiste voorbereiding, waardoor jij met de beste foto’s thuiskomt.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de perfecte voorbereiding van je reis
  • Inspirerende locaties en waar je heen kunt gaan
  • Hoe je je camera het beste beheerst en zo ook kunt genieten onderweg
  • Een goede workflow ontwikkelen voor je reisfotografie

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen op reis.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zoom.nl magazine editie 5 2022 is uit!

Fotograferen in het donker: deze onderwerpen zijn extra mooi als de zon onder is