in

Gebruik de nieuwste autofocustechnieken


29 oktober 2019, 11:43

Ieder jaar weer buitelen de camerafabrikanten over elkaar heen om de nieuwste, snelste en fraaiste camera’s te presenteren. Autofocusprestaties zijn daarbij vaak een belangrijk onderdeel en de ontwikkelingen op dat gebied gaan dan ook razendsnel. Welke technieken zijn er en waarom zou je die gebruiken?

Waar we vijftien jaar geleden nog maar net wisten wat een digitale camera was, stelden we vijfendertig jaar geleden allemaal nog handmatig scherp. Autofocus bestond toen helemaal niet en is pas sinds de opkomst van de digitale camera in de jaren tachtig gemeengoed geworden. Niet-fotografen kunnen zich amper voorstellen dat er vroeger geen automatische scherpstelling bestond.

In de afgelopen decennia heeft de kwaliteit van de autofocussystemen zich voortdurend verder ontwikkeld en ook is de snelheid en accuratie van die systemen de laatste vijf jaar enorm toegenomen door de introductie van allerlei innovatieve autofocustechnieken.

Scherpstelpunten

Was je tien jaar geleden in je nopjes met tien scherpstelpunten, tegenwoordig ben je de gelukkige als je een camera met vier- of zelfs vijfhonderd scherpstelpunten hebt. Die immense hoeveelheid geeft je het voordeel dat je op zo ongeveer elke willekeurige plek kunt scherpstellen. ‘Vroeger’ was het nog weleens nodig na het scherpstellen je compositie nog te bepalen, omdat er maar weinig AF-punten beschikbaar waren. Nu is dat niet meer nodig, want de scherpstelpunten bevinden zich over zo ongeveer het gehele beeldoppervlak.

Doordat de camera’s tegenwoordig honderden scherpstelpunten kennen, kun je vrij eenvoudig scherpstellen op een bepaald punt wat niet in het midden ligt, zoals je op deze foto goed ziet.

Foto: thirzaniemantsverdriet.zoom.nl

Traditioneel hebben spiegelreflexcamera’s vaak een razendsnelle autofocus aan boord, dankzij een speciale autofocussensor met fasedetectie. Compactcamera’s maken vaak gebruik van een systeem gebaseerd op contrastdetectie. Dat werkt accuraat, maar vaak wel minder snel en bovendien heeft dat systeem soms de neiging om te gaan ‘zoeken’.

De laatste jaren worden spiegelreflexen echter ingehaald door systeemcamera’s, die diezelfde techniek (fasedetectie) gebruiken op het sensor-oppervlak en het vaak combineren met contrastdetectie. Hierdoor worden systeemcamera’s vaak een hybride systeem genoemd. Niet alleen bieden ze dus een razendsnelle autofocus, maar door die fasedetectietechniek is deze ook nog eens uiterst accuraat. Bovendien kunnen ze enorm veel foto’s maken in slechts één seconde (burst). Sensoren met fasedetectie-autofocus beschikken vaak over honderden autofocuspunten.

Tracking

Een andere autofocustechniek is tracking. Dit is vooral handig voor bewegende onderwerpen die je scherp wilt fotograferen. De autofocus maakt in zo’n geval tientallen berekeningen per seconde om ervoor te zorgen dat het onderwerp in de focus blijft. Door de opkomst van krachtige processoren heeft de camera ook de rekenkracht om dit te doen.

De laatste jaren zijn er ook steeds meer tracking-modi met specifieke eigenschappen op de markt gekomen. Zo zijn AF-modi die in de gaten hebben als er opeens een onderwerp in beeld verschijnt én vervolgens ook scherp kunnen stellen op dat onderwerp. Of modi die zich focussen op beweging van links, van rechts of juist in de achtergrond. En modi die onderwerpen en hun gedrag ‘herkennen’. Anno 2019 is het voor veel camera’s geen probleem meer om een onderwerp te volgen, ook niet als er andere bewegende beeldelementen in beeld zijn. Al blijft het voor de fotograaf natuurlijk wel zaak de juiste modus voor de juiste foto-situatie te selecteren.

Gezichts- en oog-detectie

Zoals je in het hoofdstuk Scherptediepte bij Portretten al hebt kunnen lezen, is bij het fotograferen van personen het belangrijkste dat diens gezicht, en zeker ogen, scherp zijn. Moderne camera’s kunnen je hierbij van dienst zijn, want het autofocussysteem weet hoe een gezicht eruitziet en stelt daarop scherp als een persoon in beeld verschijnt. Kom je dichterbij, dan zullen veel camera’s automatisch overschakelen naar oog-detectie. En om het helemaal af te maken, kun je dan ook nog kiezen welk oog ‘voorrang’ heeft.

Gezichts- en oogherkenning werkt vaak erg goed en is een techniek die in de praktijk veel voordeel biedt. Sony is traditioneel een sterke speler met hun Eye-AF, maar ook andere fabrikanten maken tegenwoordig uitstekende systemen. De laatste tijd verschijnen er zelfs autofocussystemen die ook dieren en dierenogen kunnen herkennen.


De nieuwste techniek op het gebied van autofocus is het detecteren van dierenogen.

Foto: derksmonique.zoom.nl

Video- en 4K-mogelijkheden

De laatste jaren is 4K-video gemeengoed geworden. Nagenoeg iedere (systeem)camera kan tegenwoordig filmen in deze resolutie. De opkomst van 4K-video heeft ook invloed op de manier waarop we naar fotograferen kijken, want de resolutie en kwaliteit van videobeeld wordt steeds beter, dus waarom zouden ‘stills’ uit zo’n video niet gebruikt kunnen worden als foto? Er zijn fabrikanten die 4K-video gebruiken om de fotograaf extra opties te bieden, die fotografisch moeilijk te verwezenlijken zijn. Zo biedt Panasonic 4K-Photo-mogelijkheden waarmee je na een burst van (video)beeld achteraf de juiste foto kunt kiezen. Zo ‘lukt’ de foto altijd.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Het Leven op Straat

6 prachtige herfstlocaties in Nederland om te fotograferen