in

Gebruikersreview: Canon EOS 7D Mark II7 april 2015, 09:26

Canon-liefhebbers hebben maar liefst vijf jaar moeten wachten op de opvolger van de 7D. De verwachtingen van deze Canon EOS 7D Mark II waren dan ook meer dan hooggespannen. Zoomer Olaf Robberse kijkt of Canon de verwachtingen waarmaakt.

Bij het uitpakken van de Canon 7D Mark II was ik verrast door de gelijkenis met de Canon 5D Mark III waar ik dagelijks mee werk. Wat opvalt, is dat de usb-aansluiting is vervangen door een usb3-poort met een meegeleverde poortbescherming. Deze kleine montagemogelijkheid voorkomt dat je kabels (usb en hdmi) uit de poort worden getrokken of je poorten beschadigd raken.


Olaf stelt zich voor:

Mijn naam is Olaf Robberse. Ik woon in Baarn en ben dagelijks werkzaam in de fotografie. Als jonge ondernemer ben ik constant op zoek naar vernieuwing. Nieuwe apparatuur met nieuwe functies maken het mogelijk om een andere aanpak te kiezen. Hierdoor kan ik vaak hetzelfde resultaat neerzetten met minder materiaal of in een veel kortere tijd. Bijna tien jaar gelden is het fotograferen voor mij begonnen met een Canon 350D. In de loop der tijd heb ik veel verschillende soorten camera’s en lenzen in mijn handen gehad voor mijn werk. De camera is belangrijk, maar het gaat nog steeds om de eerste 10 cm achter de camera!
www.olafrobberse.nl

Snel

Bij kenners staat de 7D bekend als een camera met een lekker vlotte AF en een hoog aantal beelden per seconden. Deze eigenschappen zijn er met het nieuwe broertje nog verder op vooruitgegaan. Met 65 nauwkeurige AF-punten in verschillende zones en met 10 bps hoef je geen moment meer te missen. De buffer kan een goede 30 raw-beelden verwerken. Mocht je in bijvoorbeeld in de sport werken en in jpeg schieten, dan kun je bijna doorgaan tot je geheugen vol zit. Prettig is aan de camera is dat je de extra functies kunt bijstellen. Zo kun je de 10 bps verlagen naar een gewenst aantal. Omdat er ook in deze camera een dual card slot zit en de wifi ontbreekt, kun je met een Eye-Fi kaartje prima naar een computer of tablet schieten, wat voor mij erg prettig werkt. Hierdoor hoeft een klant niet in mijn nek te staan hijgen. Rond de joystick zit een AF-selectiegebiedhendel. Hier zijn verschillende functies te koppelen. Dat is prettig, om lekker snel te schakelen tussen een enkel actief AF-punt en een zone.

Model Marjolein Roelofsen voor de Eiffeltoren in Parijs.
ISO 250 ∙ F 4 ∙ 35 MM ∙ 160 SEC

Videomogelijkheden

Tegenwoordig wordt er veel met spiegelreflexcamera’s gefilmd, de 7D Mark II gaat een stapje verder. Deze body kan in combinatie met STM-lenzen automatisch focussen tijdens het filmen. Zelf werk ik graag met handmatig scherpstellen, maar voor bijvoorbeeld reportagewerk (camjo), een interview met beweeglijke personen of bijvoorbeeld een sportwedstrijd is dit een mooie oplossing. De gevoeligheid en scherpstelsnelheid zijn beide in te stellen, dit geeft je de mogelijkheid om een rustige focus-pull te maken (verleggen van scherpte van het ene onderwerp naar het andere).

Het werken met STM-lenzen als je werkt met autofocus tijdens het filmen is geen must, maar als je waarde hecht aan audio is het wel een sterke aanrader. De niet-STM lenzen maken meer geluid bij het scherpstellen. Omdat je met deze nieuwe body in 50 fps kunt opnemen is het mogelijk mooie vloeiende slow-motions te maken. Met de ingebouwde intervalopname kun je ook mooie timelapses maken, wat deze camera dus zeer interessant maakt voor de cinematograaf. De Canon 7D Mark II zou voor mij een welkome aanvulling zijn op de 5D Mark III, omdat een cropfactor voor het telewerk erg prettig is. Wanneer met hogere iso gewerkt moet worden, heeft de 5D duidelijk de voorkeur. De 7D presteert zeker niet slecht, maar met mijn werkpaard van een 5D ben ik dan toch best wel verwend.

Praktijkvoorbeeld van 10 fps om het juiste moment vast te leggen.
ISO 250 ∙ F 3,2 ∙ 35 MM ∙ 200 SEC

Conclusie

De Canon 7D Mark II is een volwassen camera die is doorontwikkeld volgens de wensen van de huidige professionele markt. Ik zou deze camera zo als tweede camera in kunnen zetten als de opdrachten dat nodig zouden hebben. De hardware is goed en de software onder de motorkap is perfect naar eigen smaak aan te passen.

De scherpstelling werkt zeer nauwkeurig.
ISO 1250 ∙ F 2 ∙ 85 MM ∙ 160 SEC

Zoom’s oordeel


Canon verrast ons met 20 megapixel niet met een nieuw megapixelmonster. De ruis en scherpte lieten in onze labtesten geen sprong vooruit zien ten opzichte van de directe concurrentie. Toch biedt de nieuwe dual pixel sensor grote voordelen: de camera kan in live view en bij het filmen veel nauwkeuriger scherpstellen. Met recente USM- en STMobjectieven kun je zelfs de snelheid van het scherpstellen tijdens het filmen instellen, een snelle of langzame automatische ‘focus-pull’. De voorsprong pakt deze camera met drie eigenschappen die ‘m bijzonder geschikt maken voor sport- en natuurfotografie. De aps-c sensor haalt onderwerpen met een factor 1,6 dichterbij. Belangrijker is de 10 bps die de camera schiet, met een indrukwekkende buffer en in volle resolutie. De allergrootste plus ligt bij de 65 crosstype autofocuspunten, verspreid over een heel groot deel van je compositie, zodat je bewegende onderwerpen snel kunt volgen. Bij het filmen missen we een touchscreen om het gewenste scherpstelpunt aan te klikken. De camera levert ongecomprimeerde hdmi-output, met of zonder tijdcode. En heeft een microfoon-input en hoofdtelefoonuitgang. Met twee geheugenslots (CF en SD) raak je niet snel in geheugenproblemen.
Lees de volledige review hier.

Zelf testen?

Ben jij een actieve fotograaf met een vlotte pen en zou je zelf wel eens een camera willen testen? Aarzel dan niet en stuur een mailtje met als onderwerp Gebruikersreview naar redactie@zoom.nl. Wie weet staat jouw verhaal dan de volgende keer in dit blad.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

App Stellar: verhalen vertellen met foto’s en video’s

Beleef het ultieme lentegevoel in het Hallerbos