in

Gebruikersreview: Nikon D720016 juli 2015, 14:42

De Nikon D7100 gold twee jaar geleden als een van de beste aps-c camera’s. De verwachtingen waren dan ook hoog bij deze opvolger. Hoe maak je van een uitstekende camera een nóg beter model? Marloes van Antwerpen nam de camera mee naar huis om dat uit te zoeken.

Marloes stelt zich voor
Ik ben Marloes van Antwerpen (21) en fotografeer nu een jaar of vier. Mijn huidige camera is een Nikon D7000. Daarmee ga ik vaak op pad voor urban exploring. Ook fotografeer ik graag creatieve stillevens waarin een mooie bokeh niet mag ontbreken.
marloeshi.zoom.nl

Uiterlijk lijkt de Nikon D7200 erg op mijn eigen Nikon D7000, op het grotere lcd-scherm na en een paar extra en anders vormgegeven knoppen. Wat mij als eerste opviel, is de andere draaiknop bovenop. Er zit nu een ‘lock’ op. Super fijn! Het is mij al vaak gebeurd dat ik per ongeluk van de M- naar de S-stand ging of zelfs naar een automatisch programma. Het menu is logisch ingedeeld en functies zijn gemakkelijk in te stellen. Minpuntje voor mij als urban explorer is dat je geen beschermkapje op het scherm kunt klikken. Formaat is prima: hij ligt goed in de hand en is niet te zwaar. De breed inzetbare kitlens (18-105 mm) levert goede kwaliteit, weet ik uit eerdere ervaringen. Voor deze test heb ik een 50 mm en een 35 mm gebruikt. Deze lenzen zijn lichtsterker en ik werk liever met een vast brandpunt.

Connected

Nfc en wifi mogen tegenwoordig natuurlijk niet meer ontbreken. Je kunt foto’s bekijken en downloaden op je smartphone in het originele of een vooraf ingesteld aanbevolen formaat. Persoonlijk vind ik deze functie wel oké, maar ik zou hem niet gebruiken. Als ik een foto meteen wil delen, maak ik hem wel gelijk met mijn telefoon. Een raw-bestand wil ik toch eerst graag bewerken op de computer voordat ik ‘m de wereld in slinger. Je smartphone als afstandsbediening gebruiken, is wel weer handig in situaties waarbij je op de grond moet liggen of juist te hoog zit om door je zoeker of op je scherm te kijken. Zeker omdat een kantelbaar ontbreekt bij deze camera.

De D7200 is een goede upgrade, nog binnen mijn budget

Continue opname

De buffer kan in één serie 27 12-bits raw-foto’s wegwerken en dat werkt heel goed. Als je in jpg fotografeert, zijn het er veel meer. De grotere buffer voor de continue opname is prettig. Bij het fotograferen van mijn stillevens voeg ik graag wat bellenblaas toe en met de continue opname zit er altijd wel een shot bij waar de bellen op een mooie plaats zitten. De toepassing kan heel bruikbaar zijn voor sportfotografie of het fotograferen van kinderen of dieren.

Avondfotografie

De 51 focuspunten van de D7200 zijn er een stuk meer dan de 39 van mijn D7000. De autofocus is nog goed te gebruiken met slecht licht. De autofocus had ’s avonds geen enkele moeite met het vastleggen van de hoge silo’s. De beloofde ruisprestaties worden waargemaakt. De ruis wordt wel zichtbaar vanaf iso 1600, maar voor mij niet hinderlijk. Alleen in de donkerdere delen zie je de ruis wat beter, maar het is geen duidelijk zichtbaar spikkelkleed over de gehele foto. De ruis blijft zeker acceptabel bij redelijk hoge iso-waardes.

Timelapse

De Nikon D7200 heeft een automatische timelapse-functie. Als je in het menu interval en opnameduur instelt, zie je meteen de lengte van je filmpje. Zodra je de functie activeert, maakt de camera de foto’s voor je en voegt ze automatisch samen. Handig als je geen zin hebt om dit zelf te doen. Al heb ik zelf liever de losse bestanden om de volledige controle over het eindresultaat te houden.

Conclusie

De Nikon D7200 is een fijne camera om mee te werken. Ten opzichte van mijn D7000 is er veel verbeterd. De D7200 zou voor mij een goede upgrade zijn die nog binnen mijn budget valt. De ruis bij hoge iso-waardes valt heel erg mee, een belofte die Nikon zeker waarmaakt. De autofocus werkt ook bij slecht licht zeer accuraat. Timelapse, nfc en wifi zijn leuk. Al met al denk ik dat de Nikon D7200 een goede camera is voor iemand die al wat meer weet van fotografie en nog meer uit zijn beelden wil halen, maar de overstap naar fullframe nog niet wil maken.

Lees de hele review van Zoom.nl

Zelf testen?

Ben jij een actieve fotograaf met een vlotte pen en zou je zelf wel eens een camera willen testen? Aarzel dan niet en stuur een mailtje met als onderwerp Gebruikersreview naar redactie@zoom.nl. Wie weet staat jouw verhaal dan de volgende keer in dit blad.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met een green screen

Panasonic Lumix DMC-FZ300