31 december 2015, 12:00
Tegenwoordig maakt een body pas indruk als je er 4K-filmpjes mee kunt schieten. Zoals de G7 van Panasonic: de allereerste systeemcamera die in 4K kon filmen. Zoomer Maurice Weststrate kreeg de camera een week te leen voor een eerste indruk.
Toen ik de G7 uit zijn doos haalde, viel mij gelijk het (extreem) lichte gewicht op en de kleine, plastic aanvoelende kitlens. De camera is klein, maar het is geen broekzakcamera en gaat dus gewoon mee in de fototas. De knoppen zijn ook bijzonder klein en dat samen met de camera-afmetingen maakt ‘m minder geschikt voor gebruikers met grote handen.
Genomen in een oude fabriek in natuurgebied de Blauwe Kamer. De kleuren zijn mede door de goede kitlens mooi uitgebalanceerd en lastige lichtsituaties kan hij goed aan.
Fotokwaliteit
Na enkele foto’s met deze kleine systeemcamera te hebben genomen, kon ik concluderen dat de fotokwaliteit meer dan uitstekend is. Vaak gebeurt het dat na aanschaf van een camera de beeldkwaliteit tegenvalt, meestal komt dat door de standaardkitlens, maar dat is met deze lens dus niet het geval. Ondanks dat de kitlens zeer licht aanvoelt, is hij toch solide en draaien beide ringen soepel rond. De lens kan gebruikt worden als ‘alledaagse’ lens met zijn 14-42 mm, hoewel mijn Sony camera met een cropfactor van 1,5 met 16-80 mm een grotere hoek geeft. Dit komt mede, omdat de micro four thirds-sensor van deze camera een grotere cropfactor (2x) heeft.
De ruisreductie werkt goed en de camera werkt ook bij weinig licht naar behoren.
Veel opties
De camera heeft veel opties en je kunt veel instellen. Helaas zijn de menu’s onoverzichtelijk door de vele icoontjes en zijn simpele functies als hdr en lichtmeting alleen in het hoofdmenu terug te vinden. Dit kun je ondervangen door ze toe te wijzen aan een van de vele functieknoppen (FN) die deze camera kent, maar dat vereist enige tijd en inspanning. Overigens is de optie voor het instellen van die knoppen alleen terug te vinden in een bepaalde displayweergave, niet in het menu zelf.
De hdr-functie werkt uitstekend en heeft instelbare belichtingstrappen.
Touchscreen
De camera heeft een touchscreen, wat voor- en nadelig kan zijn. Ik had gelijk ruzie met enkele autofocusfuncties vanwege het feit dat als je door de zoeker kijkt en tegelijk het touchscreen aanraakt, je met je neus het AF-gebied verspringt. Dit kun je tegengaan door het touchscreen uit te zetten, maar dan zijn sommige opties niet meer bruikbaar. Gelukkig werkt het touchscreen goed en nauwkeurig en kun je het naast de camera draaien, wat het geschikt maakt als selfiecamera. De kwaliteit van de elektronische viewfinder vind ik minder dan die van mijn eigen camera.
Op een uitvergroting op het schermpje kun je handmatig nauwkeurig scherpstellen.
Veelzijdigheid
De camera is modern en heeft wifi, 4K, silent-functie en een time-lapse functie. Ook heeft hij panorama, scènestanden en veel bruikbare creatieve effecten, hoewel enkele daarvan traag werken. Nagenoeg alle functies en effecten zijn nog verder te verfijnen en hier komt het touchscreen wel van pas. De focus werkt zeer snel en het bladeren door de foto’s gaat ook opmerkelijk vlot (dankzij de snelle processor), verder heeft deze camera alle dingen die een degelijke systeemcamera hoort te hebben.
Foto van mijn huisgenoot, gemaakt met de creatieve dynamic monochroom (zwart-wit) functie.
Conclusie
De onoverzichtelijke menu’s en vele functies maken de camera soms ingewikkeld. Al met al is het een veelzijdige camera die veel in huis heeft, met een zeer goede fotokwaliteit.
Grote kaardenbollen nabij de Rijn.
Zooms oordeel
Voor 700 euro krijg je een compacte systeemcamerabody met een hoekig uiterlijk en een enigszins goedkope kunststof uitstraling. Zonde, want Panasonic maakt met deze nieuwe G7 een mft-systeemcamera met reflexspecificaties. Een vernieuwde 16 megapixel micro four thirds sensor, sterk verwant aan de sensor uit de GX7. De beeldprocessor is dezelfde als van de prijswinnende GH4. Deze combinatie zorgt voor 4K-video en 8 bps in volle resolutie. Wie graag snel bewegende onderwerpen fotografeert, kan met de high-speed fotomode z’n hart ophalen. De camera kan namelijk als hij in 4K-mode filmt, stills van 8 megapixel als foto bewaren, genoeg resolutie voor een mooie A4-print. De ergonomie is voor deze prijsklasse voorbeeldig, met dubbele instelwielen voor snelle instelling van diafragma en sluitertijd. Het mooie en nauwkeurige aanraakscherm werkt snel en goed. Met het volledig draaibare scherm kun je extreme standpunten innemen. De elektronische zoeker is helder en met 2.360.00 pixels voor deze prijsklasse erg goed. Hadden we de vijf programmeerbare functietoetsen al genoemd? De G7 heeft naast de traditionele sluiter ook een stille elektronische voor geluidloos fotograferen.
- Plus- en minpunten
- compacte en lichte body
- mooie scherpe evf
- volledig kantelbaar touchscreen
- filmen in 4K tot 25 bps
- 30 bps burstmode in 8 megapixel fotomode
- snelle AF
- relatief kleine mft-beeldsensor
- geen hoofdtelefoonaansluiting
- geen ‘premium look and feel’ body
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 7,8
Specificaties
- ModelPanasonic Lumix DMC-G7
- Prijs€ 699 (body), € 799 met kitlens
- LeverancierPanasonic Benelux, tel. 073-6402802, www.panasonic.nl
- Sensor13,0×17,3 mm mft live mos-sensor, 16 megapixel
- Resolutie4592×3448, 3232×2424, 2272×1704
- Videoresolutie3840x2160p, 25 bps, stereo | 1920x1080p, 50 bps, stereo
- Lichtgevoeligheidiso 200-25600 en automatisch
- Burstratemax. 8 bps
- Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), mov, mp4, avchd
- Meegeleverd geheugengeen, 1 sd-slot
- Soort lenzenmft-vatting
- Verlengingsfactor2x tov 35 mm
- Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
- Zoekeroled, evf, 2.360.00 pixels
- LCD-monitor3 inch kantelbaar tft-aanraakscherm, 1.040.000 pixels
- Gewicht/ Afmetingen body410 gram/12,4×8,6×7,7 cm