in

Gebruikersreview Sony HDR AS50 actioncam


31 maart 2016, 13:22

De nieuwe Sony AS50 onderscheidt zich met verbeterde beeldstabilisatie en een 4K time lapse modus. Taco de Vos durft het aan en test deze camera vol actie.

Ik dender de helling af. Ik ga te hard, als ik nu rem ga ik om. Damm, dan maar rechtdoor. Gelukkig is daar alleen gras. Ik rem en stuur het pad weer op. Goed afgelopen ditmaal. Weer een leermomentje. Zet niet aan als je een steile helling afrijdt die je niet kent. Ik ben op mijn MTB aan het scheuren door de bossen rondom Soest. Op mijn stuur zit de Sony HDR AS50, Sony’s nieuwste actioncam. Thuis gekomen laat ik de opname zien aan mijn vrouw. Natuurlijk word ik uitgelachen. De beeldkwaliteit is prima. Zie hier nog 8 actioncamera’s getest!

Action!

Ik heb de nieuwe Sony HDR AS50 actioncam afgelopen dagen flink op de pijnbank gelegd. Onder verschillende lichtomstandigheden ben ik met de actioncam op pad geweest. Bij gelijkmatige lichtomstandigheden is het beeld prima. Full HD, scherp en erg stabiel. Deze nieuwe actioncam is uitgerust met wat Sony Steady Cam technologie noemt. Dat is te merken, het beeld is vaak opvallend trillingsvrij, zelfs als ik over een behoorlijk hobbelige ondergrond rijd.
Ook onder wat mindere lichtomstandigheden maak je prima beelden. Voor de gein heb ik het wassen van de auto in de wasstraat gefilmd. Het is daar behoorlijk donker. Geen probleem, het beeld is prima. De Zeiss Tessar F2.8 lens doet zijn werk prima.
Enkele dagen later maak ik in het donker opnames op de snelweg. Het beeld is niet geweldig. Er is een flinke dosis ruis te zien en erg scherp is het beeld niet meer. Er is overigens geen enkele actioncam die dit wel goed kan. We zullen nog wel even moeten wachten voordat de techniek zover is. Opnames in de schemering daarentegen gaan prima. Ook hier doet het F2.8 diafragma haar werk goed.
Als ik op een zonnige dag nogmaals door het bos scheur is het beeld ook wat minder. De felle zon zorgt voor een enorme overbelichting in sommige delen van het beeld. En tegen de zon in heb ik last van spectaculaire flares. Als je ervan houdt geen probleem, maar toch.

Opnamemogelijkheden

Een actioncam is gemaakt om acties op te nemen. Daarbij heb je de keuze uit maar liefst vier verschillende filmformaten als je een MP4 opname maakt. Full HD 60fps, Full HD 30fps, 720p 30fps en als klap op de vuurpijl 720p 120fps, waarmee het mogelijk is om slow motion opnames te maken. Gaaf als je door het water scheurt met je MTB en de opspattende druppels wil vastleggen, rond stuivende sneeuw of die haai die recht op je afkomt. Ja, je kunt ook onder water opnames maken. Tot maar liefst 60 meter diep. Wel thuis testen of de behuizing echt waterdicht is. Sony is niet aansprakelijk als de camera in zijn onderwaterbehuizing nat wordt zo valt te lezen in de handleiding.

Je kunt ook opnemen in XAVC. Dat is een door Sony zelf ontwikkeld filmformaat. Dan heb je alleen de eerste twee genoemde filmformaten. Logisch want de andere twee zijn niet Full HD. XAVC is een professioneel format dat een betere beeldkwaliteit geeft dan MP4. Met name als het om 4K beelden gaat. Bovendien zijn de opnames voor geoptimaliseerde programma’s makkelijker te bewerken. Of je XAVC nodig hebt voor deze actioncam? Ik weet het niet, maar de keuze is aan jou.
Tot slot, de witbalans wordt normaal gesproken automatisch aangepast door de camera. Maar naar wens kun je hem zelf aanpassen. Dat blijkt, met name bij veel licht, handig.

Zomen en timelapse

Er zijn in mijn ogen twee features die deze actioncam in zijn prijsklasse bijzonder maken. In de eerste plaats kun je de beeldhoek aanpassen. Je kunt van standaardbeeld (21,8mm) naar groothoek (18,4mm). Het groothoek beeld is enorm vertekend. Dat is, zoals gebruikelijk, softwarematig op te lossen.
Ook beschikt de actioncam over de mogelijkheid om een 4K timelapse te maken. Je bepaalt zelf hoeveel tijd er tussen de foto’s zit. Je kunt kiezen uit 1, 2, 5, 10, 30 en 60 seconden. In de praktijktest blijkt 2 seconden beter dan 1. Als er niet zoveel spannends te ziens is, is 4 seconden ook prima. Daarboven wordt het wel wat saai. Een actioncam is voor de action!
In de testvideo kun je zien hoe de timelapse uitpakt. Twee opnames zijn gemaakt met statief. Eentje met de camera op het stuur, timelapse action! Het resultaat is soms wat wiebelig, maar het werkt wel.

Standaardbeeld (21,8mm)
Groothoek (18,4mm)

Bediening

Net als de bij de concurrenten kun je de camera bedienen op de camera zelf. Daarbij moet je steeds alle vier de knoppen gebruiken. Menu knop, twee keuze knoppen en de Rec knop. Je bent wel erg veel aan het klikken en het is even wennen voordat je doorhebt hoe het werkt. Veel handiger vind ik de bediening met een mobieltje. Je maakt eenvoudig verbinding via wifi of bluetooth waarna je gemakkelijk de juiste instellingen bedient. Ook handig is dat je direct kunt zien wat je camera ziet. Complimenten voor de mobiele app.

Movie Creator

Action Cam Movie Creator heet het softwarepakketje waarmee je filmpjes en timelapse filmpjes kunt maken. Je kunt het eenvoudig downloaden op de site van Sony. Eerlijk gezegd, ik ben er niet kapot van. Het programma is simpel en gemakkelijk maar je kunt er nauwelijks iets mee. Een optie die ik standaard had verwacht is bijvoorbeeld de lensvervorming van de groothoek opname corrigeren. Maar helaas, zelfs dat ontbreekt. Voor de echte liefhebbers is er natuurlijk Sony Vegas, veel beter, maar daar betaal je dan ook voor. De testvideo is met Magix gemaakt, wat mij betreft het pakket voor videobewerking met een prima prijs/kwaliteitverhouding.

Tip: de handleiding niet vergeten!

Zoals wel vaker is de bijgeleverde handleiding eigenlijk niet meer dan een simpel instructieblaadje. Wil je meer weten over alle mogelijkheden van de camera dan is het verstandig de handleiding van de Sony site te downloaden. Ik deed dat na een week en kwam tot de conclusie dat ik dat eerder had moeten doen. Zo had ik al geprobeerd de camera op te laden zonder succes. Natuurlijk sloot ik de camera aan op mijn pc met de meegeleverde USB kabel. Maar omdat de camera aan stond werd er niets opgeladen. Blijkt dat de camera uit moet staan voordat deze opgeladen gaat worden. Iets dat je alleen maar weet als je de handleiding leest.
De handleiding is overigens bijzonder praktisch ingedeeld. Complimenten. Hij bevat veel praktische instructies als je een bepaalde instelling wil vastleggen. Dus downloaden die handleiding en gebruiken als het nodig is.

Conclusie

De Sony HDR AS50 is een leuke middenklasse actioncam met enkele bijzonderheden waarvan de timelapse en zoom mogelijkheid mij het meeste aanspreken. De beeldkwaliteit is tijdens het filmen ruim voldoende maar wel erg afhankelijk van de aanwezigheid van redelijk egaal licht. Is het erg zonnig dan heb je al snel overbelichte stukken en als je tegen de zon in filmt komt er al snel lensflare tevoorschijn. Je kunt ook in het donker filmen, leuk om te doen, maar er is wel veel ruis. In de schemer gaat dat overigens een stuk beter dankzij de F2.8 Zeiss Tessar lens.

De bediening is even wennen, behalve als je al een Sony actioncam had, maar werkt vervolgens prima. Helemaal top is de bediening vanaf een mobieltje. Handig, snel en efficiënt. Verder heeft de camera alles wat je ervan verwacht: zelfontspanner, instelbare lusopnameduur, live streamen, wifi, bluetooth, verschillende filmformaten, instelbare witbalans, geluidsopname mogelijkheid (met windruisonderdrukking).Kopen? Dat hangt af van je budget en eisen. Maar een grote miskoop is de Sony HDR AS50 in ieder geval niet. Hij doet waar hij voor gemaakt is; acties vastleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De derde in de rij: Sony Cyber-shot DSC-RX10 III

7 tips voor seascapes in Nederland