in

GPS data toevoegen aan je foto6 november 2013, 10:00

Tegenwoordig kun je aan je foto’s zien waar ze genomen zijn. Dat doe je met GPS-tagging. Dat kun je toevoegen met sommige camera’s, maar er zijn ook apps en software voor. Ed Steenhoek legt uit hoe je ermee omgaat.

De vraag wanneer een foto is genomen, is sinds de digitale fotografie niet langer meer een veel gehoorde vraag. Die informatie wordt meteen met de foto vastgelegd. Vroeger, toen we nog op film fotografeerden, was dat een kwestie van zelf bijhouden.
Dat geldt nu nog te vaak wanneer we kijken naar de locatie waar de foto is genomen. Nu is dat niet zo moeilijk, om zelf bij te houden wanneer het gaat om de foto’s op een verjaardag of het dagje in de dierentuin. Vaak geeft de foto dan zelf wel voldoende informatie om dat achteraf alsnog te bepalen. Voor vakanties wordt het al wat lastiger. Natuurlijk weet je nog grofweg de plaats waar je was maar het is wat minder precies aan te duiden. Helemaal lastig wordt het als je ondernemend bent en op safari gaat, een excursie door de Grand Canyon maakt of simpelweg een rondreis maakt. Als je gevraagd wordt “waar is die foto genomen?” dan moet je vaak een duidelijk antwoord schuldig blijven.
Geo Encoding is het antwoord. Dat is het toevoegen van de geografische kenmerken aan een foto. Die kenmerken worden bepaald door een GPS. Die weet precies waar je bent en legt dat vast aan de hand van coördinaten die bijvoorbeeld door Google Earth gesnapt worden.
Nu komen er steeds meer fototoestellen op de markt met een ingebouwde GPS functie, maar niet iedereen zal meteen zijn huidige apparatuur daarvoor inruilen.
Betekent dat ook dat je dan verstoken moet blijven van geografische informatie in je foto’s? Nee, dat hoeft niet.

Geo Encoding workflow

Mijn Canon EOS 7D heeft geen GPS ingebouwd. Die kan ik er wel aan toevoegen via de GP-E2 GPS Reciever voor ruim € 250,-. Niet echt aantrekkelijk wanneer je met een beperkt budget wilt fotograferen. Achteraf geografische informatie toevoegen is echter ook een goede mogelijkheid.
Omdat ik mijn foto’s in Lightroom catalogiseer en bewerk, kan ik daar de Geoencoding Support plug-in van Jeffrey Friedl, gebruiken. Hierbij gebruik je een GPS tracklog (*.gpx bestand) waaruit, aan de hand van de datum en tijd, de locatie wordt gekoppeld aan de foto’s. Vervolgens kan iedere applicatie die Geo Encoding ondersteunt, daar gebruik van maken. Dat is niet alleen de kaartweergave in Lightroom maar ook Google Maps, Google Earth en Flickr (Explore – World Map). Maar hoe genereer je dan een GPS tracklog? In mijn geval is dat met GeoTagr.

Geo Tagr op de iPhone


GeoTagr is een iPhone app van Galarina (Chris Cornelis) die de GPS informatie vast legt en kan koppelen aan de foto’s die je maakt. GeoTagr maakt de afgelegde route zichtbaar en kan de GPS informatie exporteren (o.a. via mail en Dropbox). Die export levert het gpx bestand dat ik nodig heb in Lightroom. Tijd dus om deze app wat beter te leren kennen.

Wanneer je de app start, verschijnt de datum, tijd en de grote opnameknop in beeld. Ook de tip om de tijd op je fototoestel te synchroniseren met je iPhone. Gelukkig kan de Geoencoding plug-in de tijd nog gelijk trekken aan de hand van verschillen in tijdzones en het opgeven van een vast tijdsverschil.

Wanneer je een opname start, wordt om de ‘zoveel tijd’ de locatie vastgelegd. Naast continue, kan dat elke 3, 5 of 10 minuten wanneer je gebruik maakt van de GPS module. Je kunt er echter ook voor kiezen om te werken aan de hand van de locaties die af te leiden zijn aan de hand van WiFi of van zendmasten. Beide zijn minder nauwkeuring dan GPS maar belasten de batterij veel minder zwaar. Ga je een dag op pad, dan lijkt GPS geen optie, maar dat valt reuze mee wanneer je er op let, om de opname te pauzeren wanneer je niet fotografeert.


Om toch de waarde van een opname op basis van zendmasten te kunnen inschatten, heb ik afgelopen zomer tijdens een dagexcursie op Gomera (Canarische Eilanden) juist die optie gebruikt en ook permanent aan laten staan. Aan het einde van de dag was de batterij van de iPhone leeg. Maar omdat het steeds een stuk rijden gevolgd door een fotomoment en weer rijden, was, waren er ook veel loze waarnemingen. Een opname pauzeren is dan een betere keuze. Terug in het hotel bleek bij het samenvoegen van de tracklog en de foto’s al heel snel dat de positiebepaling aan de hand van zendmasten te onnauwkeurig was. De dichtheid van het zendmastennetwerk is bepalend voor het succes.
Onlangs heb ik nog een route vastgelegd op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt waarbij ik gewoon GPS gebruikt heb. Natuurlijk was de geografische informatie nu wel nauwkeurig. Wat daarnaast vooral opviel, was dat de batterij helemaal niet zo snel leeg liep als ik verwachtte.


De routes die zijn opgenomen, kun je van een betekenisvolle naam voorzien en bekijken op een kaart. Uiteraard op een standaard kaart, een satelliet variant en een hybride variant zoals we die kennen van Google Maps.

Via het standaard symbool voor delen, kun je het GPX bestand e-mailen of naar Dropbox sturen. Je kunt ook de kaart zelf e-mailen of delen op Twitter of Facebook.

Voor de techneuten

Een GPX bestand is in feite een XML bestand dat zich houdt aan een vooraf gedefinieerd schema. Onderstaand een fragment:


<trk>
<name>Geldermalsen</name>
<trkseg>
<trkpt lat="51.89491327" lon="5.20269482">
<ele>2.03</ele>
<time>2013-10-03T07:03:56Z</time>
<name>GLT0000001</name>
</trkpt>
<trkpt lat="51.89500384" lon="5.20265333">
<ele>-5.05</ele>
<time>2013-10-03T07:04:09Z</time>
<name>GLT0000002</name>
</trkpt>
...
</trkseg>
</trk>

Meer informatie over de definitie van een GPX bestand is te vinden op topografix.com.

Taggen van foto’s in Lightroom

Eigenlijk is er niet zo heel veel spannends aan GeoTagr. Abstract bekeken maakt het een log van alle verplaatsingen.
Interessanter is het natuurlijk in Lightroom.
Nadat je het gpx bestand hebt geëxporteerd, en je foto’s hebt toegevoegd aan een catalogus in Lightroom, kun je de foto’s gaan taggen.
Selecteer daarvoor de foto’s die je van de geografische informatie wil voorzien en kies voor File – Plug-in Extra’s – Geoencode.
Met deze keuze activeer je Jeffrey Friedl’s Geoencoding Support plug-in zoals hieronder is afgebeeld.

Hier selecteer je het van toepassing zijnde gpx bestand en corrigeer je zo nodig het tijdverschil tussen je fototoestel en de iPhone.
Ook geef je de marge aan die er tussen het tijdstip van een foto en een locatie zit. Zeker bij het gebruik van zendmasten kun je hiermee zorgen voor een betere toewijzing van een locatie aan een foto omdat er dan zeer waarschijnlijk interpolatie zal plaatsvinden tussen twee locaties.

Het resultaat is niet alleen geografische informatie in Lightroom als meta data (onder de noemer GPS), maar ook een link naar de kaart in Lightroom. Van beide hieronder een voorbeeld.

Potentie

Wat zijn nu de voorbeelden waarbij het gebruik van GeoTagr echt toegevoegde waarde heeft? Een aantal voorbeelden uit mijn praktijk:
– Een excursie door onbekend terrein. Ik heb afgelopen mei een aantal excursies mogen maken in de omgeving van Las Vegas en dan achteraf terugkijken naar de foto’s terwijl je kan vertellen wat je precies ziet op de foto van de Grand Canyon, is echt een pré. Zonder GPS tracklog is dat haast niet te doen als je niemand bij je hebt voor de aantekeningen
– Een rondreis. Al reizend van A naar B maak je onderweg foto’s. Zonder GPS tracklog weet je – zeker in het buitenland – niet meer welk dorpje, welk vervallen kasteel, etc. het was.
– Een cruise. In feite een rondreis maar dan over water.
– Een fotosafari door de binnenstad van … (vul maar in). Natuurlijk weet je ongeveer waar je liep, maar waar was dat knalrode deurtje, waar was dat doorkijkje?
Samengevat: die plaatsen waar de exacte locatie niet 1,2,3 af te leiden is van de foto.

Conclusie

Mede dankzij GeoTagr, is er een goedkoop alternatieve om GPS informatie toe te voegen aan je foto’s. Geen nieuwe camera, geen GPS module. Een plug-in (donation-ware) en een iPhone app (€ 4,49 in de iTunes Store).

GeoTagr is mijn keuze, maar er zijn meer apps met vergelijkbare functionaliteit. Ook voor het Android platform. Belangrijker dan de app en het platform, is de functionaliteit die geboden wordt:
– Export naar het gpx formaat is verplicht,
– Middelen om de batterij te sparen (minder frequente updates of andere registratie dan via GPS) zijn zeer gewenst

Omdat je toch vooral precieze informatie wilt vastleggen, is het gebruik van de GPS mode zeer aan te raden. Vastleggen via WiFi of via zendmasten, zijn noodgrepen voor wanneer je batterij leeg raakt. Een losse accu voor je telefoon is misschien een zinvolle aanvulling.

De app werkt natuurlijk ook op de iPad (mini) en de iPod Touch. Toch is het gebruik van de iPhone de meest natuurlijke optie. Je bent aan het fotograferen en dan wil je niet ook nog eens met een iPad in je hand moeten staan. De iPod Touch heeft geen GPS of mobiel telefoon netwerk ingebouwd waardoor die alleen werkt met Wi-Fi. Je iPhone zit gewoon in je broekzak en doet zijn ding.

Een voorbeeld om zelf mee aan de slag te gaan

Om zelf er mee te kunnen ‘spelen’ heb ik een aantal bestanden beschikbaar van de route die ik heb vastgelegd tijdens een huifkartocht op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.
Het GPX bestand kun je hier downloaden.

Drie foto’s uit deze route:

Foto 1
Foto 2
Foto 3

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Ed Steenhoek. Dieren in de natuur had ik altijd al mooi gevonden om zelf te zien of naar te kijken in documentaires. In de jaren – vele foto’s later – heb ik veel geleerd over wat de kijker een mooie foto vindt. Naast mijn Canon EOS 300D fotografeer ik veel met mijn Apple Iphone 5, voor het onderwachte moment en als ondersteuning. Dat laatste komt door de vele foto applicaties. Benieuwd welke? Daarover zal ik in de toekomst met regelmaat een blog schrijven hier op Zoom.nl. Bekijk hier mijn website en blog.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Olympus OM-D E-M1

SmillaEnlarger: Foto’s opblazen