in

Gratis raw-converter: Darktable

Michiel Mulder 

Wie geen zin heeft in een abonnement op Adobe’s Creative Cloud kan online allerhande alternatieven vinden voor Lightroom. Zoals Darktable, een gratis programma dat qua functionaliteit vergelijkbaar is met Lightroom. Met versie 2.4 is er nu eindelijk ook een Windows-variant.

Wil je alles leren over fotograferen in JPG en RAW? Bekijk dan onze Cursus Fotograferen in RAW (boek & online cursus)

Darktable was tot voor kort alleen beschikbaar voor Mac en Linux, maar met versie 2.4.0 kunnen nu ook Windows-gebruikers dit gratis programma inzetten voor het verwerken van hun RAW beelden. De workflow van Darktable komt dicht in de buurt van die van Lightroom en het programma is niet alleen bruikbaar voor snelle correcties, maar ook voor complexere aanpassingen, archiveren en publiceren. De Windows-versie is nog niet zo volledig als die voor Mac, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Handige features

Darktable versie 2.4 beschikt over allerlei handige features, zoals bruikbaarheid voor opnamen met meer dan 51.200 ISO, een dehaze functie, ondersteuning van een enorm aantal camera’s, ruisprofielen, witbalans-presets, verscherpingsmodules, split-toning, enz. Ook kun je al je beelden archiveren met behulp van de Map Mode en ze daarbij geotaggen met behulp van bijvoorbeeld Google Maps. Alleen de printmodule en de mogelijkheid tot tethered shooting zijn niet beschikbaar voor Windows.

Darktable is verkrijgbaar in het Nederlands en gratis te downloaden via de website.
www.darktable.org


Wil je meer leren over het fotograferen in raw? Bekijk dan eens de Cursus Fotograferen in Raw in onze Zoom Academy. Hierin leer je hoe je de maximale informatie uit je foto’s haalt en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Alles over het fotograferen in raw in bepaalde foto-genres
  • Tips over het stroomlijnen van je workflow
  • Het voorkomen van missers in je nabewerking
  • Alles over de techniek en de praktijk van het fotograferen in raw

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in Raw.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Thuisopdracht 6: Het Perfecte Plaatje

Een modellencontract: waar let je op?