in

Grijsverloopfilters van 84.5mm


19 november 2013, 14:34

NDGrad filters of grijsverloopfilters worden gebruikt om wolkenpartijen goed in beeld te krijgen. Wanneer je deze filters niet gebruikt dan is meestal of de lucht overbelicht, of het land onderbelicht. Robert Alderliefste test de filters van 84.5mm.

Schroeffilters

Met een grijsverloopfilter zorg je voor een goede balans tussen lucht en land, je verkleint het grote contrast. Deze balans wordt mede bepaald door het aanwezige weer en licht. Daarom zijn er dus verschillende soorten sterktes op de markt.
Merken zoals B&W en Hama werken met screw-in filters. Deze draai je net zoals een UV filter op je objectief. Nadeel is dat je minder snel je filters verwisseld en mocht je meerdere lenzen hebben met verschillende filterformaten dan wordt dat snel een hele dure grap.

Voorzetfilters

Met een filterhouder schuif je de desbetreffende filter in de houder en verwijder je deze in enkele secondes om door een andere te vervangen, of om er een bij te schuiven. Mocht je verschillende filterformaten hebben, dan hoef je voor een klein bedrag alleen een extra montagering kopen. Ook ben je met deze voorzetfilters niet afhankelijk van dat de horizon precies in het midden moet liggen en kun je eventueel ook het filter wat verder of minder ver in de houder schuiven. Dan kun je de horizon bijvoorbeeld op een derde plaatsen.
Naast sterktes heb je ook keuze of de verloop in de filters zacht of hard is. De zachte zal je vaker gebruiken, zeker als de horizon niet een rechte lijn is (heuvels, bergen, huizen, bomen). Is de horizon wel recht (de zee zonder verdere achtergrond) dan is de harde versie een overweging.
Op de markt zijn er vele merken te verkrijgbaar. Meest bekende in Nederland zijn wel Lee, Cokin en Stealh Gear.

Nieuw merk

In augustus werd mijn interesse gewekt door de volgende tekst:
“84.5mm camerafilters zijn van topkwaliteit en worden gemaakt van organisch glas. Dit een speciale, oersterke en krasvaste CR-39 polymeer. Dit materiaal is zo goed, dat het zelfs voor luchtvaart- en militaire toepassingen wordt gebruikt. 84.5mm filters worden onder de hoogste kwaliteitseisen gemaakt in de EU.”

Zelf gebruik ik Formatt HiTech filters voor op de Canon 5D Mark II en Stealth Gear op de Samsung NX10, zodat ik niet de filterhouders hoef uit te wisselen.

De HiTech filters naderen de kwaliteit van Lee en zijn niet van glas. Dus mocht je het laten vallen dan overleeft je filter het en het scheelt je een derde in prijs. Nadeel is dat het krasgevoeliger is en raad ik iedereen aan gelijk je filters af te spoelen met lauw water na een bezoek langs de zeekust. Stealth Gear is zeer prijsvriendelijk, maar heeft bovenin een soort groenzeem en is net als HiTech krasgevoelig.

Om die redenen raakte ik geïnteresseerd in 84.5mm, dat ook nog eens prijsvriendelijk is en naast de grijs verloopfilters ook kleur verloopfilters heeft en kun je kiezen uit lengtes van 100mm (classic) of 150mm (professional).

Bij Camerafilterstore.nl vroeg ik om een testsetje en al snel kreeg ik de filters samen met de filterringen en een filterhouder thuis opgestuurd. Gretig pakte ik het pakketje uit. Gelijk viel de kwaliteit van de filters (NDGrad medium en strong, NDGrad strong hard en NDGrad strong reversed) op, ze kwamen zeer degelijk en neutraal over. De eerste klik
was aanwezig en met grote enthousiasme stond ik klaar om ze te testen. Door het matige weer de afgelopen maanden heb ik de NDGrad reversed jammergenoeg nog niet kunnen testen. Deze is zeer geschikt om op de momenten te gebruiken wanneer de zon het sterkst schijnt bij een zonsondergang, of – opgang.

NDGrad medium en strong zijn samen een sterke combinatie dat ik van harte kan aanbevelen wanneer water meetelt als belangrijke onderwerp in een foto. NDGrad strong alleen redt het zelf niet. Voor landschappen zonder water kunnen beide filters zowel gezamenlijk, als apart.
Deze foto met molens is gemaakt met de medium versie, een perfecte filter voor dit onderwerp, maar zal ook heel goed doen bij landschappen met sneeuw en ijs. De strong had ik ook kunnen gebruiken, dan had ik extra de lucht benadrukt, ik koos voor het rustige.

Molens met een NDGrad medium filter

Kwaliteit

Qua kwaliteit verschilt het nauwelijks met de HiTech. 84.5mm is ietsjes warmer, maar nogmaals het verschil is te verwaarlozen en dit is een groot compliment voor 84.5mm dat een heel stuk goedkoper is. Ook opvallend is dat bij de randen (dus wat door de houder heen gaat) ik nauwelijks krassen heb ontdekt, dat was bij de andere merken een ander verhaal.

Welke maat

Kies je de professional (150mm) of de classic (100mm)? Wanneer je lens een diameter heeft dan meer dan 62mm, dan zie je bij een normale filterhouder (waar je drie filters in kan doen) een gedeelte van de filterhouder in beeld bij het kleinste brandpunt. De professional houder geeft nauwelijks problemen, maar je beperkt je met weer één filter. Het bovenstaande euvel der keuze heb je echter ook bij andere merken, dus dit wil ik niet alleen onder de schoenen schuiven bij 84.5mm.

Mensen die een een kitlens hebben, of geen lenzen met een diameter dat groter dan 62mm raad ik de classic filterhouder aan, die biedt voldoende vrijheid en creativiteit. Een leuk item voor diegene die een NDGRad strong hard 150 mm kiezen: die kun je ook heel goed bij lenzen t/m 62 mm diameter gebruiken als een gewone grijsfilter (oppervlakte is groot genoeg). Uiteraard kun je bij een opeenstapeling van filters een kleine kleurzeem verwachten (tikkeltje warmer), maar dat heb je ook bij andere merken. Overigens is dat makkelijk te verhelpen als je een beetje verstand hebt van witbalans.

Mocht je een Cokin P-houder hebben, of eentje van Stealth Gear, ook hierin passen de filters van 84.5.
Ook heb ik geen problemen ondervonden met een P-houder van Stealth Gear op één van de montageringen van 84.5mm.

Conclusie

De vele mensen die geïnteresseerd waren in verloopfilters, maar tegen de hoge prijzen van Lee of Hitech aanhikten is 84.5mm een uitkomst. Met beide filterhouders, montagering om de filterhouder op je objectief te monteren en een classic NDGrad Strong heb je een mooie beginset in handen. Na verloop van tijd kun je je collectie altijd uitbreiden. Voor de twee soorten filterhouder, een montagering en een classic filter betaal je € 60,35. Elke classic filter (op de reserved versie na) is € 19,50. Elke professionele filter (op de reserved versie na) is € 36,00.

NDGrad strong samen met een medium. Panorama van 3 foto’s naast elkaar

NDgrad strong en mediumNDgrad strong
Wie is deze auteur?
Mijn naam is Robert Alderliefste uit IJmuiden. Ik zie het als een voorrecht om de natuur te mogen vastleggen zoals ik dat op dat moment voor ogen krijg. Mijn doel in fotografie is om anderen net zoveel van mijn foto’s te laten genieten zoals ik het doe tijdens het maken ervan. Daarom sta ik regelmatig in de branding, zee, meren of rivieren, ongeacht het jaargetijde, om mijn doel te bereiken. Respect voor de natuur, dier en medemens gaat bij mij voor alles. Het maken van een foto gaat tussen mij en de camera en niet met de computer. Deze gebruik ik veelal om de kleine dingetjes recht te zetten en om de stofdeeltjes te verwijderen. Vlak voor de geboorte van mijn dochter Isabella (2012) ben ik begonnen met portretfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon 55-250mm F4-5.6

Review Sony NEX-5T