in

Grizzlyberen fotograferen in YellowStone National Park


3 augustus 2016, 11:55

Aland de Wit wist in YellowStone National Park meerdere malen beren te observeren en te fotograferen! Hij deelt zijn ervaringen in deze blog.

Verhalen uit Yellowstone nationaal park

Mei 2016. Ik bevind mij in het Yellowstone nationaal park, gelegen in de Verenigde Staten. Het is het eerste nationale park in de VS, opgericht in 1872. Het ligt voor het grootste gedeelte in de staat Wyoming. Met een oppervlakte van 8983 vierkante kilometer is het één van de grootste parken in de VS (ter vergelijking: de provincie Utrecht is 1385 vierkante kilometer groot). Met vier miljoen bezoekers per jaar is het een druk bezocht park.

Ik ben hier nu voor de 10e keer. De eerste keer voor slechts een dag of 2, de laatste 5 keer minimaal voor 2 weken tot 4 weken. Ik kom hier voor het fantastische landschap en het wildlife. Zeker wanneer je langer in het park verblijft, leer je het park echt goed kennen. Mijn favoriete maanden om in het park te zijn, zijn de maanden mei/juni en eind augustus/september. In deze periodes is het niet zo gek druk. In de wintermaanden ben ik hier nog niet geweest maar afgaande op de foto’s die ik hiervan zie moet het fantastisch zijn.

Het lijkt wel of het elke keer qua bezoekers drukker wordt. En met die drukte neemt ook het aantal incidenten toe. Zomaar een greep uit de afgelopen periode:
– Een vrouw doodgereden in het park.
– Twee zwaargewonden na een aanval van een bizon.
– Een man die een houten boardwalk verliet en in een heet-water-bron viel (zijn resten zijn nooit teruggevonden).
– Een bizonkalf dat alleen stond werd meegenomen, want alleen is ook zo zielig. (het beest werd achterin de auto geladen en naar een park ranger gebracht. Resultaat 100 dollar boete, het is verboden wildlife te benaderen en het bizonkalf werd afgemaakt omdat het niet meer geaccepteerd werd door zijn moeder).
– Een man die een grizzly beer brood voerde voor een betere foto mogelijkheid.
Mensen onderschatten de kwetsbaarheid van de natuur en de bewoners daarvan.

Eén van de mooie dingen in het park is dat je goed beren in het wild kan observeren. Deze keer heb ik een Grizzly vrouw (sow) en haar drie jongen (cubs) een aantal dagen kunnen observeren. Een prachtig gezicht! Hoewel het niet ongewoon is dat een beer drie jongen krijgt, heb ik dit niet veel gezien. Twee jongen of één komt vaker voor.


Een Grizzly sow en haar drie cubs

Een grizzly vrouwtje met jongen is buitengewoon alert. Om de paar minuten speurt zij de omgeving af op mogelijk gevaar. Grizzlyberen zijn geen klimmers. Zwarte vrouwtjes beren sturen hun jongen hoog een boom in bij dreigend gevaar. Het zijn dan ook uitstekende klimmers en zijn ook verder weg te vinden bij hun moeder. Grizzly jongen blijven continue in de buurt van hun moeder.

Grizlly’s met jongen zijn buitengewoon alert. Om de paar minuten gaat het hoofd omhoog de omgeving afspeurend naar gevaar. Dit is zijn bij uitstek momenten om foto’s te maken.


Grizlly’s zijn geen echte klimmers alhoewel ze het op jonge leeftijd nog wel proberen. Het gebeurt niet vaak dat je een volwassen Grizzly beer in een boom ziet.

Eén van de grootste natuurlijke vijanden van de grizzly cubs is het grizzly mannetje (Bor). Zeker in het paringsseizoen (mei/juni) vormt het mannetje een grote bedreiging. Zolang het vrouwtje jongen heeft en voor deze zorgt (ongeveer 2 ½ jaar), zal zij niet paren met het mannetje. Voor het mannetje een reden om de jongen te doden in de hoop op…

Op een morgen dat ik het vrouwtje met haar jongen observeerde werden zij opeens benaderd door een mannetje. Het vrouwtje en haar jongen vluchtten, achterna gezeten door het mannetje. Wat daarna gebeurde speelde buiten mijn blikveld af. Na uren wachten zag ik het vrouwtje terugkomen zonder jongen. Zij heeft uren rondjes gelopen opzoek naar haar jongen die ze niet vond op dat moment. Geloof het of niet, maar hier raak je wel bedroefd van.


Na een aanval van een mannetje is de Grizzly sow uren opzoek naar jongen.

De dag erop heb ik haar weer kunnen oppikken en tot mijn grote vreugde had zij weer twee jongen bij haar. Ik heb haar nog een dag kunnen volgen voordat zij met haar twee jongen verdween. Ik heb haar niet meer gezien gedurende de periode dat ik in het park was. Van een bevriende fotograaf heb ik later gehoord dat hij haar nog een keer gezien heeft maar zonder jongen.


De grizzly sow met twee van haar drie cubs na een aanval van een mannetjes grizzly

Grizzly beren gevaarlijk? Absoluut, maar niet minder gevaarlijk dan een bizon die, voor mijn gevoel, veel onvoorspelbaarder is. Ik probeer altijd een afstand te bewaren van 100 meter. Dat betekent dat ik een lange lens gebruik van 500mm met een 1.4 converter.

Vorig jaar fotografeerde ik een grizzly sow met twee cubs. Zij stonden 500 meter van mij vandaan in het open veld vretend van een hertenkalf dat zij net had gedood. Zij kwam niet dichterbij dus mooie foto’s kon ik niet maken. Nadat ik het park verlaten had, las ik dat uitgerekend zij een wandelaar, die waarschijnlijk van de gebaande paden liep en plotseling oog en oog met haar kwam te staan, had gedood en aangevreten. Zij en haar twee jongen werden gevangen. Het vrouwtje werd afgemaakt en haar twee jongen uiteindelijk in een dierentuin ondergebracht.
Dit bracht een enorme discussie teweeg. Voor en tegenstanders van dit lieten zich horen en er is voor beide wat te zeggen. Ik denk wel dat het een feit is dat de natuur altijd van de mens verliest.


Grizzly sow met twee cubs te ver weg om mooie foto’s te maken. Voor haar neus ligt een hertenkalf waar zij van eet. Enkele dagen later dode zij een wandelaar en werd zij afgemaakt en werden de jongen ondergebracht in een dierentuin.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EF-M 28 mm f/3.5 Macro IS STM

Creatieve effecten en filters toevoegen met Topaz Lens Effects