in

Handige tips voor Instagram

Instagram is een social medium gedreven door foto’s. Gemaakt met telefoon en soms wordt toch de vertrouwde fotocamera gebruikt. Maar hoe werkt het? Welke accounts moet je volgen? Welke hashtags zijn belangrijk? Zijn die filters echt noodzakelijk? We helpen je wat op weg in dit artikel.

Wil je alle ins en outs leren over Instagram? Bekijk dan onze Cursus Beginnen met Instagram

Waar gebruik je het voor?

Ga je het privé gebruiken of zakelijk? Op je privé account kun je doen en laten wat je wilt, de foto’s plaatsen van die schattige kat, een mooie boom of je ontbijt. Maar als je een ”zakelijk” account opent, kun je het beste dingen ook zakelijk houden. Of het snapshotje van je kopje koffie het beeld van je bedrijf versterkt, is maar de vraag. Plaats op je zakelijke account dingen die te maken hebben met, juist ja, je bedrijf of branche. Start je een account voor je fotografie? Plaats dan ook je tofste foto’s, behind the scene shots, opstellingen van lichtopstellingen of foto’s van je gear. Vergeet ook vooral niet je eigen website bij je profiel in te vullen, deze komt dan klikbaar te staan onder jouw biografie.

Je kunt op je fotografieaccount bijvoorbeeld een behind the scene shot plaatsen. Dit is een leuke manier om je volgers op de hoogte te houden van lopende projecten. (foto: nathanr)

Oriënteer

Bekijk vooral eens wat anderen doen op Instagram. Op welke manier fotograferen zij, op welke tijden plaatsen zij een foto en krijgen ze veel reacties? Allemaal dingen die je kunnen helpen om zelf een grotere basis aan volgers te krijgen. Kijk ook naar welke teksten zetten ze bij hun foto’s en misschien het belangrijkste: welke hashtags gebruiken ze?

Deze foto is bewerkt met één van de filters van Instagram.(foto: veltflotser)

Hashtags

Door het gebruiken van hashtags, bijvoorbeeld #fotografie, kunnen andere gebruikers jouw foto vinden op Instagram die met deze tag zijn gemarkeerd. Door het gebruik van de goede hashtags, vinden meer mensen jouw foto. Het mooie is: als zij zoeken op een hashtag, zijn ze waarschijnlijk ook geïnteresseerd in dit onderwerp en heb je kans dat ze je volgen. Bedenk dus welke hashtags belangrijk zijn voor jouw foto’s. Er zijn ook hashtags om aan te geven dat jouw foto op een ander account mag worden geplaatst als feature, een soort spotlight. Door die extra aandacht op een ander account, vaak met veel volgers, kun jij er ook weer een hoop nieuwe bij krijgen! Bijvoorbeeld #photooftheday of #instagood, bedenk wel dat deze hashtags ontzettend vaak worden gebruikt. Dus echt opvallen doe je waarschijnlijk niet. Kies tags die passen bij jouw foto en die net voldoende populair zijn, zodat ze bekeken worden, maar niet té populair zijn, zodat je foto wegvalt tussen de massa. Door te klikken op een hashtag, kun je zien hoe vaak deze is gebruikt. Het beste kun je taggen in het Engels, sinds de meeste gebruikers dit doen. Zo vergroot je je bereik.

Hier kun je bijvoorbeeld de hashtags #zonsondergang #sunset #ndfilter #lofoten #evening gebruiken (foto: leen55)

Afkortingen

Er zijn nogal wat afkortingen die worden gebruikt op Instagram. Bijvoorbeeld f4f, s4s l4l en veel variaties daarop. Met f4f wordt bedoeld follow for follow, dus als iemand jou volgt is het de bedoeling dat jij diegene terug volgt. S4s houdt in dat er een shoutout for shoutout wordt gegeven. Dus jij plaatst een foto van de ander op jouw instagram en tagt de persoon daarin, dan doet de ander hetzelfde. Zo kun je elkaar helpen aan meer volgers. L4l houdt in dat je elkaar een like for like geeft. Als laatste zul je CWD wel eens tegen komen, dat betekent ‘comment when done’.

Dit zou een mooi actieshot kunnen zijn, hoe de foto tot stand is gekomen. (foto: krulkoos)

Interactie

Andere gebruikers vinden het leuk om ergens op te kunnen reageren. Je kunt dus best iets vragen. Bij een foto van een mooie zonsondergang kun je bijvoorbeeld vragen wat voor weer het is bij die persoon, welk seizoen en ga zo maar door. Praat dus met je volgers, zo leer je ze beter kennen en kun je erachter komen wat ze leuk vinden om te zien.

Bij deze foto kun je bijvoorbeeld vragen of jouw volger vaak foto’s maakt met zijn of haar telefoon, of ze veel selfies maken of vaak foto’s bewerken. (foto: ozgeb)

Volgen

Het is ook leuk om anderen te volgen, je kunt veel inspiratie halen uit de foto’s die anderen plaatsen. Zie hier 28 profielen die interessant zijn om te volgen. Kijk eens of je favoriete fotografen, bedrijven of merken ook een Instagram profiel hebben. Vaak worden er wedstrijden georganiseerd, waarbij je dingen kunt winnen. En 1000 Instagram volgers in 30 dagen? Lees deze blog.

Je kunt op Instagram veel inspiratie vinden over veel verschillende onderwerpen. Zoek bijvoorbeeld op architectuur, weerspiegelingen of wolken en je komt gegarandeerd mooie plaatjes tegen! (foto: kleinekeep)
Bij deze foto zou het zonde zijn om hem vierkant te maken. Gelukkig hoeven foto’s tegenwoordig niet meer vierkant te zijn. (foto: grietdecoster)

Filters aanpassen

De filters die Instagram heeft, kun je nog aanpassen in sterkte. Na het kiezen tik je nogmaals op het filter, dan krijg je een balkje in beeld. Schuif daarmee tot je het resultaat bereikt wat je wilt bereiken. Daarnaast kun je nog een aantal andere bewerkingen doen zoals Contrast, Helderheid, Accenten, Schaduwen en Verzadiging. Zo kun je de sterkte van de bewerking aanpassen naar jouw eigen smaak en de foto. Een snapshotje met je telefoon verander je in een handomdraai in toch wel redelijk leuke foto met vrij weinig inspanning. Het kiezen van filter is niet verplicht. Je kunt een prachtige foto zonder filter plaatsen (vergeet de hashtag #nofilter niet) maar je kunt je foto ook bewerken op je computer met een bewerkprogramma en daarna (zonder nogmaals te bewerken) weer uploaden naar Instagram.

Met filters kun je mooie effecten toevoegen aan je foto. Maar dit kun je ook gewoon op de computer doen in een bewerkprogramma. (foto: vikingsmeisje)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quiz: wat weet jij over zwart-wit?

Fotograferen in burstmodus: verschillende situaties