in

Handmatig flitsers gebruiken


8 mei 2016, 10:10

Tegenwoordig kunnen veel flitsers automatisch, door middel van TTL, het juiste flitsvermogen afgeven. Oudere of goedkopere flitsers kunnen enkel handmatig worden ingesteld. Hoe ga je hiermee te werk zodat je toch een perfect-belichte foto kan maken?

Throug-the-lens (TTL) geeft je de vrijheid om zelf een diafragma te kiezen, waarna de flitser automatisch de juiste settings kiest. Het werkt door middel van een korte ‘voorflits’, waarna de camera razendsnel het juiste flitsvermogen kan bepalen. Het gebeurt zo snel dat je de voorflits vaak niet eens kan zien. Deze functie zit echter niet in alle flitsers, dus het is zeker handig om een keer te ontdekken hoe je zelf de juiste instellingen kiest. Handmatig flitsen kan intimiderend overkomen, aangezien je te maken krijgt met veel getalen, maar toch is het niet zo ingewikkeld als het lijkt. Ben je bekend met flitsen? Check dan onze expertcursus Strobistfotografie.

Diafragma bepalen

De meest verleidelijke optie is wellicht om gewoon aan de slag te gaan en door middel van ’trial and error’ een redelijke belichting te creëren. Het werkt echter veel makkelijker als je een goede uitgangspositie hebt. Hiervoor geldt een eenvoudig rekensommetje.

Oftewel:
Het diafragma = het richtgetal gedeeld door de afstand.

voorbeelden:
– Je gebruikt een flitser met een richtgetal van 42 en je staat op 5 meter van je model vandaan. Welk diafragma moet je dan kiezen? 42/5=8,4 oftewel: F8

– Je hebt een lichtsterke F1.8 lens. Wat is de maximale afstand tot je onderwerp bij een flitser met richtgetal 42? 42/1.8=23 meter.

Op de flitser kan je ook handmatig het flitsvermogen aanpassen. 1/1 staat voor het volledige vermogen en dit kan je afschalen naar 1/128.
Houd er rekening mee dat wanneer je indirect flitst, via bijvoorbeeld een flitsparaplu, dat je dan ongeveer twee stops moet overbelichten. Het licht wordt namelijk verstrooid en is daardoor minder intens.
Foto: KimGroenendal

In de foto hierboven is gebruik gemaakt van een flitser op een los statief, in plaats van een flister in de flitsschoen van de camera. In dit geval gelden dezelfde regels voor de afstand en het flitsvermogen.

Het flitsvermogen wordt door fabrikanten echter vaak op verschillende manieren getest. Lees daarom ook onze grote Flitsertest waarin alles over flitsers ook nog eens duidelijk wordt uitgelegd!

Grijskaart

Een andere goede methode om een perfecte belichting te krijgen is door een grijskaart te gebruiken. Deze zet je neer op de plek waar je model komt te staan en vervolgens maak je een testfoto met de grijskaart beeldvullend in beeld. Als je het histogram van deze foto bekijkt dan zal je een piek zien. Hoe dichter deze piek bij het midden van het histogram ligt, des te beter is je foto belicht.

Het histogram van een grijskaart die perfect belicht is.

Ligt je histogram verder naar rechts? Dan kan je beter één of meer stops lager fotograferen, het flitsvermogen lager instellen of de afstand tot het onderwerp vergroten.

Met meerdere flitsers werken

Als het je lukt om zelf je flitser juist af te stellen dan kan je gaan experimenteren met meerdere flitsers!

In deze video legt fotograaf Jeroen Jazet je uit hoe dit werkt en welke effecten je ermee kunt creéren.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het beste standpunt voor beginners

Tips voor het fotograferen op een festival