in

Hands-on met de Fujifilm X-T2 – De eerste testbeelden


15 juli 2016, 14:07

Op 13 juli 2016 organiseerde Fujifilm Nederland een persevenement om de splinternieuwe Fujifilm X-T2 te tonen. Het gebeuren vond plaats in het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar we ook zelf met de camera aan de slag konden. Hier zie je de eerste testbeelden van deze veelbelovende camera.

Fujifilm toonde naast de eerder aangekondigde X-T2 ook de langverwachte EF-X500 systeemflitser en nieuwe firmware voor de X-Pro2. Fujifilm meldde daarbij een aantal verschillen tussen deze twee topmodellen, maar er werd vooral aandacht besteed aan de verschillen met de eerder verschenen X-T1.

Veel verbeteringen

De belangrijkste verbeteringen zijn te vinden in de nieuwe beeldsensor en de toevoeging van 4K-video, maar er zijn vooral ook veel kleine verbeteringen. De X-Trans CMOS II sensor beschikt nu over 24 megapixels in plaats van de 16 die de andere X-systeemcamera’s hebben. Door toepassing van een verbeterde bedrading (koper in plaats van aluminium) en een snellere X-Processor Pro processor, is er een snellere uitlezing van beeld- en autofocusdata, met daarnaast een verbeterde Live View-modus.

Snelle autofocus

De autofocus is sterk verbeterd. Het AF-gebied op de sensor is vergroot, waardoor een groot deel van het beeld (ca. 85%) wordt bedekt door 91 grote of 325 kleinere autofocuspunten. De verbeterde AF biedt vooral voordelen in situaties waar je razendsnel achter elkaar scherp moet stellen: er is een langere Live View tijd tussen de opnamen, waardoor je een kortere black-out tijd hebt en de camera vaker scherp kan stellen tussen de opnamen. De camera kan daardoor ook veel beter scherpstellen bij snel bewegende onderwerpen. Er zijn daarbij verschillende voorkeuze-instellingen, zoals Multi Purpose, Ignore Obstacles, Follow Subject, Accelerating/Decelerating, en Suddenlay Appearing Object, waarvan je de gevoeligheid kunt aanpassen.

Vertical Power Booster Grip VPB-XT2

Als je benieuwd bent naar de snelheid van de serieopname, moet je eerst wat weten over de Vertical Power Booster Grip VPB-XT2. Dit is een optionele batterijgreep, waarin twee extra accu’s passen waardoor je minimaal 1000 opnames kunt maken. De greep beschikt over toetsen voor verticaal fotograferen, maar verbetert ook de prestaties van de camera. Ten eerste stijgt de seriesnelheid van 8 bps naar 11 bps, maar ook de ontspanvertraging en de zoeker black-out worden verkort. Zo kun je nog sneller achter elkaar foto’s maken. Ook wordt de opnamelengte van de filmfunctie wordt hiermee verlengd.

Verdere verbeteringen

Daarnaast zit er een nieuwe sluiter in de X-T2 (snelste tijd van 1/8.000s en flitstijd van 1/250s) en is de zoeker verbeterd met een 0,77x vergroting en 100 bps verversing. Verder is het lcd-scherm nu ook zijdelings uitklapbaar, waardoor je ook staande opnamen vanuit een hoog of laag standpunt kunt maken. Je kunt twee UHS-II SD geheugenkaarten plaatsen en er is nu een handige joystick om het scherpstelpunt snel te verplaatsen.

Video

Zoals gezegd biedt de X-T2 als eerste X-camera 4K video. De opnametijd is beperkt tot 10 minuten, maar bij gebruik van de VPB-XT2 batterijgreep wordt dit verlengd tot 30 minuten. De bekende filmsimulatie modi zijn ook te gebruiken bij filmopnamen. De X-T2 biedt clean HDMI-output, zodat je op een externe recorder kunt opnemen.

Hands on

De camera’s die tijdens de persconferentie werden gebruikt, waren nog geen fabrieksexemplaren maar zogenaamde pre-production camera’s. Hierdoor waren sommige functies nog niet perfect, maar er was prima mee te werken. Wat opviel was de goede handligging door de verbeterde handgreep. Bij gebruik van de optionele batterijgreep was de handligging zelfs perfect. De instelwielen zijn verhoogd, waardoor je er meer grip op hebt. Handig is ook de vergrendeling van de instelwielen die je in- en uitschakelt met een centraal knopje. Je hoeft dit knopje niet ingedrukt te houden, dus bediening met één hand is mogelijk.

Als een spiegelreflex?

Het geheel van body, lens en batterijgreep is nog steeds een stuk kleiner in vergelijking met een spiegelreflex. Door de degelijk aanvoelende body, de korte zoeker black-out en de supersnelle autofocus, heb je wel het gevoel dat je met een volwaardige spiegelreflex werkt. De elektronische zoeker is heel helder en scherp, en het zoekerbeeld is lekker groot. Zo’n zoeker werkt natuurlijk anders dan de optische matglaszoeker van een spiegelreflex, maar na even wennen kun je er prima mee werken.

Weerbestendig

Een groot deel van het museum is overdekt, maar er zijn ook gebieden zonder overkapping. Omdat de X-T2 bestand is tegen spatwater konden we rustig verder fotograferen tijdens een regenbuitje. Wel verstandig om even te checken of de weerbestendigheid ook geldt voor de lens. Fujifilm ontwikkelt steeds meer spatwaterdichte objectieven, ze zijn te herkennen aan de WR-aanduiding.

ISO

Helaas biedt een spoorwegmuseum vooral stilstaande treinen en dus geen snelle actie om de snelheid van de autofocus echt te testen, wat dat betreft moeten we Fujifilm maar even op haar woord geloven. We hebben wel de kwaliteit van de hogere ISO-waarden kunnen testen. Ondanks de toegenomen resolutie van 16 tot 24 miljoen pixels is de signaal-ruis verhouding niet verhoogd. Hierdoor zien de opnamen die we met de hogere gevoeligheden hebben gemaakt er uitstekend uit. De maximale gevoeligheid bedraagt nu ISO 51.200.
We hopen binnenkort een productie exemplaar van de X-T2 te ontvangen, zodat we de AF ook bij seriefotografie kunnen testen. De X-T2 heeft een adviesprijs van € 1699,- (body) en € 1999,- (incl. 18-55,, F2,8-4 R LM OIS). De adviesprijs voor de batterijgreep bedraagt € 329,-.

LET OP: Alle beelden in dit artikel zijn geschoten met een pre-productiemodel van de Fujifilm X-T2. De resultaten kunnen daarom afwijken van het uiteindelijke consumentenmodel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Vlek verwijderen

5 tips om de Melkweg te fotograferen