in

Hasselblad X1D-50c – Revolutionaire systeemcamera aangekondigd


23 juni 2016, 10:54

Met de nieuw aangekondigde X1D doet Hasselblad hetzelfde als Panasonic acht jaar geleden met haar DMC-G1: de camerawereld op zijn kop zetten. De nieuwste Hasselblad X1D is namelijk de eerste systeemcamera ter wereld met een middenformaat sensor, groter nog dan fullframe.

Het gaat wat ver om in het geval van de Hasselblad X1D over een compacte systeemcamera te spreken, want klein is hij niet in vergelijking met APS-C en fullframe-camera’s. Aan de andere kant is de camera kleiner dan bijvoorbeeld een Nikon D810 en de body weegt slechts 725 gram. Nogal een prestatie gezien de grootte van de sensor! Eindelijk een middenformaat die je net zo simpel meeneemt en gebruikt als een willekeurig welke spiegelreflex- of systeemcamera…

Elegante metalen body

Hasselblad heeft in de X1D-50c, zoals de naam officieel luidt, haar vertrouwde 50 megapixel cmos-sensor gebruikt. Het zou interessant zijn als er in een later stadium ook een X1D-100c volgt en wellicht een goedkopere X1D-40c… De sensor bevindt zich in een elegante maar degelijke metalen body met een beperkt aantal bedieningsknoppen en een elektronische zoeker. De body heeft van voren gezien een duidelijke link met het Hasselblad V-systeem. Van bovenaf zie je echter dat de camera niet dikker is dan een fullframe systeemcamera zoals de Sony A7, de bulk van de 71mm uit de specs zit namelijk in de handgreep. Aan de achterkant bevindt zich een simpel 3-inch touchscreen voor de volledige bediening van de camera.

Nieuwe X1D objectieven

Door de andere opbouw van de camera was een aanpassing van de objectieven noodzakelijk. Niet omdat de afmetingen van de sensor anders zijn, maar omdat de afstand tot het sensoroppervlak korter is. Hasselblad levert om die reden direct twee nieuwe stukken glas: de XCD 3,5/45mm en XCD 3,2/90mm. Bovendien is er een speciale adapter leverbaar om normale H-objectieven te kunnen gebruiken. Het autofocussysteem werkt met contrastdetectie en je kunt zowel fotograferen als filmen met de X1D en de XCD objectieven, ook in liveview.

Hasselblad X1D specs

Wat betreft specificaties valt er te melden dat de Hasselblad X1D sluitertijden van 60 minuten tot 1/2000 sec. heeft, dat de ISO-range loopt van 100 tot 12.800 plus H 25.600 en dat er twee SD cardslots aanwezig zijn. Het dynamisch bereik ligt op 14 stops en de camera schiet in 16 bit RAW en jpeg. Hasselblad levert haar eigen Phocus software mee, maar de camerabestanden kunnen ook gelezen worden door Lightroom en Adobe Camera Raw. Wifi en GPS maken de X1D helemaal van deze tijd.

Hasselblad X1D Prijs en verkrijgbaarheid

De Hasselblad X1D-50c camerabody kost € 7.900,- exclusief BTW. Voor de XCD 3,5/45mm en XCD 3,2/90mm objectieven geldt een adviesprijs van respectievelijk € 1.900,- en € 2.290,- excl. BTW. Leverbaar eind augustus / begin september. Meer informatie over de camera is te vinden op de website van Hasselblad.

Hasselblad X1D Trailer

Tot slot kun je hieronder ook een video te bekijken van de nieuwe camera.

Opkomst van systeemcamera’s

Meer weten over systeemcamera’s en wat ze zo speciaal maakt? Lees meer over de revolutie van de systeemcamera.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foto’s verscherpen met Topaz Details

5 tips voor betere beeldstabilisatie achteraf – Stabiel filmen zonder extra accessoires!