in

Herfstfotografie in het bos: zo maak je de mooiste bosfoto’s

De herfstperiode is elk jaar weer verrassend anders, mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Toch is dit jaar na jaar het lievelingsseizoen van vele fotografen. Zwoele nachten maken plaats voor koelere dagen, af en toe duikt er al wat mist op en in de bossen maken monotone groentinten plaats voor een meer gevarieerd kleurenpalet. Met deze tips maak jij de mooiste en kleurrijkste herfstfoto’s in en om het bos!

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Bosfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het maken van de beste bosfoto’s en nog veel meer.

Bos in beeld

Wie herfst zegt, denkt vanzelf meteen aan bomen en bossen. Zij maken immers jaarlijks een indrukwekkende transformatie door. Doordat de dagen korter worden, kunnen de bladeren minder chlorofyl aanmaken. Hierdoor verschijnen overal prachtige gele, rode of bruine tinten. In combinatie met de specifieke geur die deze verandering met zich meebrengt, verleent dit het bos een bijzondere sfeer waar elke fotograaf jaarlijks naar uitkijkt. We geven je vijf tips mee voor betere bosfoto’s.

Tip 1: Zoek naar voorgrondelementen

Bossen zijn niet altijd even gemakkelijk in beeld te brengen. Het beetje structuur dat je met het blote oog ziet, verdwijnt al snel zodra je via de camera kijkt. De verschillende soorten vegetatie zorgen soms voor een chaotische indruk, waarbij overal storende elementen opduiken. Ga daarom op zoek naar voorgrondelementen die rust brengen in je beeld. Varens, omgevallen boomstammen of kronkelende wandelpaden zijn hiervoor uitermate geschikt: ze leiden het oog van de kijker door de foto en zorgen zo voor een evenwichtig geheel. In de herfst kun je ook op zoek gaan naar afwijkende voorgrondkleuren.

Fotografeer met een telelens en laat slechts een gedeelte van het bos zien.

Stefan Grit (stefangrit)
Canon 5D II · ISO 100 · F 11 · 0,4 SEC · 150 MM

Tip 2: Pak eens een telelens

In het bos word je vaak overweldigd door de kleurenpracht en grijp je al snel naar de groothoeklens om al dat moois in één beeld te vatten. Toch levert dit zelden de beste foto op. Denk meer in detail en laat die groothoeklens even in je fototas zitten. Probeer de sfeer en de kleuren van het bos weer te geven door in te zoomen op bepaalde hoekjes en details met een telelens.

Gebruik een polarisatiefilter om de kleurcontrasten in de foto te accentueren.

Rob Kints (robk1964)
Canon 6D · ISO 100 · F 9 · 1/5 SEC · 16 MM

Tip 3: Gebruik een polarisatiefilter

Om de herfstkleuren in het bos te accentueren, kun je een polarisatiefilter gebruiken. Zo’n filter zet kleurtinten en kleurcontrasten extra aan, maar houdt ook wat licht tegen. Door de langere sluitertijd wordt een goed statief dus onontbeerlijk. Wissel je vaak tussen de landschaps- en portretstand? Denk er dan aan om het polarisatiefilter opnieuw in de juiste positie te draaien, zodat je het gewenste effect behoudt. Een polarisatiefilter heeft ook invloed op reflecties. Vaak zijn de bladeren en de vegetatie in het bos vochtig, waardoor ze licht reflecteren. Een polarisatiefilter kan zulke reflecties onderdrukken, zodat de kleuren van de bladeren nog beter zichtbaar worden.

Tip 4: Wacht op bewolking

Bewolkte dagen zijn ideaal om bossen en herfstkleuren in beeld te brengen, want dan is het licht zacht en diffuus en heb je weinig last van harde contrasten. Een beetje regen motiveert je misschien niet meteen om eropuit te gaan, maar eigenlijk zorgt die regen ervoor dat de kleuren nog extra geaccentueerd worden. Ben je dus van plan om de bossen in te trekken? Wacht dan niet op een mooie herfstdag. Bij zonnig weer zijn de contrasten al snel te hoog en ontstaan harde schaduwen en uitgebeten hoge lichten. Bovendien zullen de herfstkleuren minder goed uitkomen.

Tip 5: Varieer je standpunt

In het bos loont het altijd om verschillende posities uit te proberen. Je zult verrast zijn door het resultaat! Een kikvorsperspectief geeft je een heel ander zicht op de omgeving. Wees dus niet bang om eens languit tussen de bladeren te gaan liggen. Als je met de hemel als achtergrond fotografeert, zul je doorgaans flink moeten overbelichten om de bomen en bladeren goed belicht te krijgen. Dat de lucht hierdoor misschien wat uitbijt, is in principe minder relevant: het gaat tenslotte vooral om de bomen. Wil je meer in detail gaan? Fotografeer dan enkel het gebladerte en vul je beeld met kleurrijke beukenbladeren. Of kies een leuk onderwerp en fotografeer met beperkte scherptediepte door het gebladerte. Zo ontstaat een natuurlijk kader van onscherpe herfstbladeren.

Zoek naar een mooi detail in het bos om de nadruk op te leggen.

Martin Podt (m-podt)
Sony A5100 · ISO 100 · F 5,6 · 1/15 SEC · 52 MM

Nabewerking

Een raw-foto heeft weinig kleur en contrast. Wie in raw fotografeert, moet het beeld nadien dus nog wat opkrikken om het optimaal tot z’n recht te laten komen. Toch vormt een goede techniek in het veld de basis van elk beeld. Zorg voor een goede belichting en voorkom onderbelichte foto’s die je tijdens de nabewerking moet corrigeren, want dat is fnuikend voor de kwaliteit. Daarna voeg je extra contrast toe met de Contrast-regelaar. Ook de levendigheid van de kleuren zul je moeten optimaliseren. Maak hiervoor bij voorkeur gebruik van de schuifregelaars Levendigheid en Verzadiging. Het grote verschil zit in de manier waarop de kleuren verzadigd worden. Met Levendigheid accentueer je vooral de minder verzadigde kleuren, terwijl Verzadiging alle kleuren extra benadrukt. Daarna optimaliseer je het contrast nog wat verder door de Witte tinten en Zwarte tinten in te stellen. Ten slotte kun je eventueel ook de Schaduwen nog wat oplichten voor extra detaillering in de donkere delen. Maar overdrijf niet bij de nabewerking, anders gaat je beeld er al snel onnatuurlijk uitzien.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Bosfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die beweging in je foto’s brengen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de vier seizoenen in het bos
  • Het dynamisch bereik kennen van je camera
  • De beste locaties voor de mooiste bossen
  • Alle mooie details die in het bos te vinden zijn

Bekijk hier de volledige Cursus Bosfotografie.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

OM System ED 20mm F1.4 PRO

Nabewerking: een volledige workflow van de vogelfoto in Lightroom