in

Het belang van je camera schoonmaken


25 maart 2020, 08:32

Je camera en andere fotoapparatuur gaat langer mee als je er met beleid mee omgaat. Schoonmaken hoort daar natuurlijk bij. Hoe maak je een camera het beste schoon?

Dure apparatuur houd je natuurlijk het liefst zo schoon en netjes mogelijk. Je camera, objectieven en accessoires zijn kostbaar en daarom is het niet meer dan logisch dat je ze af en toe schoon wilt maken om ervoor te zorgen dat de apparatuur jarenlang dienst doet.

Camerabody

Stof en vuil gaan niet aan je camerabody voorbij en je zult deze dus af en toe moeten schoonmaken. De grote oppervlakken kun je prima met een microvezeldoekje afdoen. Dat doekje vangt al het stof op en zorgt ervoor dat je het stof niet op een andere plek op je body loslaat. Als er eventueel modder of andere vlekken op je body zitten kun je die er ook op die manier voorzichtig afhalen, al dan niet door de doek ook een beetje nat te maken. Kijk natuurlijk altijd erg goed uit met vocht op je camera, ook al is deze beschermd tegen vocht en vuil.

Zoeker

De zoeker is een belangrijk onderdeel van je camera en vergeet deze dus niet bij je schoonmaakbeurt. Als je de zoeker vergeet heeft de schoonmaakbeurt voor je gevoel niet veel zin als je weer aan het fotograferen slaat. Vaak wordt de zoeker ook stoffig en daarom is het goed om dat stof er met een microvezeldoekje uit weg te halen. Meestal is een zoeker niet zo heel groot en kost dat moeite, waardoor ook het gebruik van een klein kwastje (deze zijn verkrijgbaar bij de fotowinkel) aan te raden is. Voor stof dat zich op onmogelijke plekken heeft weten op te stapelen is er ook nog de blaasbalg, waarmee je via kleine ‘pufjes’ lucht het stof weg kunt blazen. Natuurlijk is er ook gecomprimeerde lucht in een spuitbus verkrijgbaar, maar kijk daar erg mee uit bij delicate onderdelen zoals je zoeker.

Sensor

Het schoonmaken van je camerasensor is uiteraard een heel secuur werk. Er kleeft ook een risico aan, want een sensor is kwetsbaar en tegelijkertijd het duurste onderdeel dat in heel je camera te vinden is. Je kunt dit werkje zelf doen – je kunt speciale schoonmaak-setjes aanschaffen in de fotozaak – maar omdat er zo’n groot risico aan kleeft is het een verstandiger idee om hiervoor naar een specialist te stappen. Camerawinkels bieden deze service bijvoorbeeld aan, maar daarnaast zijn er ook bedrijven die zich volledig specialiseren op dit gebied. Die werken stofvrij en zorgen – onder garantie – voor een gegarandeerd vlekvrij resultaat. Dat kost dus geld, maar het goed schoonhouden van je camerasensor is belangrijk en specialistisch werk.

Objectieven

De buitenzijde van je objectieven kun je uiteraard ook met een microvezeldoek schoonmaken. De rubber ringen die je vaak aan de buitenzijde van een objectief aantreft (bijvoorbeeld de zoom- of scherpstelring) zijn vaak met een klein beetje vocht of een kwastje goed stof- en vuilvrij te maken. In sommige gevallen kun je ze er ook afhalen en in een bescheiden sopje schoonmaken.

Het glas – zowel het frontelement als het achterste element dat normaal gesproken in je camerabody valt – behoeven een specifieke methode. Ben daar natuurlijk extra voorzichtig mee, want als er iets mee gebeurt zie je dat wellicht terug in je foto’s. De glazen elementen kun je het beste met een speciaal lenzendoekje schoonmaken dat daar voor bedoeld is. Deze kun je in elke fotozaak aanschaffen en zorgen ervoor dat je stof en vuil gemakkelijk van het glas verwijdert. Doe dit niet met andere soorten stof, want die kunnen je glas beschadigen of ervoor zorgen dat je glas naderhand viezer is dan vóór de schoonmaakbeurt het geval was.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het belang van een goede witbalans bij portretfotografie

6 slechte gewoontes in de fotografie