in

Het beste standpunt voor je foto kiezen


12 september 2016, 11:35

Met het standpunt bepaal je hoe de kijker tegen jouw onderwerp aankijkt. Iedere hoek heeft een ander effect, maar welk effect wil je precies bereiken? In dit artikel leggen we je de verschillen uit.

Hoog standpunt

Bij een hoog standpunt bevindt de camera zich hoger dat het onderwerp. Het zorgt ervoor dat je onderwerp kleiner lijkt dan normaal en wordt in extreme vorm vaak ingezet bij landschapsfotografie. Houd er rekening mee dat een groot verschil in hoogte vaak ten koste gaat van de diepte in je foto. Luchtfoto’s bevatten bijvoorbeeld nog nauwelijks diepte. Kleine verschillen kunnen echter onbewust een leuk effect creëren. Probeer maar eens de hoogte op te zoeken, door een heuveltje op te lopen en kijk wat voor verschil dit maakt in je foto!

Bij portretfotografie geeft een hoger standpunt vaak onbewust het gevoel dat je op de geportretteerde neerkijkt. Wees je daar bewust van! Bij newborns is dit een gewenst effect, want het laat het kindje nog kleiner lijken. Bij een zakelijk portret kan het echter het aanzien tegenwerken.

Bij een hoger standpunt lijkt de koe kleiner en is ook nog een gedeelte van de rug zichtbaar.
MarcoHollander

Laag standpunt

Een laag standpunt werkt bij zo’n zakelijk portret juist beter. Je kijkt letterlijk tegen iemand op. Ga wel subtiel te werk, want het is niet charmant om iemands neusgaten in te kijken of een onderkin in beeld te krijgen. Grote onderwerpen, zoals bomen en gebouwen kan je extreem vergroten door een heel laag standpunt te kiezen. Bij architectuurfotografie is die vertekening lang niet altijd gewenst. lees in dit artikel hoe je daar mee om kan gaan.

Ook bij kleine onderwerpen geeft een laag standpunt een unieke kijk op het onderwerp. Macrofotografie is bijvoorbeeld erg geschikt, want paddenstoelen en kleine beestjes lijken zo opeens een stuk groter. Heb je geen zin om zo dicht op de grond te liggen? Gebruik dan een camera met kantelbaar scherm of schaf een hoekzoeker aan.

Een laag standpunt laat de koe groter lijken en geeft grappig een grappig effect
Puk39

Ooghoogte

Voor de meeste portretten, met name bij kinderen en huisdieren, geeft ooghoogte de meeste betrokkenheid, intimiteit en contact. Het is verreweg het meest gebruikte standpunt, omdat je er als fotograaf de minste moeite voor hoeft te doen. Het is standpunt is ook heel herkenbaar. We zien de wereld gewoonlijk vanaf ooghoogte, dus voorkom je met dit standpunt dat je onderwerp er vertekend uit komt te zien.

Ooghoogte komt meestal overeen met de manier waarop we de wereld gewoonlijk zien
jbphotography

TIP: Houd ongeacht het standpunt altijd rekening met je achtergrond. Door de hoek te veranderen, kan je namelijk ook altijd voorkomen dat storende elementen, zoals een hek, lantaarnpaal of hijskraan, zichtbaar zijn in je foto.

Oefenen met verschillende standpunten

Soms is het op voorhand niet duidelijk welk standpunt er in die situatie het beste werkt. Probeer regelmatig één onderwerp vanuit verschillende hoeken te fotograferen om zelf een soort ‘feeling’ te creëren voor verschillende standpunten. Bovenstaande foto’s zijn bijvoorbeeld allemaal gemaakt van een koe, maar hebben telkens een ander standpunt waardoor het resultaat erg verschilt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf tips om huisdieren te fotograferen

Gebruikersreview: Canon EOS 80D