in

Het bos in: de basis voor goede bosfoto’s

Fotograferen in het bos kan een hele uitdaging zijn, en soms zie je letterlijk door de bomen het bos niet meer. Hoe maak je bijvoorbeeld een rustige compositie in een druk herfstachtig bos met overal kronkelende stammen, takken en kleurrijke blaadjes? En wat voor instellingen gebruik je om die prachtige zonnestralen vast te leggen zoals jij ze op dat moment ziet?

Er komt veel kijken bij het vastleggen van een mooie ‘bosplaat’. Net als bij andere vormen van fotografie is een goede voorbereiding ontzettend belangrijk, en kan zelf een beetje weerman of weervrouw spelen nuttig zijn. Een mistige ochtend in een mooi stukje bos kan namelijk veel extra sfeer in je foto brengen. Uiteraard speelt daarbij ook het seizoen een belangrijke rol. In het volgende hoofdstuk gaan we daar nader op in. Voor nu beperken we ons tot de algemene basis.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Bosfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het maken van de beste bosfoto’s en nog veel meer.

Leer je locatie kennen

Een mooi stukje bos is nog niet zo makkelijk gevonden, maar wellicht heb je zo al een aantal mooie plekjes in je hoofd. Ben je nog op zoek naar een mooie locatie, dan kun je bijvoorbeeld letten op wat voor soort bomen er groeien, wat voor ondergroei er aanwezig is en hoe ruimtelijk het bos is. Een ruim opgezet bos zorgt vaak voor een rustigere compositie. Beukenbossen scoren over het algemeen erg goed op deze punten. Deze zijn vaak te vinden op oude landgoederen. Een heel bekend bos in Nederland met veel kronkelende beuken is het Speulderbos (‘het bos van de dansende bomen’). In principe biedt elk bos in je eigen omgeving goede fotokansen, als de omstandigheden maar kloppen.

Heb je een mooi stukje bos op het oog en wil je een keer een poging wagen? Zorg dan dat je weet waar op deze locatie de zon opkomt. Het loont dus om de omgeving te ‘scouten’, zodat je een gevoel krijgt bij die omgeving en weet in welke richting je het beste kunt fotograferen. Locaties zien er in het ochtendlicht vaak heel anders uit dan in het avondlicht. Vaker terugkeren naar dezelfde plek zal ook betere plaatjes opleveren, dus geef het niet op als de eerste poging nog niet tot de gewenste ‘bosplaat’ heeft geleid! Maar wanneer kun je nu het beste je camera meenemen het bos in?

Mooie bosrijke omgevingen

Een, uiteraard onvolledig, overzicht van must-sees voor bosfotografen:

  • Speulderbos, Garderen
  • Liesbos, Breda
  • Nationaal Park De Hoge Veluwe
  • Kaapse Bossen, Doorn
  • Hallerbos, België

et mooie tapijt van boshyacinten in het Hallerbos zorgt voor een rustige ondergrond.

Rob Visser (robvisser_zoom)
Nikon D5100 · ISO 100 · F 11 · 1/6 SEC · 26 MM

Vroeg uit de veren

Ben je een ochtendmens? Dan heb je geluk, want de beste tijd om in het bos te fotograferen is heel vroeg in de ochtend. De kans op een dik pak mist is dan namelijk het grootst en de stand van de zon is ideaal. Het bekende ‘gouden uurtje’ bij landschapsfotografie is ook voor bosfotografie een mooie richtlijn. Hoe laat je moet opstaan, is natuurlijk afhankelijk van het seizoen. Maar gelukkig heeft elk seizoen in het bos wel iets moois te bieden!

oms moet je letterlijk de gebaande paden verlaten om een goede compositie te maken.

Vincent Croce (vincentcroce)
Canon 5D III · ISO 1000 · F 7,1 · 1/100 SEC · 105 MM

Wat neem je mee?

Daar sta je dan, in dat mooie stukje bos en op het juiste moment van de dag. Maar met welke spullen? Natuurlijk geldt voor bosfotografie hetzelfde als voor iedere andere vorm van fotografie: uiteindelijk moet de fotograaf het doen. Toch is het handig om rekening te houden met een aantal zaken.

Je kunt verschillende objectieven gebruiken voor bosfotografie, zowel groothoek als telezoom. Met een groothoeklens kun je creatief zijn en grotere gedeelten van een bos in beeld brengen. Ook kun je een boom van top tot teen vastleggen door een positie heel dicht bij de grond op te zoeken met je camera en deze omhoog te richten. Het perspectief met een groothoeklens kan dan voor verrassende effecten zorgen.

Een telezoomlens, bijvoorbeeld met een bereik van ongeveer 50 tot 200 mm, is echter bijna onmisbaar bij bosfotografie. Inzoomen in een bos zorgt er namelijk voor dat je compressie krijgt in het beeld, zodat je bomen als het ware naar elkaar toe kunt trekken. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Je kunt zo details in bomen die verder weg staan, naar je toe halen. Ook kun je storende elementen uit beeld laten: je zoomt er als het ware voorbij. Je kunt een tunneleffect krijgen door in te zoomen over een bospad. Verder creëert een teleobjectief rust in je foto. Met een telezoom kun je een eigen onderwerp in het bos eruit pikken en dat prominent in beeld plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een aparte opvallende boomstam, of zelfs een hert of ree als je geluk hebt!

Met een groothoeklens kun je zeer creatief zijn in het bos.

Edwin Mooijaart (edwinmooijaart)
Canon 6D · ISO 400 · F 14 · 1/13 SEC · 16 MM

Zonnekap en filters

Een zonnekap op je lens is zeker niet overbodig in het bos. Fotografeer je bijvoorbeeld tegen de zon in, dan kan die helpen om geen vervelende ‘lensflares’ in je foto te krijgen. Maar een zonnekap heeft niet alleen fotografische voordelen. Deze werkt namelijk ook als een goede bescherming voor je frontlens als je door het bos aan het struinen bent. Een uv-filter kan ook bescherming bieden, maar pakt soms nadelig uit voor de scherpte van het eindresultaat. Een polarisatiefilter daarentegen kan dan weer goede diensten bewijzen. Als blaadjes nat zijn geworden door een bui en het zonlicht staat daar precies op, dan kunnen ze te fel worden en soms zelfs helemaal wit uitvallen. Met een polarisatiefilter kun je ze donkerder maken en de kleuren weer ‘ophalen’. Let echter wel op bij de aanschaf van een filter, want er bestaan grote kwaliteitsverschillen. 

Een bankje kan een mooi rustgevend onderwerp zijn in een bosfoto. Bij een sluitertijd van bijna een halve seconde is een statief uiteraard onontbeerlijk.

Jos Duivenvoorden (jduivenvoorden)
Canon 80D · ISO 100 · F 9 · 0,4 SEC · 45 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Bosfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die beweging in je foto’s brengen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de vier seizoenen in het bos
  • Het dynamisch bereik kennen van je camera
  • De beste locaties voor de mooiste bossen
  • Alle mooie details die in het bos te vinden zijn

Bekijk hier de volledige Cursus Bosfotografie.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Creatief in het donker: de magie van lightpainting

Goud en blauw: benut het mooiste licht van de dag