in

Het maken van een 360 graden panorama foto (deel 2 Fotograferen)4 februari 2016, 11:53

Met een 360 graden panorama kun je echt alles in beeld brengen. Maar hoe ga je te werk? Blogger John Verbruggen legt in vier delen uit wat je nodig hebt, hoe je de foto maakt, hoe je hem aan elkaar stitcht en uiteraard hoe je de foto laat zien. We beginnen met deel 2, hoe maak je de foto?

Nodal Point

Voordat we echt aan de slag kunnen moeten we onze panoramakop zodanig instellen dat we rond het zogenaamde nodal point van onze lens/camera combinatie draaien. Als we onze camera normaal op een statiefkop plaatsen en ronddraaien is de afstand tussen de voorgrond en de achtergrond niet overal hetzelfde. Met onze panoramakop plaatsen we onze camera naar achteren, waardoor op elk punt in onze 360 graden cirkel de afstand tussen de voorgrond en de achtergrond gelijk blijft. Hoe je het nodal point voor jouw camera/lenscombinatie instelt wordt in deze YouTube-Video: Panoramic photography – how to find the Nodal Point (no parallax point) of your lens heel duidelijk uitgelegd.

Aan de slag

Nu kunnen we echt aan de slag! Allereerst zoek je een goede plek om je panorama te maken. Ik adviseer om in een rustige omgeving (zonder mensen) te beginnen. Bijvoorbeeld een interieur waar je alleen kunt werken. Je eigen huiskamer is prima voor de eerste oefening. Je zult er wel achter komen, dat het in het begin nog niet meteen allemaal lukt. Dus oefen de techniek eerst thuis, voordat je ergens naar toe gaat reizen!

We stellen ons statief met de panoramakop erop gemonteerd nu volledig waterpas op. De Nodal Ninja is ook voorzien van een waterpas. Check nog een keer of alles waterpas staat, als je camera er aan hangt. Je gaat nu je camera instellen. Zet de belichting van je camera op manueel. Stel je camera vervolgens zodanig in qua sluitertijd en diafragma dat je een goed histogram krijgt. Maak test opnames om dit te beoordelen. Voor een goede scherptediepte gebruik je een diafragma van F8, liever nog F11 of F13. Maak een paar testopnamen in het donkerste deel van je panorama (meestal de grond) en het lichtste deel van het panorama (meestal de raam waar de zon op staat of de zon zelf als die in beeld komt) en beoordeel het histogram op over en onderbelichting.

Bracketing

Meestal is het contrast in een 360 graden panorama zo groot, dat het niet mogelijk is om met 1 sluitertijd/diafragma combinatie overal een optimaal histogram te krijgen. De oplossing daarvoor is bracketing (het maken van belichtingstrapjes). Kijk hoeveel stops dat je nodig hebt. Zelf schiet ik meestal een trapje van 5 hele stops. Indien nodig kan dat oplopen tot 9 stops. Goede stitching software kan dit prima aan. Kijk wel uit dat je opnamen ook weer niet te donker worden. Dit kan het stitchen voor de software moeilijker maken.
Zorg dat de autofocus en de automatische witbalans uit staan. Stel de witbalans in op een bepaald aantal graden Kelvin Bijvoorbeeld 5500 K of op een van de presets. Nu ben je klaar om je eerste panorama te gaan maken! Afhankelijk van je lens maak je een foto (of een serie als je bracket). Vervolgens draai je de panoramakop met de camera het aantal benodigde graden en maakt opnieuw een foto. Net zo lang, tot je de 360 graden cirkel gecoverd hebt. Met een groothoeklens dien je waarschijnlijk nog twee keer een ronde te draaien. Vermijd bij het fotograferen bewegende objecten aan de randen van je foto. Dit kan problemen geven bij het stitchen. Kijk dus door je zoeker (voorzichtig zonder tegen de camera te stoten!) tijdens het fotograferen.


Vanaf linksboven met de klok mee: 1. De Nodal Ninja met camera ingesteld voor de Zenith foto. 2. De Nodal Ninja met camera in de horizontale positie. Zo draai je in een aantal stappen 360 graden rond. 3. De Nodal Ninja met Nadir adapter (ingeklapt). 4. De Nodal Ninja met Nadir adapter (uitgeklapt). Zo maak je verschillende nadir foto’s recht naar beneden naast het statief. Uiteraard zorg je er voor dat je camerariem niet voor de lens hangt…

Buiten

Als je buiten fotografeert en de zon word tijdens het maken van je panorama afgedekt door voorbij drijvende wolken, kunnen er grote belichtingsverschillen ontstaan in je panorama. Dit wil je niet. Het meest ideaal is, als je het panorama in één vloeiende cyclus achter elkaar kunt maken.

Dit zijn de basics van het maken van een 360 graden panorama. Zorg dat je geconcentreerd en gefocust bent, tijdens het maken van het panorama. Het is niet heel ingewikkeld, maar een foutje is snel gemaakt. Oefen het veel om het goed onder de knie te krijgen, zodat je het snel en goed kunt doen. Vaardigheid is belangrijk om goed 360 graden panorama’s te kunnen maken.
Als je in de nabewerking het statief uit je panorama wilt kunnen verwijderen heb je een zogenaamde nadir adapter nodig bij je Nodal Ninja. Dit is een soort scharnier waarmee je de camera naar buiten kunt klappen en als het ware naast het statief kunt fotograferen (zie afbeeldingen). Maak met de nadir adapter uitgeklapt, vanaf vier posities rondom het punt waar je statief voor de rest van het panorama stond, foto’s naar beneden. Alsof je in een put schiet. Het goed verwijderen van het statief uit je panoramafoto is een van de lastigste dingen om goed voor elkaar te krijgen. Zeker als er door het aanwezige licht schaduwen van je statief in de panoramafoto zichtbaar worden. Je kunt er ook voor kiezen om het statief uit je foto te croppen. Of een logo over het statief heen te plaatsen.

Deel 3 Stitchen

In het volgende artikel gaan we aan de slag met de fotobestanden die we nu hebben om een 360 graden panorama te creëren.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

4 tips voor de mooiste foto’s van carnaval

Review Tamron 35mm F1.8 Di VC USD