in

Het maken van een 360 graden panorama foto (deel 3 Stitchen)11 februari 2016, 11:54

Met een 360 graden panorama kun je echt alles in beeld brengen. Maar hoe ga je te werk? Blogger John Verbruggen legt in vier delen uit wat je nodig hebt, hoe je de foto maakt, hoe je hem aan elkaar stitcht en uiteraard hoe je de foto laat zien. Deel 3, hoe stitch je de foto aan elkaar?

Autopano

Je hebt een aantal panorama’s gemaakt en wilt de bestanden nu gaan verwerken tot een 360 graden panorama foto. Voor het stitchen van het panorama gebruik ik de Autopano Giga software van Kolor.com. Dit is een bedrijf dat zich volledig gespecialiseerd heeft in alles wat met 360 graden fotografie en video te maken heeft. Ze zijn gefuseerd met het bekende actioncamera merk GoPro.
De Autopano Giga software is het beste pakket voor 360 graden fotografie, omdat het optimaal gebruik maakt van de kracht van je computer, het een logische workflow heeft, makkelijk instelbaar is en heel veel dingen automatisch voor je doet, waar dat bij andere pakketten een stuk moeilijker of veel minder gebruiksvriendelijk gaat.
We beginnen met het inladen van de bestanden van ons panorama. Nadat je de bestanden geopend hebt, zie je in het programma de verschillende stapeltjes met bestanden als je gebracket hebt. In het screenshot hieronder zien we 8 stapeltjes met 9 bestanden met een volle stop verschil. Als je meer dan 1 panorama opent zullen deze links in het scherm onder elkaar getoond worden.

We klikken nu op Detect en dan begint de software met het stitchen van het panorama. Als het gelukt is, verschijnt het resultaat rechts in het scherm (zie screenshot hieronder). In de informatie naast het panorama kun je hier zien dat het om een sferisch panorama gaat en wat de omvang van het panorama in pixels is. Hoewel je misschien denkt dat het nu klaar is, begint het echte werk nu pas.

We dubbelklikken op het gestitchte panorama en dan word de Panorama editor geopend. Hierin kunnen we allerlei aspecten van het panorama verder gaan bewerken (screenshot hieronder). Allereerst kunnen we kiezen welke Projection of weergave we willen hebben voor ons panorama. In ons geval is dat nu een Sferisch panorama, maar een Little planet weergave of Mirror ball zou met het door ons gemaakte 360 graden panorama ook mogelijk zijn. De meeste andere opties kun je vergeten. Die zijn niet relevant in ons geval.

Aan de hand van het raster, dat het programma over het panorama heen plaatst, kunnen we zien dat niet alle verticale lijnen in ons panorama 100 % recht staan. Voor een interieurfoto is dat wel gewenst. Met de functie Verticals (screenshot hieronder) zetten we nu een aantal verticale lijnen, langs lijnen in de foto die 100 % verticaal recht zouden moeten staan (pilaren, verticale lijnen van de glazen gevel, etc.). Zet (als het kan) minimaal een stuk of 4 tot 6 lijnen verdeeld over de hele foto. We klikken dan op het groene vinkje en de software zet nu keurig alle verticalen recht en trekt alles er tussenin keurig mee.

Vervolgens gaan we naar de functie Mask (screenshot hieronder). Met de rode markers geven we aan dat we het statief uit de foto willen verwijderen. Hier gaat dat redelijk makkelijk, omdat we weinig last hebben van schaduwen van het statief. Met veel schaduwen van je statief, kan dit als snel knap lastig worden. Let op als je verder gaat bij andere functies in de editor blijf je het statief gewoon zien. Het echte verwijderen vind pas plaats op het moment dat je het panorama gaat Renderen (= eigenlijk Exporteren).

Met o.a. levels kunnen we nu de belichting van het panorama aan gaan passen. (screenshot hieronder) Als we dan tevreden zijn met het resultaat kunnen we het panorama gaan Renderen. We hebben tijdens het bewerken uiteraard diverse malen onze bewerkingen opgeslagen. Dat is echter niet meer dan een set instructies, die de software op onze bestanden van het panorama toepast.

Nu gaan we het eigenlijke panorama pas creëren met het zogenaamde Renderen (zie volgende screenshot). Allereerst zien we de afmetingen van ons panorama. Die kunnen al snel erg groot worden en hier tot werkbare proporties terug gebracht worden. Verder kunnen we de wijze waarop het programma het panorama stitcht aanpassen en welk bestandsformaat de uitvoer moet krijgen. Ik kies zelf altijd voor PSD (of PSB, want PSD is beperkt tot 2 GB), omdat ik het eindresultaat vrijwel altijd verder wil finetunen in Photoshop. Bij dit panorama bijvoorbeeld wil ik de kleurzwemen van het kunstlicht in het witte interieur aanpassen en de natte plekken op de vloer zo veel mogelijk verwijderen.

Als we alle gewenste instellingen voor ons panorama gekozen hebben, kunnen we gaan Renderen. Het programma gaat nu met de Batch Renderer-applicatie in de achtergrond het panorama Renderen (screenshot hieronder). Hou er rekening mee dat dit wel even kan duren! Ik heb een zeer krachtige computer en dit panorama renderen duurt bij mij al snel 15 – 20 minuten. Afhankelijk van wat je verder allemaal op je pc aan het doen bent. Je kunt tijdens het renderen eventueel verder gaan werken aan andere panorama´s.

Je panorama foto is nu klaar. Je kunt deze foto nu publiceren op Google. Als gebruikers er op klikken in bijvoorbeeld Google maps, wordt de foto automatisch geopend als een Photosphere. Dit gaat niet altijd helemaal vlekkeloos. Met name de las (waar de 2 uiteinden bij elkaar komen) is vaak niet perfect.

Het eindresultaat!

Als je de foto niet wilt publiceren bij Google en meer controle wilt hebben over hoe je sferische panorama eruit ziet en hoe deze door gebruikers bedient kan worden, kun je met de Panotour software van Kolor.com zelf een sferisch panorama creëren. Hoe dat in zijn werk gaat zal ik in het volgende en tevens laatste artikel laten zien.

Deel 4 publiceren

In het volgende artikel laten we zien hoe je het gestitchte bestand kunt publiceren zodat de kijker echt 360 graden in het rond kan zien.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Witbalans uitgelegd

Aan de slag met Aurora HDR