in

Het onbekende genre: interieurfotografie25 februari 2014, 15:00

In deze blogserie blijven de bekende fotografiegenres eens onbesproken. De prachtige macrofoto’s, scherpe portretten en uitgestrekte landschappen laat ik voor wat ze zijn en zet een heel ander genre in de spotlight. Deze keer ontdekt Zoomer Afra de Leeuw de wereld van de interieurfotografie.

Van hobbyist naar professional

Fotograaf Peter Baas houdt zich fulltime bezig met het fotograferen van interieurs (interieurfotografie), het fotograferen van de buitenkant van gebouwen (exterieurfotografie) en zo af en toe met productfotografie. “Ik doe tegenwoordig meer interieur- dan exterieurfotografie, maar exterieurfotografie is natuurlijk ook een beetje seizoensgebonden. Het begon allemaal als een hobby, ik heb nooit echt voor fotografie geleerd. Ik ben begonnen als landschap- en macrofotograaf, maar fotografeerde later ook steeds vaker dingen als gebouwen en musea. Ik merkte dat veel mensen geïnteresseerd waren in dit soort fotografie en besloot er daarom werk van te maken.”

Interieurfotografie

Exterieurfotografie

“Ik ben bij een interieur showroom naar binnen gestapt en heb gevraagd of ik daar misschien mijn fotografieportfolio zou kunnen opbouwen. Ik dacht: als ik iets in de interieurfotografie wil gaan betekenen, moet ik gelijk bij een mooi bedrijf beginnen. In eerste instantie had het bedrijf zoiets van: joh, het wordt hier al zo vaak aangeboden, maar bedankt voor je aanbod. Toen heb ik ’s nachts hele mooi nachtopnames gemaakt van de buitenkant van het gebouw en heb deze foto’s naar het bedrijf gestuurd. Dat vonden ze er zo goed uit zien dat ik toch langs mocht komen om over het een en ander te praten. Zo begon ik mijn carrière als interieurfotograaf. Later kwam ik ook terecht bij de klanten van het interieurbedrijf, waaronder interieurdesigners. Zo krijg je natuurlijk een beetje mond-tot-mondreclame en als klanten dan tevreden zijn over je werk stellen ze je weer voor aan anderen en zo werkt het een beetje. Ik heb inmiddels voor diverse bekende interieur designers en ontwerpers gefotografeerd, zoals Eric Kuster, Bertram Beerbaum, Axel vervoordt, Osiris Hertman en nog veel meer. Ook fotografeer ik diverse grote hotel ketens zoals van der Valk en Hampshire Hotels en verzorg ik de fotografie voor het iPad woon- en lifestylemagazine Entrez.”

Interieurfotografie

Voordelen en nadelen

“Je komt bij heel veel mensen thuis en je hebt met mensen heel erg positieve contacten. Ik ben nu ongeveer anderhalf jaar fulltime fotograaf en het gaat ontzettend goed. Ik heb bijvoorbeeld ook al gefotografeerd in het buitenland. Op Ibiza en in Parijs en heel misschien krijg ik binnenkort een opdracht voor een boek toegewezen waarvoor ik heel Europa door zal reizen. Dat is natuurlijk ook één van de leuke dingen van mijn werk.”

“Vervelender is als ik bij iemand thuis kom waar ik nog dingen moet opruimen. Dan kom je in een kamer, mensen zeggen dat het altijd opgeruimd is, maar dan is het eigenlijk toch nog wel een puinhoop. Dan moet jij als fotograaf die spullen nog gaan opruimen. Een vervelende situatie, want dan moet je aan iemands spullen zitten en soms beledig je de klanten er ook een beetje mee, omdat zij vinden dat het opgeruimd is. Je moet dus altijd heel voorzichtig zijn. Ik ken zelf een fotograaf die bij een opdracht zijn spullen kon pakken en vertrekken, omdat hij iets verplaatste zonder het te vragen. Met dat idee in mijn achterhoofd vraag ik het altijd voordat ik bijvoorbeeld spullen verplaats.”

Interieurfotografie

HD en nabewerking

“Al sinds ik ben begonnen met interieurfotografie werk ik met HDR. Ik had het ergens een keer gezien en de techniek sprak mij gelijk aan. Ik werk vanaf een statief en voeg de foto’s samen in Photomatix. Er zijn een hoop mensen die niet kunnen werken met dit programma, waarbij de HDR te aanwezig is op de foto, maar als je goed leert fine tunen dan kun je er echt hele mooie resultaten mee bereiken.”

“Mijn foto’s gaan eerst Lightroom in, dan importeer ik de beelden die ik wil samenstellen naar Photomatix, ik voeg ze samen en fine tune de foto’s. Daarna gaan ze terug naar Lightroom voor de verscherping, contrasten en in Photoshop bewerk ik de foto vervolgens echt af. Dan haal ik bijvoorbeeld lelijke snoertjes in de foto nog even weg. Het is niet even op een knopje drukken en klaar. Ik ben toch zo wel een uurtje zoet met één foto. En de selectie van de klant bestaat meestal wel uit zo’n dertig foto’s die ik moet bewerken!”

In deze foto heb ik het vuur en het televisiebeeld in de foto gephotoshopt.

Apparatuur

“Iets wat altijd in mijn fototas zit is mijn Cameranger, dat vind ik zelf een musthave voor interieurfotografie. Het is een apparaatje waarmee ik mijn camera met de iPad kan bedienen. De klant kan zo gewoon meekijken met wat ik doe en de camera kan snel en zonder trillingen aangestuurd worden. Ook is het scherm van de iPad natuurlijk groter. Details in de foto en kleine objecten, als bijvoorbeeld wat storende snoeren die je eigenlijk niet in je foto wil hebben, vallen zo beter op. Daarnaast zit de Canon EOS 5D Mark III in mijn tas met een paar mooie objectieven. De Canon Tilt Shift 24mm gebruik ik het vaakst. Maar ook de Canon 50mm 1.8, Canon 17-40 mm en Canon 24-105 mm zitten in mijn fototas. Ronde dingen als tafels worden alleen wel erg snel ovaal als je een groothoekobjectief gebruikt, dus daarmee moet je opletten. Zelf vind ik 24 mm de max.”

“Sinds kort ben ik aan het experimenteren met een nieuwe techniek. Ik belicht voorwerpen die niet goed uit de verf komen extra bij met een zaklamp. Tot nu toe werkt dat eigenlijk heel erg goed en ik denk dat ik deze techniek vaker toe ga passen.”

In deze foto heb ik de nieuwe techniek met de zaklamp gebruikt, onder andere op het bad.

Reacties

“Ik stuur alle foto’s digitaal op naar de klanten. Klanten zijn bijna altijd wel enthousiast. Ik ga bijvoorbeeld ieder half jaar naar Parijs, naar een grote interieurbeurs genaamd MAISON&OBJET en daar ben ik begonnen met één stand te fotograferen en inmiddels zijn het er al meer dan zes. Door het enthousiasme van de klanten gaan anderen ook naar je vragen. Normaal ga ik er altijd twee dagen heen, maar aangezien ik het daar steeds drukker krijg, wil ik in het vervolg toch voortaan vier dagen gaan.”

“Wat ik soms wel heb is dat de foto’s op de computer van de klant er bijvoorbeeld een beetje blauwig uit zien, omdat het scherm van de klant anders is afgesteld. Eigenlijk zou ik iedere foto moeten laten afdrukken. Want ik heb toch wel regelmatig de opmerking dat de kleuren niet goed zijn, terwijl dit aan het computerscherm van de klant ligt. Heel lastig om zoiets uit te leggen, meestal ga ik dan even langs bij de klant en laat ik de foto’s op mijn iPad zien.”

Interieurfotografie

De toekomst

“Ik hoop dat ik later meer mogelijkheden krijg om het interieur van superjachten te fotograferen. Ik heb al één superjacht van 65 meter gefotografeerd, maar wil dit eigenlijk vaker gaan doen. Daarnaast wil ik mij ook meer gaan richten op fotograferen voor boeken. Dat zijn echt meer projecten. Daarvan weet je dat je er een lange tijd mee bezig bent en dat je continu werk hebt. Een boek waar ik laatste tijd aan gewerkt heb, is het boek van DK Home met foto’s van hun showroom. Dit boek wordt wereldwijd verspreid en komt bij al hun klanten te liggen.”

Deze foto is gemaakt in de superjacht die ik gefotografeerd heb.

Zelf aan de slag

“Je moet natuurlijk altijd een statief gebruiken bij interieurfotografie. Zo kun je foto’s schieten zonder beweging en deze later eventueel ook nog samenvoegen als een HDR opname. Het is daarnaast ook belangrijk dat je het maken van een goede HDR onder de knie krijgt als interieurfotograaf. Experimenteer met HDR en houd je bezig met het fine tunen van een HDR foto. Zorg dat het HDR niet zichtbaar aanwezig is, het moet er natuurlijk wel echt uit zien! Experimenteren is sowieso belangrijk in ieder genre fotografie. Blijf je ontwikkelen en vernieuwen.”

“Maar communiceer ook duidelijk met je opdrachtgever. De ene klant heeft meer baat bij details, de andere klant bij een overzichtsfoto. Elke klant heeft weer andere voorwaarden. Luister daar goed naar en soms moet je zelfs je eigen stijl een beetje laten vallen voor de wil van de klant.”

Interieurfotografie

Interieurfotografie

De vorige blog uit de serie het onbekende genre gaat over microfotografie, lees ‘m hier! Houd Zoom.nl volgende maand in de gaten voor een nieuwe blog over een ander onbekende genre.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lucht vervangen: met Lightroom en Photoshop

Nikon Capture NX-D