in

Het Penseel in Photoshop uitgelegd30 september 2015, 11:57

Het penseel (of brush) is een tool in Photoshop waar veel mee wordt gewerkt. Wat kan je ermee doen en hoe gebruik je hem? Martijn Hoogendoorn legt uit.

Goed apparatuur is het halve werk, hetzelfde geldt bij gebruik van het penseel. Daarom maak ik gebruik van een Wacom Intuos teken tablet (5 touch L). Zonder een soortgelijk teken tablet kan je niet goed tekenen. Mocht je plannen
hebben om hiermee aan de slag te gaan, is dit een absolute aanrader.

Opties & Verschillende penselen

Begin je net met Photoshop, dan is het goed te weten wat je met het penseel kunt bereiken. Er is veel mogelijk. Je kunt onder andere de hardheid en de dekking aanpassen. Daarnaast zijn er nog vele opties, zoals het type vorm, verschillende patronen, etcetera. De hardheid en dekking zijn voor mij, in combinatie met de selectie tool, de meest gebruikte opties. Deze gebruik ik dagelijks bij het bewerken van interieur, food, product en portret foto’s.

Penseelopties

Tekenen

Het penseel op zijn duidelijkst. Getekend op een witte achtergrond zie je al snel verschillen in de opties hardheid en dekking. Dit geeft de basis goed weer en geeft al gelijk een idee hoe het werkt en als je een beetje een tekenaar bent, wat je er mee kunt.

Het penseel met masker

Met penseel een masker in tekenen gebruik ik het meest. Curven, kleurtoon/verzadiging, een foto, wolken, etcetera. kan je allemaal intekenen in een extra laag boven je gemaakte foto. Aanpassingslagen zoals “curven” hebben standaard een wit masker. Bij “normale” lagen moet je een masker aanbrengen (zie rode cirkel in afbeelding onder). Ook deze is standaard wit. Zo teken je bijvoorbeeld de “curven” in of uit met zwart, wit of grijs.

Hieronder een voorbeeld van een masker intekenen met het penseel. Een schets van een van mijn foto’s zit in een laag boven de final foto. De schetslaag heeft een wit masker. Een masker krijg je door op het “rood omcirkelt” masker icoontje te klikken. Omdat ik het masker met een zwart penseel inteken, wordt de onderliggende foto langzaam zichtbaar.

Licht & Schaduw

Of er in je foto licht en schaduw zit of niet, met lichte kleuren penselen teken je er licht in en met donkere penselen teken je het licht eruit of creëer je schaduw partijen.

Voorbeeld van een jetpack. Links is eindresultaat met alle schaduwen ingetekend. Midden (deels) zonder schaduw. Rechts losse schaduw zoals deze (deels) is in getekend.

Lensflare

Een lensflare is een simpele en mooie techniek om een filmisch effect te krijgen. Al komt er niet veel tekenen bij kijken. De basis is een penseel punt.
1) Keuze standaard wazig penseel, 2) stip maken, 3) transformeren, 4/5) laagstijl, gloed buiten. Kleur aanpassen en sterkte aanpassen, 6) eerste basis flare met laag optie “bleken”, 7) kopie basis flare, iets verschuiven. Dekking bijvoorbeeld 30%, 8) eindresultaat.

Haar

Bij flinke compilaties kan het soms nodig zijn om haar, gras, etcetera. in te tekenen. Er zijn vele manieren om dit aan te pakken. Zie beneden voor een paar voorbeelden. Afbeelding 1 is een standaard zacht penseel. Afbeelding 2 geeft mooier resultaat, waarbij de hardheid/ lijn dikte veranderde bij het drukken van de pen op het tablet. Dit is handig als je echt controle wilt hebben over alle haren. Heb je heel veel haar om in te tekenen dan kan je dit doen met een grote hoeveelheid stroken tegelijk door je penseel anders in te stellen, zie afbeelding 3. Dit is een ander type penseel, zie details beneden. Uiteraard moet je zelf kijken wat je prettig vind met betrekking tot het aantal kwasten, de dikte, de tussen ruimte, etcetera. Maar dit geeft je in ieder geval een goede start.

Tot slot

Er zijn vele wegen naar Rome. Dit zijn slechts een paar opties/ mogelijkheden. Kijk vooral wat voor jou goed werkt. Succes!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Regel van derde in landschapsfotografie, regel of richtlijn?

7 tips om paddenstoelen te fotograferen