in

Het Perfecte Plaatje – Thuisopdracht 3 ‘Maak zelf een smakelijke foodfoto’


15 november 2016, 11:01

Gisteravond was alweer de derde aflevering van Het Perfecte Plaatje. Helaas moest Ruud het programma verlaten, maar er is natuurlijk wel weer een leuke thuisopdracht: ‘Maak ook zelf een smakelijke foodfoto’! Wij geven je een aantal tips.

Ook deze week was er ten eerste weer ‘De tip van Jip Barth’ van Canon Nederland. Deze houdt in dat je bij het maken van een foodfoto moet letten op de kleuren van het eten en de details. Ook geeft hij aan dat je rekening moet houden met de witbalans op je camera. Je kunt hier beter een preset gebruiken dan de automatische stand van de witbalans. Ook kun je volgens Jip goed spelen met scherptediepte in een foodfoto. Door het gebruik van een groot diafragma, dus een klein F-getal, creëer je mooie onscherpe achtergronden in je foto.

Uiteraard zijn er nog meer tips om een geweldige food foto te maken. Dit zijn onze tips op een rijtje:

Tip 1: Fotografeer alleen vers eten

Stel je wilt je foto opvullen met wat fruit en dit pak je van de fruitmand die je thuis al hebt staan. Een citroen of mandarijn heeft dan soms al wat donkere vlekjes gekregen. In foodfoto’s zie je dit altijd terug. Het ziet er minder smakelijk uit en minder vers. Zorg er dus voor dat je alle ingrediënten vers bij de supermarkt hebt gehaald voor de shoot. Je wilt dat je foodfoto er aantrekkelijk en smakelijk uitziet.

MichelleSC

Tip 2: Gebruik zoveel mogelijk daglicht

Maak gebruik van subtiel daglicht. Het beste kun je naast een raam fotograferen als het licht bewolkt is buiten. Je hebt dan geen last van de harde contrasten van zonlicht. Het licht dat vanuit buiten komt, kun je reflecteren met een scherm aan de overzijde van het raam. Dit zorgt ervoor dat de schaduwen rondom het eten vervagen en je beter licht, mooiere details en duidelijkere kleuren krijgt.

Besluit je om het gerecht buiten te gaan fotograferen, zorg er dan voor dat je in de schaduw fotografeert, bijvoorbeeld onder een boom. Een boom geeft ook weer de mogelijkheid voor lichte stralen, wat een mooi effect kan geven op je foto. Maar zorg er voor dat niet het directe volle zonlicht op het eten schijnt, want dit zorgt voor harde contrasten en schaduwen.

Melissazoom

Tip 3: Experimenteer met compositie

Je kunt bij foodfotografie uit veel verschillende composities kiezen. Ga niet alleen schuin boven het gerecht hangen met je camera, maar probeer eens te variëren met de hoeken. Maak een foto van bovenaf, bijvoorbeeld. Ook kun je focussen op bepaalde details van het gerecht en werken met onscherpte en een grote diafragma-opening. Zoek naar de hoek waarin jouw gerecht het beste naar voren komt. Een hamburger met veel lagen moet je bijvoorbeeld juist niet van bovenaf fotograferen, maar op ooghoogte.

Melaniex

Tip 4: Speel met beweging

Met eten wordt veel gedaan. Het wordt bereid, je schept wat op, strooit er iets overheen, haalt er een lepel door. Wees daar ook creatief mee en leg deze beweging ook vast. Bij het bereiden van eten wordt er ook vaak weleens geknoeid. Strooi wat bloem op tafel bij het bakken van een brood, bijvoorbeeld! Alsof er iemand echt druk bezig is geweest in de keuken of op tafel.


StijnRompa93

Puck101259

Tip 5: Ook styling is belangrijk

Ook bij foodfoto’s is styling belangrijk. Bepaal van te voren welke sfeer je met de foto wilt uitdragen. Bij een Hollandse stamppot wil je een ander beeld creëren dan bij een oosterse kip madras. Verzamel verschillende soorten borden, bestek, bekers en tafelkleden. Dit kun je bij een kringloop vinden of misschien bij familie en vrienden.


Csdtje

Sushillanl

Bekijk nog eens de tip van Jip en ga aan de slag! Succes!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony RX100 V

Hoe foto’s bij vol daglicht mooi kunnen zijn