in

Het Perfecte plaatje – Thuisopdracht 6: Maak een dynamische sportfoto!6 december 2016, 13:00

De finalisten van Het Perfecte Plaatje zijn bekend: Kim en Humberto strijden volgende week om het programma te winnen! Er is uiteraard ook weer een thuisopdracht deze week en die luidt ‘Maak een dynamische sportfoto’. Wij geven je de nodige tips om aan de slag te gaan!

Tip van Jip

De tip van Jip Barth van Canon Nederland voor het maken van deze thuisopdracht luidt: ´Deze week maken we een spannende sportfoto. Bij sport gaat het natuurlijk om snelheid. En om iets over snelheid in je foto te kunnen zeggen, gebruik je de sluitertijd voorkeuze. TV op je camera. De split second actie die voor het blote oog niet waarneembaar is, maak je zichtbaar door hem te bevriezen met een hele korte sluitertijd. Bijvoorbeeld die van een duizendste seconde. Wil je de beweging juist helemaal zichtbaar maken in je foto, gebruik dan een langere sluitertijd en beweeg eventueel met je onderwerp mee om de achtergrond onscherp te maken en je onderwerp scherp in beeld te houden. Veel plezier!´

Dit zijn onze tips voor een dynamische sportfoto!

Dynamisch

Dynamisch betekent letterlijk ‘vol beweging’ en ‘veranderlijk’. Dit kun je op verschillende manieren vastleggen op je foto. Je kunt ervoor kiezen om beweging te bevriezen, zoals bijvoorbeeld een turnster in de lucht. Denk goed na over wat jij verstaat onder dynamisch en wat je hiermee wilt doen in je foto. Je kunt er namelijk voor kiezen om de beweging van de sporter te bevriezen, maar de achtergrond onscherp te laten.

Dit geeft weer iets meer dynamiek aan. Denk hierbij aan een wielrenner. Als derde optie kun je een minder snelle sluitertijd gebruiken door alle beweging in de foto te laten zien. Als dit voor jou dynamisch is, moet je hiermee gaan spelen.

Studio519

RAW

Het is belangrijk om je foto’s in RAW te schieten. Er wordt meer informatie opgeslagen in je foto’s en zo kun je veel meer uit de beelden halen in de nabewerking. Het nadeel is alleen dat de bestanden veel groter worden en er dus minder beelden op je geheugenkaart passen dan wanneer je in jpg fotografeert. Bij sportfotografie maak je vaak snel en veel foto’s.

Het is dan belangrijk om een kaart te kopen met veel geheugen, of eventueel meerdere geheugenkaarten mee te nemen. Als je tenminste tijd hebt om deze te vervangen.
Lees hier wat het voordeel is om in RAW te fotograferen in plaats van in JPG.

Voorbereiding

Ben je niet bekend met de sport die je gaat fotograferen, zorg er dan voor dat je op tijd aanwezig bent bij het sportevenement. Dit geeft je de mogelijkheid om eerst rustig rond te kijken, de deelnemers alvast te zien, het parcours of het veld te verkennen en eventueel ervaren fotografen te spreken. Onderzoek van te voren ook op internet hoe de sporters bewegen. Is er een bepaalde voorspelbaarheid waarmee je rekening kunt houden wanneer je gaat fotograferen? Hoe bewegen de sporters zich?

Maak het jezelf vooral makkelijker in plaats van moeilijker door onvoorbereid naar een sportwedstrijd te gaan en niet weet wat je kunt verwachten. Of maak het jezelf nog makkelijker en kies een sportwedstrijd uit waarmee jij bekend bent of wat je misschien wel zelf uitoefent.

SonjaJaarsveld

Compositie

Varieer in je compositie met sportfoto’s. Je kunt van voren, achteren en de zijkanten fotograferen. Maar denk ook aan de hoogte of laagte van je positie. Bij een bokswedstrijd bijvoorbeeld, is het erg mooi als je vanaf laag fotografeert en ook de schijnwerpers van het gebouw en het touw van de ring meeneemt in je foto.

Bij turnen is het misschien ook mooi om vanaf een lage positie te fotograferen, omdat je bij sommige sprongen dan de hoogte van de deelnemer accentueert. Denk hier over na bij de sport die je gaat vastleggen. Hoe kan ik het beeld spannender maken door mijzelf op verschillende manieren te positioneren. Lees je nog even in met onze Basiscursus Compositie voor beginnerse!

Bvdphotography

Andere invalshoek

Bij sportevenementen komt veel meer kijken dan alleen de sporters zelf. Er zijn vaak toeschouwers en dit kunnen er heel veel zijn. Dat ligt aan de sport en aan de wedstrijd. Er gebeurt zo veel binnen maar ook buiten de lijnen om te fotograferen. Niet alleen het spelletje maar ook de emoties die bij het spelletje komen kijken zijn erg fotogeniek.

Onbegrip wegens een scheidsrechterbeslissing, woede door een gemiste kans en natuurlijk blijdschap bij winst of een doelpunt. De emoties zitten niet alleen bij de spelers en deelnemers, maar ook de supporters van sport leven vaak erg mee. Vergeet je dus ook niet een keer om te draaien naar het publiek en ook daar de emotie en dynamiek vast te leggen!

Rohan

Autofocus

Het scherpstellen is vaak een uitdaging bij sportfotografie. De sporters bewegen snel en je zult vaak automatisch scherpstellen met je autofocus. Een goede autofocus is erg belangrijk als je sport wilt fotograferen. Want een te langzame of onnauwkeurige autofocus helpt je van de regen in de drup. Gelukkig hebben de meeste camera’s tegenwoordig wel een goede autofocus. Zelfs met systeemcamera´s kun je uitstekend werken met bewegende onderwerpen. Een belangrijke factor bij de autofocus is het objectief. De duurdere lichtgevoelige objectieven zijn hier in het voordeel. Zeker als ze een ingebouwde scherpstelmotor hebben, zoals de USM-objectieven van Canon en de AF-S-objectieven van Nikon.

GAfotografie

Om beweging goed te kunnen volgen, moet de autofocus wel goed ingesteld worden. Als het onderwerp een rechte lijn recht op de camera aflegt, is dat niet zo moeilijk. Maar dat gebeurt zelden. Fietsers versnellen en vertragen veel en rijden ook niet altijd in een rechte lijn. Voetbal is wat dat betreft helemaal een uitdaging, omdat de beweging helemaal willekeurig lijkt. Daarbij heb je ook nog eens de kans dat een andere speler ineens door het beeld loopt.

FFWD_Photography

Dat je de camera het beste op continu autofocus kunt zetten, ligt voor de hand. Bij Canon kun je ook kiezen voor Ai Focus, waarbij de camera doorgaat met scherpstellen als er een beweging wordt waargenomen, maar Ai Servo is aan te raden. Dan weet je zeker dat de scherpstelling door blijft gaan zolang je de ontspanknop of de AF-knop ingedrukt houdt. Bij een aantal camera’s kun je ook aangeven hoe snel de autofocus moet reageren als er een onderwerp even in beeld komt. En zo zijn er nog veel meer instellingen, al dan niet verstopt, die de autofocus regelen. Een standaardinstelling is er niet, zeker ook omdat de sporten nogal verschillen.

Bevriezen

De meeste sportfoto’s zijn mooi, omdat ze een moment helemaal stilleggen. Dat betekent hoe korter de sluitertijd, hoe beter. Ben je nog onbekend met sluitertijd of wil je je nog even inlezen? Lees dan dit artikel!

AGMvZ

Wat de beste sluitertijd is om een beweging te bevriezen, hangt af van veel factoren. Is het onderwerp dichtbij, dan moet de sluitertijd zeker kort zijn. Het onderwerp beweegt dan namelijk relatief gezien veel sneller. De regel dat de kortste sluitertijd één gedeeld door het brandpunt is (dus 1/50 seconde bij 50 mm), geldt alleen om je eigen trillingen te bevriezen.
Je kunt de sluitertijd verkorten door een groter diafragma te gebruiken en de lichtgevoeligheid (iso) te verhogen. De belichting wordt immers bepaald door de combinatie van de sluitertijd, diafragma en de iso-waarde. Lees hier nog drie tips om de actie te bevriezen!

Erickatja

Panning

Panning is een techniek waarmee je beweging in een foto kunt vastleggen door met een vrij lange sluitertijd te fotograferen en de actie bij het nemen van de foto te volgen, vervaag je de achtergrond terwijl je het onderwerp bevriest. Dit vergt wel enige oefening. Je werkt hier met een juist langere sluitertijd. Zo kun je de beweging goed weergeven. Een mooi voorbeeld is een peloton dat onscherp door het landschap zoeft. Met deze techniek wordt de wielrenner scherp weergegeven en de achtergrond bewogen en onscherp. De sluitertijd moet, zeker bij profwielrenners, niet te lang zijn, want anders is alles onscherp door de hoge snelheid die ze halen.

Inspiratie opdoen?

In deze collectie Intense Sportmomenten staan een aantal zeer dynamische sportfoto´s! Doe inspiratie op!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gebruikersreview: Sony FDR X3000R

Vacature: Stage redactie Zoom.nl