in

Het schoonmaken van je camera doe je zo!

Het is belangrijk dat je je camera goed onderhoudt en dus ook schoonmaakt. Je camera en alle onderdelen zijn kwetsbaar en stofjes en vlekken tasten snel je foto’s aan. We leggen je uit hoe je je camera goed schoonhoudt.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Gelukkig vergt het schoonhouden van je camera niet veel moeite. De lens van je camera moet goed schoon blijven. Als je werkt met verwisselbare lenzen, moet je ook de connectie op je camera en de sensor schoonhouden. Hier is wat je moet weten en welke tools je hiervoor nodig hebt.

De lens

Er zijn veel schoonmaakkits, doekjes, vloeistoffen en gadgets op de markt waar je uit kunt kiezen wanneer het gaat om het schoonmaken van de lens van je camera.

Het belangrijkste wat je hiervan nodig hebt is een pakje met goedkope lensdoekjes en lensschoonmaakvloeistof. Gebruik geen gewone doekjes of papier, gebruik de doekjes die er speciaal voor zijn bedoeld. Hierdoor weet je zeker dat er geen pluisjes achterblijven op de lens. Het is ook handig om een kleine fles lensreinigingsoplossing aan te schaffen. Je hebt er niet veel van nodig, dus een klein flesje gaat lang mee.

Om de lens schoon te ‘blazen’, gebruik je een blaasbalg, bijvoorbeeld van Giottos, Hama of König. Zo’n blaasbalg blaast luchtstoten uit wanneer je erin knijpt en blaast zo stof en vuil weg. Begin hiermee wanneer je je lens gaat schoonmaken om eerst grotere deeltjes te verwijderen. Zo voorkom je dat er krassen op je lens ontstaan door deze grote deeltjes wanneer je met doekjes gaat werken.

Breng één of twee druppels schoonmaakvloeistof aan op de tissues – nooit direct op de lens zelf – en maak de lens schoon met zachte ronddraaiende bewegingen.

Een andere optie is een Lenspen. Deze pen-achtige gadget heeft een borsteltje aan de ene kant en aan de andere kant een viltachtig kussentje dat behandeld is met een reinigingsmiddel, perfect om stof mee weg te vegen en vlekken van de lens af te halen.

Er wordt vaak gezegd dat je de lens met microvezeldoekjes kunt schoonmaken. Gebruik deze doekjes nooit voor de lens van je camera, want deze kunnen hardnekkige pluisjes achterlaten die lastig te verwijderen zijn.

Wel kun je microvezeldoekjes gebruiken om de lenskap van verwijderbare lenzen schoon te maken. Ook de beschermkap van je camera kun je hiermee onderhouden. Met een paar druppels reinigingsmiddel kun je deze doekjes ook gebruiken om de metalen ringen waarmee de lens aan de camera verbonden wordt, schoon te maken, evenals de elektronische contacten die de camera met de lens laten communiceren.

De sensor reinigen

In tegenstelling tot de spiegel moet de sensor in een spiegelreflexcamera regelmatig worden schoongemaakt. Als je vlekjes op je foto’s ziet en de lens al gereinigd hebt is de kans groot dat er wat vuil op de sensor zit. (Natuurlijk hoef je de sensor niet per se schoon te maken als je geen vlekjes op je foto’s ziet. Je foto’s worden niet beter door preventief onderhoud.)

Voor het reinigen van de sensor zijn er twee opties; automatisch en handmatig.
Op je camera zit een zelfreinigingsmodus voor de sensor. Kijk in het menu of in de handleiding om te zien hoe je deze modus gebruikt.
Deze modus zet de sensor in beweging waardoor het stof lostrilt.

Is de sensor nog steeds vies, dan kun je ervoor kiezen om deze professioneel te laten schoonmaken of je kunt dit zelf proberen. Hiervoor heb je een sensorreinigingskit nodig. Hierin zitten sensordoekjes, reinigingsmiddel, een klein stofzuigertje en een kijker om het stof op de sensor te kunnen zien.

Dit reinigen is niet zo moeilijk als het lijkt, maar wees er wel voorzichtig mee. Je begint met het vastzetten van de spiegel, zodat je de sensor blootlegt. Dit staat vaak in de handleiding van je camera. Gebruik dan een blazer om het losse stof te verwijderen, terwijl je de camera ondersteboven houdt. Voor het gebruik van de sensordoekjes is het verstandig om de instructies te lezen om te weten hoe je deze goed gebruikt.

Je spiegel reinigen?

LET OP: Maak je spiegel niet schoon!

De spiegel in een spiegelreflexcamera heeft geen invloed op de kwaliteit van je foto’s. Hij heeft alleen invloed op wat je in de zoeker ziet; als je op de ontspanknop drukt klapt te spiegel weg om de sensor te onthullen.
Als je de spiegel aanraakt loop je het risico om hem te beschadigen.

Wil je de spiegel toch echt schoonmaken? Gebruik dan een blaasbalg om het stof veilig van de spiegel los te ‘schudden’. Houdt de camera ondersteboven en spuit met de blaasbalg, met de lens verwijderd, een klein beetje lucht omhoog in de richting van de spiegel.


Een reinigingskit en andere schoonmaakartikelen voor je camera kun je bij veel fotografie-webshops aanschaffen!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wild fotograferen in Nederland – wilde paarden

5 weersomstandigheden om te fotograferen in de lente