in ,

Het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera

Twijfel je nog tussen een systeemcamera of spiegelreflex? De een gaat voor de goede oude spiegelreflexcamera, de ander kiest voor de modernere systeemcamera. Er zijn wel wat verschillen tussen beide soorten camera’s. Wij geven je een overzicht van de belangrijkste twijfelpunten en handige tips voor als je niet kunt kiezen.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Lees ook: Kan ik beter een systeemcamera of spiegelreflexcamera kopen?

Wat is het verschil tussen een systeem- en spiegelreflexcamera?

De Engelse term voor een systeemcamera (mirrorless) duidt meteen het grote verschil aan met een spiegelreflex; de systeemcamera heeft geen spiegel.

In een spiegelreflexcamera kijk je door een optische zoeker, waardoor je een beeld ziet dat door de interne spiegel wordt gereflecteerd. Op die manier kan je rechtstreeks door het objectief kijken en zie je hetzelfde beeld als wat de sensor uiteindelijk gaat vastleggen. Wanneer je een foto maakt, klapt de spiegel tijdelijk op, om het licht op de sensor te laten vallen.


Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Een systeemcamera heeft geen interne spiegel en heeft daarom ook geen optische zoeker. In sommige gevallen hebben de camera’s wel een elektronische zoeker, die een live weergave geeft van wat de sensor op dat moment registreert. Vroeger waren elektronische zoekers traag, hadden ze een slecht dynamisch bereik en slurpten ze batterijen. Tegenwoordig zijn de elektronische zoekers (EVF’s) zo goed ontwikkeld, dat ze in veel gevallen meer voordelen bieden dan hun optische broers.

Formaatverschil tussen spiegelreflex- en systeemcamera’s

Veel fotografen vinden het aantrekkelijke formaat van een systeemcamera al voldoende reden om over te stappen. De camera’s zijn namelijk in het algemeen een stuk compacter en lichter dan de grovere spiegelreflexcamera’s. Is dat formaat echt een voordeel? Dat valt in de praktijk soms tegen. Alhoewel de body’s daadwerkelijk een stuk compacter zijn, zijn de objectieven dat niet. Een teleobjectief op een systeemcamera ziet er soms zelfs wat absurd uit; vanwege het enorme verschil in grootte. Gebruik je voornamelijk pancake-objectieven? Dan past zo’n systeemcamera zeker makkelijker in je jaszak dan een spiegelreflex.

Een grotere camera heeft echter ook zeker voordelen. Zeker op het gebied van balans en stabiliteit, grip en bedieningsmogelijkheden van de knoppen, zullen veel fotograferen een spiegelreflexcamera gebruiksvriendelijker vinden dan de kleine systeemcamera’s.

Sensorverschillen tussen spiegelreflex- en systeemcamera’s.

Het assortiment aan systeemcamera’s is zo ver ontwikkeld, dat ook de sensorgrootte geen doorslaggevende reden meer kan zijn om voor een spiegelreflexcamera te kiezen. Er is een grote hoeveelheid aan micro-four-thirds camera’s, zoals de populaire Panasonic GH5-serie. Daarnaast zijn er tal van APS-C, camera’s, zoal de prachtige Fujifilm X-H1 en natuurlijk is ook fullframe goed vertegenwoordigd met de Sony A7-serie. De systeemcamera’s zijn dus zeker niet alleen bedoeld voor ‘de vakantieganger die wat mooiere foto’s wil maken’. Het segment is tegenwoordig enorm in opmars onder de professionele fotografen.

De grote verschilpunten tussen systeem- en spiegelreflexcamera’s

Wat het belangrijkste is om te overwegen, wanneer je een systeemcamera- wil aanschaffen. Is dat het segment nog volop in ontwikkeling is. Een aantal zaken zijn nog niet op hetzelfde niveau als bij spiegelreflexcamera’s. Zo is het aanbod aan accessoires en objectieven voor systeemcamera’s op dit moment nog altijd een stuk kleiner. De objectieven zijn vaak ook een stuk duurder. Natuurlijk zijn er verschillende mount-converters beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om Canon-objectieven op je Sony systeemcamera te gebruiken, maar ook daar hangt een prijskaartje aan en dit gaat bij goedkopere oplossingen vaak gepaard met verlies van autofocus.

Ook de accuduur van de systeemcamera’s is nog een lastig punt. Spiegelreflexcamera’s hebben vanzelfsprekend meer ruimte voor grotere en krachtigere accu’s. De kleinere accu’s van een systeemcamera hebben nog niet dezelfde capaciteit en zullen zeker een frustrerende factor zijn voor fotografen die ook regelmatig gebruik maken van de videomogelijkheden.

Systeemcamera’s zijn op dit moment de sector waarin het meest geïnnoveerd wordt. De prestaties op het gebied van autofocus, beeldstabilisatie en videomogelijkheden worden met ieder model steeds indrukwekkender. Het aantal modellen is zo divers, dat er voor iedere fotograaf wel iets interessants tussenzit. Van ultracompacte en eenvoudige consumentenmodellen, tot professionele snelheidsmonsters voor de sportfotograaf. De spiegelreflexcamera lijkt soms met uitsterven bedreigd te worden, maar die modellen zijn zó oerdegelijk dat je daar ook geen miskoop aan kan maken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Histogram lezen voor beginners

Op links of rechts belichten: wanneer kies je wat?