in

Het voordeel van werken in Photoshop: destructief en non-destructief werken

Al sinds de eerste versie van Photoshop kun je onder andere je belichting en kleuren aanpassen. Maar vroeger waren bijna alle handelingen in Photoshop destructief: je kon ze later niet meer aanpassen. We kijken naar de voordelen van de nieuwe werkwijze.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.

Alle bewerkingen waren vroeger destructieve handelingen: bewerkingen waarmee we permanente wijzigingen aanbrengen aan het beeld, die we later niet meer aan kunnen passen. Het zorgde ervoor dat we regelmatig dezelfde handeling opnieuw moesten uitvoeren voor het gewenste resultaat.

Aanpassingslagen zijn per definitie non-destructief. Ze zijn op elk gewenst moment nog te wijzigen, we kunnen de zichtbaarheid ervan beïnvloeden door de dekking van de laag te veranderen en we kunnen het laagmasker waar gewenst aanpassen, ook weer met verschillende graden van dekking, voor een zeer flexibele workflow. Wil je de basis van aanpassingslagen nog eens doornemen? We leggen het je uit in dit artikel!

Meerwaarde aanpassingslagen

Om te zien wat de meerwaarde van aanpassingslagen is ten opzichte van de ‘standaard’ aanpassingen, kijken we nu naar een voorbeeld. We openen afbeelding 9.5-Destructieve bewerkingen. Op deze afbeelding willen de lichten op en langs de weg wat feller maken, om deze er beter uit te laten springen.

Van dit beeld willen we de lichten op en langs de weg feller maken.

Destructieve aanpassingen

In eerste instantie gaan we onze aanpassingen op destructieve wijze doen. Dit doen we met behulp van het menu Afbeelding / Aanpassingen. Hier zie je veel termen die je eerder in dit hoofdstuk ook bent tegengekomen: Curven, Niveaus, Fotofilter enzovoort. Deze werken in essentie ook op precies dezelfde manier, met dezelfde soorten instellingen die we zien bij aanpassingslagen. Het essentiële verschil is dus dat we met deze opties de afbeelding zelf aan gaan passen, en dat we deze aanpassing achteraf niet zomaar kunnen wijzigen.

In dit menu doe je de destructieve aanpassingen.

Destructieve curve

We gaan de curven aanpassen, dus open het menu Afbeelding / Aanpassingen / Curven. Je krijgt een pop-up met opties van Curven te zien. Je kunt de gehele afbeelding wat lichter maken door de diagonale lijn in het midden iets omhoog te trekken. Klik op OK. Nu is de gehele afbeelding aangepast.

Je kunt de gekozen waarden nu niet meer aanpassen. Er zijn wel werkwijzen om nu nog wijzigingen aan te kunnen brengen: door te werken met maskers en een kopie van de achtergrondlaag. Maar deze werkwijze is een stuk omslachtiger en minder flexibel dan de correcte werkwijze: werken met aanpassingslagen.

Maak de afbeelding wat lichter door de curve omhoog te slepen.

Non-destructief

Zet een stapje terug met Ctrl+Z of Cmd+Z, nu ben je terug bij je origineel. Kies nu in het paneel Aanpassingen voor Curven om deze bewerking als een aanpassingslaag toe te voegen. Maak de afbeelding via het paneel Eigenschappen lichter naar wens.

Pas de curve dit keer aan via het paneel Eigenschappen.

Keer nu het masker om met Ctrl+I of Cmd+I om de aanpassing te verbergen. Schilder daarna met een wit penseel over de weg om de belichting op deze plekken te versterken.

Schilder met een wit penseel in je masker over de weg.

Aanpassen

Ben je nu niet tevreden, dan heb je een scala aan opties om de aanpassing nog te wijzigen. Je kunt de curve aanpassen, je kunt bepalen waar de aanpassing zichtbaar is, en je kunt ook de zichtbaarheid van de aanpassing nog verlagen om het effect af te zwakken.

Deze werkwijze is dus vele malen flexibeler dan destructieve bewerkingen via het menu Afbeelding / Aanpassingen. Dit menu gebruiken wij tegenwoordig voor bijna niks meer.

Zoom.nl Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

Alles over maskers en aanpassingslagen

De basis voor het werken met lagen

Hoe je alle slimme mogelijkheden in Photoshop kan inzetten

Objecten transformeren, wegwerken en nog veel meer

Bekijk hier de volledige Cursus Lagen in Photoshop.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Op pad naar bekende fotolocaties: zo voorkom je clichés

Beginnen met vogelfotografie: deze objectieven zijn het meest geschikt