in , ,

Hier moet je op letten bij de aanschaf van studiolampen – Deel 3

In deel 3 van deze trilogie gaan we in op de vorming van je licht. Alleen (krachtig) licht uit een flitser of lamp is namelijk niet genoeg. Hoe zet je het licht naar je hand?

In de vorige twee delen van deze serie hebben we het gehad over studiolampen en waar je op dient te letten als je op zoek gaat naar extra licht voor je foto’s. We hebben gekeken naar de keuzes die je zult moeten maken tijdens dat proces, bijvoorbeeld die tussen continulicht of flitslicht en de keuze tussen een ‘mobiel’ systeem dat je overal kunt gebruiken of een meer traditioneel systeem met losse studiolampen en generatoren. Daarnaast schreven we over de kracht die je nodig hebt en waar de verschillende aanduidingen nu precies op slaan.

We zijn natuurlijk al een heel eind, maar een gedeelte dat misschien minder voor de hand ligt is desalniettemin ontzettend belangrijk: de lichtvorming. Want je kunt wel een enorm krachtige flitskop aanschaffen, zonder goede vorming van dat licht ben je nergens. Laten we daar eens nader op inzoomen.

Lichtvorming is – de naam zegt het natuurlijk al – de kunst van het vormen van je licht. Sturen zou ook een goede term zijn. Het gaat er in feite om dat je het beschikbare licht uit je flitser vormt en stuurt zodat het op de juiste manier je foto belicht en daarmee een belangrijke toevoeging vormt. Een studioflitskop heeft dan ook altijd de mogelijkheid om daar extra accessoires voor te gebruiken. Het licht dat je flitser geeft moet je immers nog bundelen, richten, verspreiden of sturen. Er zijn overigens wel situaties denkbaar waarbij je een flitskop zonder enige vorm van lichtvorming kunt gebruiken – om bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid ‘ongericht’ licht aan je beeld toe te voegen -, maar over het algemeen wordt een flitskop gebruikt met verschillende lichtvormers.

Nu zijn er ontzettend veel verschillende lichtvormers te koop die allemaal een andere inzetbaarheid hebben. Een softbox is er bijvoorbeeld eentje. Zo’n softbox verspreidt het licht en maakt het licht ook zachter en egaler. Overigens geldt: hoe groter de softbox, hoe zachter het licht. Ook een paraplu verspreidt het licht, waarbij je ook nog kunt spelen met de mate van opening en de afwerking (zwart, wit of reflecterend) aan de binnenzijde van de paraplu.

Wil je het licht juist bundelen, bijvoorbeeld om een specifiek onderdeel in je beeld te ‘raken’? Dan kun je het beste gebruikmaken van een reflector. Zo’n reflector plaats je eenvoudig aan je flitskop en heeft een trechter-vorm die naar buiten weids uitloopt. Het licht wordt daarmee naar een bepaald punt in je beeld geleid. Als je het licht nog sterker wilt beïnvloeden, dan kun je aan het einde van de reflector ook nog een grid toevoegen. Zo’n grid is een ‘zeef’ die het licht nog verder kan sturen. Hoe kleiner de gaatjes in zo’n grid, hoe sterker de bundeling.

Zo zijn er dus talloze manieren beschikbaar om het licht uit je studiolamp te sturen, richten of af te zwakken. Voor ieder beeld is wel een geschikte lichtvormer te vinden, waardoor je het flitslicht optimaal kunt inzetten tijdens je shoot.

Een exclusieve online video masterclass door William Rutten
Voor het eerst in zijn carrière deelt topfotograaf William Rutten persoonlijk zijn kennis en ervaring in een unieke video masterclass. Leer in ruim twee uur exclusief videomateriaal, de belangrijkste lessen uit 33 jaar aan ervaring en expertise. Deze masterclass bevat tal van onmisbare elementen voor iedere fotograaf met ambitie.

Daarnaast geeft William vanuit Studio 34x een complete studiosessie, waarin alle onderdelen van een shoot aan bod komen. Hij bespreekt verschillende lichtopstellingen en laat zien welk effect kleine aanpassingen al kunnen hebben op je beeld. William werkt in deze sessie niet alleen met high-end studioverlichting. Een van de opstellingen bevat een eenvoudige reportageflitser, waarmee hij een vogue-achtige stijl weet neer te zetten.

Beleef het nu:
Alle informatie over de masterclass en de mogelijkheid om direct te starten vind je op: williamruttenmasterclass.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Food fotografie: compositie

4 tips om een portretshoot voor te bereiden