in

Hoe breng je structuur in je fotoarchief?


15 september 2017, 10:00

Zoek je soms een specifieke foto, maar kan je die tussen alle mappen en bestanden nergens terugvinden? We geven je een aantal mogelijkheden voor een overzichtelijk fotoarchief!

Wat nog belangrijker is dan structuur, is een goede back-up van al je bestanden! Over alle verschillende mogelijkheden lees je meer in dit artikel!

Verzamel eerst AL je bestanden

Voordat je een structuur gaat aanbrengen, is het handig om ervoor te zorgen dat je al je bestanden bij elkaar hebt staan. Verzamel dus je externe harde schijven, volle geheugenkaartjes en losse rondzwervende bestanden en probeer alles bij elkaar te brengen. Dit staat los van je back-up! Houd die sowieso de hele tijd los van je reorganisatie, omdat je daar altijd op terug kan vallen als er iets misgaat. Als je straks al je bestanden opnieuw georganiseerd hebt en je zeker weet dat alles goed is gegaan, zou je in principe een nieuwe back-up kunnen maken die meer structuur bevat dan de vorige.

Het bepalen van een geschikte indeling

Een goede structuur bestaat feitelijk uit een vertakking van allerlei mappen. Hoe meer mappen je maakt, des te kleiner de inhoud van iedere map wordt en des te sneller je zaken kan terugvinden. Welke structuur voor jou het meeste geschikt is, is heel erg afhankelijk van het type beeld dat je maakt. Een bruidsfotograaf deelt zijn werk bijvoorbeeld in per koppel, terwijl een sportfotograaf weer verschillende mappen heeft voor ieder team. We geven je een aantal opties die je kan toevoegen aan jouw eigen structuur. De volgorde waarin je deze toepast, is afhankelijk van wat voor jou het beste werkt.

Ruw en bewerkt materiaal
Als je veel aan nabewerking doet, maar ook je RAW-bestanden wilt bewaren, dan is het altijd handig om die bestanden recht tegenover elkaar te zetten in twee losse mappen. Je kan ook dezelfde map hanteren en selecteren op bestandstype, maar dan werk je weer met relatief grote mappen.

Indeling op datum
De meest gebruikte mappenstructuur, is die op datum. Je begint je hoofdstructuur met de jaartallen en dan de maanden, om vervolgens de foto’s onder de juiste datum in te delen. Het nadeel daarvan is dat het soms lastig is om te onthouden wanneer een foto gemaakt is. Was dat nu in 2013 of 2012? Het veroorzaakt veel zoekwerk, zeker wanneer je een groot fotoarchief hebt opgebouwd, maar het is wel verreweg de meest makkelijk in te delen structuur.

Indeling op onderwerp
Als je een indeling op onderwerp maakt, kan je achteraf veel sneller foto’s terugvinden. Het is echter wel veel meer werk om deze structuur op te bouwen. Stel je bent een hobbyfotograaf, die veel verschillende onderwerpen fotografeert. Creëer dan mappen omtrent bepaalde gebeurtenissen. Denk aan een hoofdmap ‘vakantiefoto’s’, met daaronder alle verschillende vakantie’s, een map met ‘verjaardagen’, met alle verschillende verjaardagen etc. Werk je als fotograaf juist met één onderwerp, zoals een concertfotograaf, deel je mappen dan in per locatie of per band.

Indeling op locatie
Als je veel reist en afwisselende locaties hebt voor je foto’s, kan een hoofdstructuur op basis van een locatie ook heel handig zijn. Dat kan groots; op basis van werelddelen en landen, maar ook veel kleinschaliger, zoals op basis van provincie en dorp. Dit is bijvoorbeeld heel handig voor portretfotografen die op locatie werken, of natuurlijk voor architectuurfotografen die veel verschillende steden bezoeken.

Het beste archief krijg je als je allerlei verschillende structuren met elkaar combineert, om zo voor jou de meest handige indeling te creëren. Begin bijvoorbeeld met een mappenindeling per onderwerp (urbex, portret, natuur etc), daarbinnen een indeling van verschillende locaties, vervolgens een indeling van de data dat je die locatie bezocht hebt en dan een onderscheid tussen de RAW en bewerkte bestanden. Wil je het voor jezelf echt overzichtelijk houden? Zet je structuur dan eerst met alle mogelijke vertakkingen op papier. Dan wordt het veel makkelijker om het daadwerkelijk samen te stellen.

mariovisser

Handige zoekmogelijkheden

Labels toevoegen
De makkelijkste manier om een specifieke foto terug te vinden in iedere vorm van een archief, is als je gebruik maakt van labels. Je kan dan heel eenvoudig in je zoekbalk zoeken naar de foto. Het is echter wel heel veel werk om deze goed in te stellen, dus je zal jezelf echt aan moeten leren dit iedere keer te doen wanneer je nieuwe foto’s importeert. Labels of ’tags’ zijn steekwoorden die je foto omschrijven. Denk aan de namen van de personen die op de foto staan, de locatie waar de foto gemaakt is, een bepaalde stijl die je hebt uitgeprobeerd, etc. Lightroom heeft een catalogus-optie die je dit relatief makkelijk maakt.

Een beoordeling toevoegen
Als je bezig bent met het samenstellen van een portfolio, dan is het ook heel handig om terug te vinden over welke foto’s je heel erg tevreden bent. Door een beoordeling, door middel van sterren, toe te voegen aan je foto’s, kan je heel eenvoudig alleen maar foto’s weergeven die minimaal vier van de vijf sterren hebben behaald. Dat geeft een mooie basis om vervolgens uit te gaan selecteren.

Heb je ook nog een hele stapel negatieven? We leggen je in dit artikel uit hoe je deze kan digitaliseren met Google Fotoscan!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor timelapsefotografie

Ga mee met Zoom.nl op urbex-avontuur – Geef je nu op!