in

Hoe fotografeer je bloemen? Simpele tips!23 maart 2019, 10:17

De lente is gelukkig begonnen en dus groeien er weer talloze bloemsoorten om ons heen! We geven je een aantal tips om alle fleur en geur vast te leggen.

Groot diafragma

Geef de bloem die je fotografeert alle aandacht in je foto’s door weinig scherptediepte. Fotografeer met een groot diafragma (kleine waarde) om die gladde, wazige achtergrond te krijgen die de bloem zal uitlichten. Nog een reden om voor weinig scherptediepte te zorgen is rust in de foto. Bij het fotograferen van bloemen zal je te maken hebben met planten en andere bloemen in beeld en die zouden de foto erg druk maken wanneer je niet met een groot diafragma werkt.

JacqNatuur

Fred-stevenson

Afstand

De afstand die jij tot de bloem hebt met je camera bepaalt ook de scherptediepte in de foto. Kom je dichter bij de bloem, dan wordt de scherptediepte ook minder. Dat is dus juist de bedoeling! Wil je de meest zachte en egale bokeh in je achtergrond? Dan is het belangrijk dat er tussen het onderwerp en de bloemen of planten in de achtergrond zoveel mogelijk ruimte zit.

Jerlijn

TIP: Oplossing voor de wind!
Bloemen zijn licht, dus bij het kleinste vleugje wind zullen ze gaan bewegen. Dit is allesbehalve gunstig voor je fotografie, want een bewegend onderwerp zorgt voor onscherpte. Je kunt hiermee omgaan door je sluitertijd te versnellen, maar een handigere hack is de bloem vast te houden met je ene hand en te fotograferen met je andere hand.

Licht

Het werken en spelen met licht is iets wat je als fotograaf altijd doet, dus zo ook bij het fotograferen van bloemen. Een foto van een bloem in de schaduw geeft een hele andere sfeer dan een bloem in de zon. Gebruik daarom de zon in je foto’s! Tegenlicht van de zon kan bijvoorbeeld bijdragen aan een warme, zomerse sfeer in je bloemenfoto’s. Met een kleine tilt van je camera kan het tegenlicht met een flare in het beeld al een groot verschil maken. Denk bij bloemenfotografie ook aan het gouden uur.

Marielledevalk

Voller bloemenveld

Ga je niet voor een macro-foto maar fotografeer je een veld vol bloemen, bijvoorbeeld tulpen of de zonnebloem? Probeer het veld dan te fotograferen vanaf een afstandje en zoom dan in. Door het inzoomen lijkt het alsof de bloemen in het veld dichter bij elkaar staan en het veld dus voller staat. Een illusie, maar wel een mooiere foto!


M1rphotography

Objectief

Twijfel je welk objectief je zult gebruiken? Dan ligt het eraan wat voor foto je in gedachten hebt. Ga je voor het bloemenveld? Dan maakt het niet heel veel uit wat voor objectief je gebruikt. Ook voor een macro-foto kun je prima voor een kitlens kiezen van 18-55mm. Gebruik het grote diafragma en ga zo dicht mogelijk op de bloem zitten.

Wil je toch die betere macro-foto maken? Dan adviseren wij om te fotograferen met een 50mm F1.8, omdat het grote diafragma zorgt voor die romige achtergrond. Maar niet getreurd, zelfs met een telezoom kun je dit effect bereiken wanneer je ver genoeg inzoomt op de bloem. Wil je echt alle details van de bloem vastleggen, dan is het werken met een echt macro-objectief toch wel de beste keuze. Deze objectieven stellen nog scherp op de kleinste afstanden tussen jou en het onderwerp. Is een macro-objectief je nog iets te duur? Dan kun je ook een voorzetlens kopen om mee te beginnen.

Lenie8

Experimenteer met compositie en standpunt

De bloemenfoto van bovenaf kennen we nu wel, daarom is het belangrijk om te spelen met je standpunt en compositie van de foto. Op een bloem neerkijken is ook lang niet altijd de beste hoek voor de bloem. Ga eens door je knieën (op een vuilniszak, mocht de grond nattig of vies zijn) of probeer iedere hoek waardoor je andere achtergronden krijgt. Een bloem (of tak met bloemen) kan van onder ook heel mooi contrasteren met een blauwe lucht!

Neeleck

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Maak je eigen thuisstudio met het nieuwe Zoom.nl magazine + alles over scherpte, trouwfotografie en lente

Inspiratie – Fotografielocaties in Nederland!