in

Hoe fotografeer je de regenboog?31 augustus 2015, 11:52

Een regenboog heeft altijd iets speciaals. Daarom was Ellen Kievit extra blij dat ze twee regenbogen kon fotograferen! Hoe ze dat deed, legt ze in deze blog uit.

Het fotograferen van mooie en bijzondere luchten is iets wat ik graag doe. Dan kom je al snel uit bij zonsondergang en zonsopkomst. Daarnaast kunnen bepaalde weersomstandigheden ook speciale luchten veroorzaken, zoals onweersbuien. Veel mensen gaan juist fotograferen bij mooi weer. Een strak blauwe lucht kan natuurlijk schitterend zijn, maar een lucht waarin veel te zien is geeft vaak meer sfeer en beleving. Ik woon in het dorp Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee. Dit betekent veel ruimte en weidsheid in het polderlandschap. Hierdoor vormen luchten een dankbaar onderwerp in mijn landschapsfotografie. Lees hier meer tips over het fotograferen van onweer.

Prachtige polderlandschappen bij mij in de buurt.

Locatie

Vanuit mijn huis ben ik snel in de polder. Hierdoor kan ik vaak snel anticiperen op veranderende luchten tegen zonsondergang. Natuurlijk ga ik ook regelmatig gepland op stap en zorg ik dat ik op tijd op de juiste plaats ben. Dit met behulp van apps zoals Buienradar en Sun Surveyor. Deze regenboogfoto was een niet geplande actie. ’s Avonds trok er een flink onweersgebied over de regio. Het liep al tegen zonsondergang en het leek er niet op dat het nog zou opklaren. Terwijl ik door het raam zat te kijken naar de bliksemflitsen zag ik de lucht ineens geel kleuren. Snel naar de andere kant van het huis gerend, waar ik beter zicht heb op waar de zon ondergaat. De lucht werd ineens erg mooi. Het regende nog terwijl de zon onderaan de horizon net onder de bui door scheen. De combinatie zon en regen levert vaak een regenboog op. Zonder twijfel heb ik snel mijn cameraspullen gepakt. Gelukkig heb ik de gewoonte om deze spullen na iedere fotografiesessie startklaar op te bergen. Dit betekent camera en objectieven schoon, geheugenkaartjes leeg in de camera en een volle batterij in de camera. Hierdoor heb ik geen tijdverlies wanneer ik onverwacht op pad ga. Tijdverlies kun je in deze situaties niet gebruiken.

Screenshot van de app Sun Surveyor

Race

Als een speer in de auto gesprongen en de polder in gereden. Veel tijd voor het uitzoeken van een mooie locatie had ik niet, maar doordat ik vaak in mijn omgeving fotografeer weet ik redelijk wat ik waar kan verwachten. Vaak de omgeving verkennen en fotograferen is dus heel zinvol om snel te kunnen anticiperen. Dit geldt natuurlijk ook voor het omgaan met de camera en het instellen van de camera. Hierdoor laat ik zo min mogelijk aan het toeval over. Toen ik van huis weg ging had ik de regenboog al zien staan dus het was echt een race tegen de elementen.

Groothoek

Binnen vijf minuten was ik op plaats van bestemming. Dat betekende een ruimte met vrij zicht, zodat ik de hele regenboog op de foto zou kunnen zetten. In de auto had ik al bedacht dat ik in ieder geval moest fotograferen met een groothoek objectief om heel de regenboog erop te kunnen zetten. Ik koos een laag standpunt om nog iets van de voorgrond mee te nemen in de foto en interessantere compositie te kunnen bepalen. Gelukkig had ik de wind in de rug en daardoor minder last van regendruppels tegen de lens. Natuurlijk werd de camera wel nat. Nu kan mijn camera (Nikon D750) wel tegen een paar spatjes, maar anders is een regenhoes om de camera wel een aanrader.

Regenhoes kan een aanrader zijn.

Instellingen

Na een snel testshot op de A stand, de instellingen handmatig ingesteld in de M stand. Iso op 100 om zo min mogelijk ruis te hebben, diafragma op F10 voor een grote scherptediepte, sluitertijd 0,6 sec. Omdat het wat donkerder was en witbalans op bewolkt voor een warmere kleur. Ook het scherpstellen heb ik handmatig gedaan. Automatisch scherpstellen op de regenboog werkt niet altijd even lekker. In deze situatie handmatig scherp gesteld op een ver punt in het landschap. Dit doe ik meestal via liveview waarbij ik het beeld nog verder inzoom om goed te kunnen bepalen of de scherpte op het juiste punt ligt.

Panorama

Al snel kwam ik erachter dat ook een groothoek (15 mm) niet voldoende was om de regenboog en zijn dubbele regenboog in een beeld te kunnen vangen. Doordat ik fotografeerde vanaf een statief was het makkelijk om meerdere foto’s naast elkaar te maken, zodat ik er in de nabewerking een panorama van kon maken. Natuurlijk heb ik me daarna nog even omgedraaid en ook een foto gemaakt van de zonsondergang zelf. Deze was namelijk ook schitterend en erg kleurrijk. Vergeet met landschappen en zonsondergangen nooit af en toe achterom te kijken.

Nabewerking

De combinatie van een onweersbui, een zichtbare zonsondergang en de regenboog leverde een spectaculaire foto op die ik niet snel weer zal kunnen maken. Deze zeldzame samenloop van omstandigheden komen niet vaak voor. Door snel te kunnen anticiperen en handelen heb ik deze foto kunnen maken. Bij thuiskomst de foto’s direct op de computer gezet en voorzien van GPS gegevens. Mijn camera kan dit niet automatisch dus doe ik dit met de app Geotag Photos Pro. Daarna de foto’s in Photoshop Lightroom 6 gezet. Deze versie heeft een panorama functie. Ik heb twee foto’s samen gevoegd tot één foto. Daarna de foto bewerkt met standaard handelingen zoals, hooglichten, schaduwen, levendigheid, verscherping en contrast. Aan deze foto hoefde niet veel meer bewerkt te worden omdat de kleuren op zichzelf al erg intens waren. Daarna restte nog het nagenieten van wat deze foto teweeg bracht op social media (inmiddels de 20.000 likes gepasseerd op Facebook). Zo maakte ik deze foto:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lowepro Whistler en Photosport rugzakken

Review: Canon Powershot G3X