in

Hoe fotografeer je vallende sterren – 12 en 13 augustus


10 augustus 2016, 10:00

De bekendste “vallende sterrenregen” van het jaar komt er weer aan. In de nacht van 12 op 13 augustus vindt het jaarlijkse maximum plaats van de meteorenzwerm Perseïden. Lijkt het je leuk om die te fotograferen? Lees dan dit artikel van Toine Westen.

Meteoren (vallende sterren)

Meteoren, ook wel vallende sterren genoemd, ontstaan doordat kleine stofdeeltjes uit de ruimte verdampen in de dampkring van onze Aarde. Wij zien dit als een lichtflits, soms met een nalichtend spoor.

Kometen kunnen in de ruimte een spoor van stof en gruis nalaten. Wanneer de Aarde door zo’n stofwolk heen beweegt, zijn er meer meteoren te zien. Vaak gebeurt dit op een vast moment in het jaar, waardoor de meteorenzwerm elk jaar rond dezelfde tijd zichtbaar is.

De Perseïden

De bekendste meteorenzwerm – de Perseïden – is vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus. De meteoren van deze zwerm lijken namelijk vanuit dit sterrenbeeld te komen. De bron van deze zwerm is de komeet Swift-Tuttle.

Het maximum van de Perseïden vindt dit jaar plaats op vrijdag 12 augustus rond 19:00 uur. Bij gunstig weer kun je de meeste meteoren waarnemen in de nacht van 12 op 13 augustus. Tijdens deze nacht kunnen wel 60 tot 100 meteoren per uur zichtbaar zijn.

Helaas is dit jaar de maan voor 70% verlicht, waardoor die flink kan storen aan het begin van de nacht. De maan gaat rond 01:30 uur onder en het gunstigste moment om te fotograferen of waar te nemen ligt rond 03:30 uur. De radiant (het punt waar de meteoren vandaan lijken te komen) staat dan in het noordoosten.

Ook in de dagen voor en na het maximum kun je vallende sterren zien. Per dag dat je voor of na het jaarlijkse maximum kijkt, zie je 40 % minder meteoren. Maar mocht het tijdens het maximum bewolkt zijn, geeft dit je toch nog een kans om meteoren te zien.

Deze twee Perseïden fotografeerde ik in Katwijk in 2015. Instellingen van de camera: brandpuntsafstand 14 mm, 15 s, F/2.8 en ISO 200.

Wordt 2016 een bijzonder jaar?

Iedere 12 jaar beweegt Jupiter langs de stofwolk die de Perseïden veroorzaakt. De zwaartekracht van deze zware planeet kan verdichtingen in de stofwolk veroorzaken, wat meer meteoren tot gevolg heeft.

De vorige keer dat dit gebeurde was in 2004. Tijdens de extra piek waren toen tot wel 3 meteoren per minuut te zien. Deze extra piek vond ruim 16 uur voor het reguliere maximum plaats. Als er dit jaar iets vergelijkbaars gebeurt, dan zou dat zijn in de nacht van 11 op 12 augustus rond 02:00 – 03:00 uur. Maar dit is moeilijk te voorspellen.

Fotograferen van vallende sterren

In het artikel Fotograferen van vallende sterren gaf Toine al een uitgebreide beschrijving hoe je meteoren kunt fotograferen met lange en extra lange sluitertijden. Klik hier om deze fotografietips te lezen.

Heldere nachten toegewenst!

Heb je iets aan deze tips gehad? Plaats dan even een reactie hieronder en zet je foto’s op Zoom.nl!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gebruikersreview: Olympus Pen-F

Vijf ideale Nikon budgetlenzen onder de €250 euro