in

Hoe je burlende edelherten fotografeert


7 september 2018, 15:55

In september is het bronsttijd voor de edelherten. Dat betekent dat ze zich vaker laten zien, de mannetjes al burlend en vechtend om indruk te maken op de vrouwtjes. We vertellen je waar, wanneer en hoe je dit machogedrag kunt vastleggen.

bnn

Wat neem je mee?

Uiteraard neem je je camera mee. Daarbij is het handig een telelens te gebruiken in verband met het houden van gepaste afstand tot het hert. Met een 400mm lens kan je een prima portretfoto maken. Een lichtsterke lens met vast brandpunt is handig, omdat je in een vrij donkere situatie fotografeert. Jammer is dat je dan niet kunt in- en uitzoomen, aangezien je afhankelijk bent van de locatie van de edelhert. Met een teleconverter los je dit probleem op. Een statief is met weinig licht ook geen overbodige luxe.

Geduld hebben is een schone zaak, ook in het geval van edelherten fotograferen. Je zult lang moeten wachten tot je de herten (goed) kunt fotograferen. Neem een stoel of vuilniszak mee voor als je lang (laag op de grond) moet zitten. Neem ook een plattegrond mee, zodat je de weg terug naar je auto weet, en wat te eten en drinken. Maar blijf de natuur respecteren en laat als je weggaat niets achter. Zorg ervoor dat je dieren niet stoort en op afstand blijft.
kasteelheertje

Waar moet je zijn?

Plekken waar je getuige kan zijn van de hertenbronst zijn de Hoge Veluwe, de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Oostvaardersplassen. Win informatie in over de beste plek om de burlende edelherten te spotten bij de bezoekerscentra daar. Het kan zijn dat je niet in een keer die rake foto schiet. Waarschijnlijk moet je een aantal keer het gebied verkennen.
jansint

Wanneer kan je de edelherten het best fotograferen?

’s Ochtends en ’s avonds heb je de grootste kans om edelherten te kunnen vastleggen. Dan zijn ze namelijk het meest actief. Maak gebruik van de ochtendnevel als dat zich voordoet en experimenteel met het zij- en tegenlicht tijdens het gouden en blauwe uurtje. Zorg ervoor dat je dan stil te werk gaat.
robcbatenburg
gladiola

Hoe stel je je camera in?

Je kunt kiezen voor een lange of korte sluitertijd. Bij een lange sluitertijd benadruk je de beweging van een vechtend of burlend edelhert met bewegingsonscherpte. Met een korte sluitertijd leg je de herten haarscherp vast. In de Al Servo-stand bij Canon en de Continuous Focus-stand bij Nikon stelt de camera automatisch scherp. Wat handig is als de mannenherten aan het vechten zijn. Om onscherpte door je eigen bewegingen te voorkomen is een statief aan te raden. Daarnaast kan je de ISO iets omhoog schroeven als het nog te donker is of wordt.
keesie

Het NK Burlen

Het is nu de bronsttijd voor de edelherten. In oktober is het de beurt aan de damherten. Hun gevechten zijn minder fanatiek dan die van de edelherten. Lukt het je niet om een burlend hert in het wild te spotten, dan kun je altijd nog het NK Burlen vastleggen aanstaande zondag 9 september in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar natuurliefhebbers met elkaar de strijd aangaan door de bronstroep van de herten na te bootsen.

Het NK Burlen in 2015:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Videopreview: De Canon EOS R

Spinnen fotograferen doe je zo