13 oktober 2016, 10:00
De bomen hangen nu nog redelijk vol met bladeren, dus als je echte herfstfoto’s wilt maken dan is dit het moment! De herfst illustreer je het mooist, wanneer de diversiteit aan kleuren nadrukkelijk naar voren komt in je foto. Hoe pak je dat aan?
Zoek naar contrasterende kleuren
Herfstbladeren bevatten bruin-, geel-, oranje- en rood-tinten. Deze kleuren komen nog meer naar voren als je zorgt dat er ook contrasterende kleuren in je foto terug te zien zijn. In het kleurenwiel, zie je dat je in de regio van blauw- en groentinten moet zoeken. Denk dus bijvoorbeeld aan een herfst-bladerdak voor een blauwe lucht, of een landschapsfoto waar toch nog wat groen gras in terug te zien is.
Door de blauwe lucht komen de kleuren nog mooier naar voren. Foto: Marka
wijnand79
Isoleer een kleur
Door ervoor te kiezen om slechts één of twee kleuren in je foto te gebruiken, wordt je beeld rustiger en komen de betreffende kleuren nog beter tot uitdrukking. Je kan dit doen door specifiek een onderwerp voor een rustige achtergrond te fotograferen, maar je kan ook (subtiel!) de overige kleuren in de nabewerking uit je foto halen.
Gebruik onscherpte voor een mooie kleurenwaas
Een mooie achtergrond zorgt ervoor dat je onderwerp nog beter naar voren komt. In de herfst kan je met onscherpte een mooie achtergrond creëren in diezelfde herfstkleuren. Je kan dit doen door met je diafragma een kleinere scherptediepte te creëren, maar je kan ook bewegingsonscherpte gebruiken voor de kleurenwaas.
Denk na over je filtergebruik
Een polarisatiefilter zorgt voor meer verzadiging in je kleuren en kan je helpen om reflecties in het water meer of minder naar voren te laten komen. Bij een herfstlandschap met water kan dat net wat meer pit in je foto geven. Naast het polarisatiefilter zijn er natuurlijk ook kleurenfilters die bepaalde kleuren extra nadruk geven en grijsfilters die je de mogelijkheid geven tot langere sluitertijden. Natuurfotograaf Marcel van Balkom schreef al eerder over het gebruik van kleur- en grijsfilters bij landschapsfotografie.
Deze panorama bestaat uit vier foto’s en is gemaakt met een grijsverloopfilter. Foto: geld1846
Herfstkleuren aanpassen in de nabewerking
Er zijn een heleboel manieren om je kleuren na te bewerken en ieder heeft er zijn eigen voorkeuren in. Een van de eenvoudigste manieren is waarschijnlijk wel het werken In Lightroom. Je kan hier namelijk simpelweg ‘spelen met de schuifjes’. Als je het kopje ‘kleuren’ openklikt, kan je per kleur de tint en het niveau van verzadiging aanpassen. Hiermee kan je zelfs extreme knalkleuren creëren, mocht je dat persoonlijk mooi vinden. Door je zwarttinten ook een beetje zwarter te maken, wordt het contrast groter en komen de kleuren ook wat beter uit de verf.
Originele foto: sgoedhart
