in

Hoe kun je beter flitsen via de muur?


26 augustus 2017, 10:00

Iedereen die wel eens met een reportageflitser werkt, weet dat het soms lastig is om subtiel flitslicht te gebruiken. We zijn daarom vaak geneigd om indirect te flitsen via het plafond. Deze techniek kan je ook toepassen via een muur! We geven je een aantal handige tips.

Waarom zou je indirect willen flitsen?

Waarom kies je voor indirect flitslicht, in plaats van direct flitsen? Allereest zorgt het ervoor dat je licht een stuk zachter is dan bij direct flitslicht. Zeker bij portretfotografie zorgt dat voor veel flatterender licht, zonder harde schaduwen en een onflatteuze glans op bijvoorbeeld de neus en het voorhoofd. Daarnaast is ook de lichtinval via het plafond of via de zijkant veel natuurlijker dan het licht vol in het gezicht. Je kan veel beter spelen met de plek waar de schaduw valt en zo voorkomen dat deze op een hinderlijke plek in je foto komt.

Het voordeel van flitsen via de muur

Wat je soms merkt bij flitsen via het plafond, is dat er rond de ogen alsnog een redelijke schaduw ontstaat. Zeker bij mensen die hun haar in een pony geknipt hebben, valt er soms een flinke schaduw over de ogen tot op de neus. Bij flitslicht via een muur, heb je hier een stuk minder last van. Het effect is vaak vergelijkbaar met een model fotograferen naast een raam. Je krijgt het effect dat er via één kant verstrooid licht binnenvalt, waardoor er geen harde schaduw ontstaat. Daarnaast is de flitser vaak wel nog zichtbaar in de ogen, wat voor een subtiele catchlight zorgt. Dat creëert een levendig effect in de blik van je model.

kimgroenendal

Technieken om beter te flitsen via een muur

Toch geeft flitsen via een muur niet altijd direct het gewenste resultaat. Hoe kan je het beter aanpakken?

Een handig ezelsbruggetje om je flitser goed te richten, is door de flitskop in het verlengde van de neus van je model te richten. Technisch gezien flits je dus precies de ‘verkeerde’ kant op, maar dit licht reflecteert weer terug via de muur. Staat het model met haar gezicht richting de muur, dan krijg je een evenredige lichtinval over het gezicht. Dit kan je perfect als uitgangspunt gebruiken. Als je het model vervolgens een klein beetje laat draaien, zal je zien dat je een subtiele schaduw krijgt aan de kant die van de muur af draait. Blijf op deze manier experimenteren; tot je het gewenste resultaat hebt!

In sommige gevallen gebruik je de reportageflitser in situaties waarbij je nauwelijks invloed hebt op de positie van het model. Bij een bruidsreportage of documentairefotografie kan je zelden vragen of het model wellicht iets meer richting de muur wil kijken. Je zal dan dus met je instellingen moeten inspelen op de situatie. Is de afstand tot de muur te ver en voelt je foto wat donker aan? Overweeg dan om je diafragma verder te openen of je sluitertijd te verlengen. Door het flitslicht wordt alsnog wat beweging bevroren, dus je kan langere sluitertijden gebruiken dan wanneer je gewoon bij daglicht zou fotograferen.

Als er geen lichte of witte muur aanwezig is, wordt flitsen via de muur vaak lastig. Als er wel een licht plafond aanwezig is, dat niet te hoog is, dan is via het plafond flitsen vaak de beste oplossing. Als de muur een warme kleur heeft, kan je toch proberen via de muur te flitsen. Soms geeft het juist een zachte warme gloed aan de foto, waardoor je minder het idee krijgt dat er geflitst is. Kijk vooral uit met groene en blauwe muren; deze geven geen flatterend licht voor een model.

Wil je zorgen dat je onderwerp iets meer losstaat van de achtergrond? Zorg er dan voor dat je de flitser schuin richt op de muur achter het model. De plek waarop je direct op richt moet je in dit geval buiten de foto laten, omdat je anders een opvallende lichte vlek in je beeld krijgt. Zorg er hier ook voor dat er voldoende licht op het gezicht van het model valt, door bijvoorbeeld je ingebouwde reflectiepaneel te gebruiken, of te werken met een groter extern reflectiescherm.

Welke flitser kan je het beste gebruiken? Je leest er alles over in onze grote flitsertest!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips – Reflecties gebruiken in je foto’s

Zeven problemen die elke professionele fotograaf tegenkomt