in

Hoe maak je de lekkerste foodfoto’s? | Culinaire fotografie15 november 2018, 11:42

Bij food fotografie ben je de chef, stylist en fotograaf. Ervoor zorgen dat het eten op de foto er smakelijk uitziet, zodat je er spontaan trek van krijgt, is nog een hele opgave. Wij geven je een aantal tips.

Voorbereiding

Voorbereiding is het halve werk. Het is handig als je voor het fotograferen alle ingrediënten voor de foto al hebt klaarstaan. Leg alles neer zoals je de foto zou willen maken. Je kunt een stand-in, een ander voorwerp in plaats van het gerecht, gebruiken om te kijken of de compositie, instellingen, belichting en schaduwen naar je zin zijn. Zo kun je, zodra het gerecht klaar is, lekker snel de foto maken.

saskia-vertessen

Compositie

Ook bij food fotografie is het interessanter om de regel van derden toe te passen en het gerecht niet midden in de foto te plaatsen. Kijk uit welke hoek het eten er het lekkerst uitziet: van boven, opzij, veraf of dichtbij. Een taart ziet er van bovenaf mooier uit, maar een gelaagd dessert weer van opzij. Vestig de aandacht op het lekkerste gedeelte van het gerecht door daarop scherp te stellen. Bepaal met het diafragma de scherptediepte in de foto. Met een klein diafragmagetal zorg je voor een kleine scherptediepte, waarbij een deel van het gerecht scherp is en de rest vaag. Zorg er daarnaast voor dat de achtergrond rustig is en niet te veel afleidt. Koop bijvoorbeeld bij de bouwmarkt een aantal planken of een vel behang, investeer in mooie servetten of gebruik simpelweg de eettafel of een snijplank.

melaniex

Versterkende elementen

Plaats bijpassende producten naast het gerecht en schenk aandacht aan de garnering, zodat het geheel er aantrekkelijk uit komt te zien. Zet een wijnglas erbij, versier de taart met fruit en leg er bestek bij. Verse producten zien er ook smakelijker uit. Je kunt eventueel groente en fruit laten glinsteren en er verser uit laten zien door het met water licht te vernevelen. Vleesgerechten koelen bovendien snel af en verliezen daarmee hun glans. Dat kan je voorkomen door het met bakolie in te smeren – niet te veel, want dat zorgt weer voor een vette uitstraling. Hetzelfde trucje kan je ook bij pastagrechten die snel uitdrogen uitvoeren. Let er bij het opmaken ook op dat de kleuren contrasteren. Zomerse gerechten vragen vaak om lichte kleuren, in de herfst zullen donkere en aardetinten meer op hun plaats zijn.

csdtje

Licht

Fotografeer wanneer dat kan met natuurlijk daglicht. Dit is zacht licht en geeft geen harde schaduwen. In de winter is dit wel lastiger door het gebrek aan helder licht. Dan biedt bijvoorbeeld een daglichtlamp een oplossing. Je kunt daarbij gebruikmaken van een softbox om het licht wat minder hard te maken. Met reflectieschermen kun je de schaduwen zachter maken. Wanneer je die niet in je bezit hebt, kun je ook andere voorwerpen daarvoor in de plaats gebruiken, zoals een stuk piepschuim of een warmtedeken met een zilveren en gouden kant. De zilveren kant zorgt voor koel licht, de gouden kant voor warm licht. Koel is vrijwel altijd het mooist voor foodfoto’s. Je kunt ook een stuk karton, gewikkeld in aluminiumfolie, als reflectiescherm gebruiken. Met de belichtingscorrectieknop op je camera (+/-) kun je een wit bord als je de belichtingscorrectie in de plus zet echt wit maken, en niet grijzig, blauw of oranje. En andersom: wanneer je wilt dat zwart echt zwart wordt en niet grijs, stel de correctie dan in de min in.

ilsemoonen

Actie

Normaal mag je niet spelen met je eten. Bij food fotografie mag dat wel als je een actiefoto gaat maken. Strooi de poedersuiker over de pannenkoeken of laat een aardbei in de chocoladefondue vallen, waardoor het chocolade eruit spat en er een spannend en aantrekkelijk resultaat ontstaat.

savangel

Aansnijden

Je maakt het beeld ook levendiger door het eruit te laten zien dat ervan gegeten wordt of door te laten zien hoe de binnenkant van het gerecht er uitziet. Snij de taart alvast aan of neem een hap van die heerlijke koekjes en laat zien hoe de binnenkant er uitziet.

lauraa

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Back to basics – Leica M10-D

Hoe je je camera beschermt tegen de kou