in

Hoe maak je een dubbele belichting?


18 juni 2019, 12:13

Bij een dubbele belichting maak je twee foto’s die jouw camera automatisch samenvoegt tot een dubbelbeeld. Hiermee maak je creatieve en unieke beelden. We leggen je uit hoe je te werk gaat!

Dubbelbeeld

Activeer allereerst de dubbele belichting. Je vindt deze optie meestal in het opnamemenu: een menu-tab met een camera-pictogram. Bij Canon heet de optie Meerdere opnamen en bij Nikon Meervoudige belichting.

Als het aantal opnamen instelbaar is, kies dan voor twee opnamen. Werk bij voorkeur in live view, want dan zie je het effect live op het scherm. Helaas werkt dit niet op elke camera.

Dianne Dijenborgh, diannedijenborgh.zoom.nl – Fujifilm X-T2 – ISO 25600 – F 4,0 – 1/500 SEC – 196 MM
Met een dubbele belichting maak je creatieve en unieke beelden.

Dromerige sfeer

We maken eerst een foto met een dromerige uitstraling. Hiervoor zet je jouw camera op een statief. Je mag een lens naar keuze gebruiken en kunt overal aan de slag. Zet bijvoorbeeld een plant, vaas, of een ander voorwerp op een tafel. Of zoek buiten een mooie plek op.

Activeer meervoudige belichting en maak vanaf statief de eerste foto voor de dubbelopname. Daarna wacht de camera tot je de tweede foto maakt.

Voordat je die tweede opname maakt, zet je de camera eerst op handmatig scherpstellen. Draai vervolgens aan de scherpstelring en maakt het beeld onscherp door heel dichtbij scherp te stellen. Druk dan af om de tweede foto te maken.

Bekijk de dubbelopname op het scherm. De foto heeft een soort gloed gekregen, doordat de scherpe foto is gemengd met het onscherpe exemplaar. Zo ontstaat een dromerige sfeer. De sterkte van het effect bepaal je zelf door de tweede foto meer of minder onscherp te maken.

Astrid Winkens, astridwinkens.zoom.nl – Nikon D3 – ISO 200 – F 16 – 1 SEC – 200 MM
Door een scherpe met een onscherpe foto te combineren, ontstaat een dromerige sfeer.

Twee keer in beeld

Een totaal ander effect krijg je door hetzelfde onderwerp op twee manieren in beeld te brengen. Zet de plant of vaas bijvoorbeeld eerst links in beeld, maak er een foto van, verschuif het naar rechts en maak de tweede foto. Nu staat dezelfde vaas of plant twee keer op de foto.

Zonder statief heb je meer vrijheid. Maak weer de eerste foto. Daarna draai of kantel je de camera, of zoom in of zoom uit, of ga dichterbij, verder weg of op een andere plek staan. Dan maak je de tweede foto. Nu krijg je een dubbele belichting waarop alles op twee verschillende manieren door elkaar staat. Zoals het onderwerp groot en klein tegelijk, of vanuit twee standpunten gezien, of volledig in beeld samen met alleen een mooi detail enzovoort.

Ellie Overgaauw, watikziefotografie.zoom.nl – Olympus E-M5 II – ISO 100 – F 6,3 – 1/50 SEC – 37 MM
Dankzij de dubbele belichting lijken de bladeren in beweging te komen.

Composities maken

Twee totaal verschillende onderwerpen met elkaar combineren kan ook. Fotografeer bijvoorbeeld eerst een mooie wolkenlucht, een wateroppervlak of een wand of deur met een interessante structuur of mooie lijnen. Maak daarna een foto van een voorwerp, landschap, stadsgezicht of maak een portretfoto.

Je kunt werkelijk alles met alles combineren. Het is vooral de uitdaging om combinaties te bedenken die fraaie dubbele belichtingen opleveren. Probeer daarom zo veel mogelijk uit en kijk wat werkt en wat minder geslaagd is. Zo ontdek je al experimenterend hoe je de beste dubbelopnamen maakt.

Creativefox, creativefox.zoom.nl – Canon 70D – ISO 400 – F 5,6 – 1/60 SEC – 62 MM
Een portret voorzie je via een dubbele belichting van een mooie achtergrondstructuur.

Peter-d- Nikon D7000 – ISO 400 – F 4,0 – 1/3200 SEC – 420 MM
Eerst een foto van de kat in het gras, daarna een tweede foto van de bijna volle maan.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Licht en Belichting in Zoom Academy. Hierin leer je onder andere hoe je je camera goed instelt, hoe je omgaat met verschillende lichtsituaties en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • De verschillende lichtmethodes in de fotografie

  • Een zeer handige uitleg over de belichtingsdriehoek

  • Alles over de beste momenten op de dag om te fotograferen

  • Creatieve manieren over hoe te spelen met licht

Bekijk hier de volledige Cursus Licht en Belichting.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe verwijder je een object in Photoshop met behoud van inhoud?

Zo maak je ook ’s avonds en ’s nachts fraaie landschapsfoto’s