in

Hoe maak je een Time-slice?26 juli 2015, 20:00

Een variant op time-lapse is een time-slice. John Verbruggen legt je uit hoe je zo’n bijzonder effect tot stand komt.

Op tweede paasdag dit jaar besloot ik om ’s avonds eens een nieuwe techniek uit te proberen: Het maken van een time-slice. Een time-slice is eigenlijk een time-lapse in één foto door het toepassen van stroken van foto’s in één foto, die op een verschillend tijdstip gemaakt zijn. Ik had deze techniek gezien op het internet in een filmpje van Dan Marker-Moore:

Om het eindresultaat te creëren maakt hij gebruik van Adobe After Effects. Over dat pakket beschik ik niet, maar met Lightroom en Photoshop kan het ook prima.

Het fotograferen van de time-slice

Wat voor plek moet je kiezen voor een Time-slice? Dat is best lastig. Kijkend naar het werk van Dan Marker-Moore lijkt een stedelijke omgeving met veel kunstlicht de meest voor de hand liggend. Immers overdag zijn er geen lampen aan en in de overgang van daglicht naar donker zijn er de meest dramatische verschillen zichtbaar. Maar misschien is een vlak Hollands landschap met veel lucht (met wolken?) wel net zo interessant. Probeer het gewoon! Ik koos een plek dicht bij huis: de afslag IJsselstein/Nieuwegein. Sowieso verstandig als je eens nieuwe techniek uit te proberen. Meteen naar Hong kong of Shanghai afreizen is echt niet nodig.

Ik koos ervoor om de time-lapse functie van mijn Nikon camera te gebruiken. Ik stelde de camera in om elke minuut een foto te laten maken. Je kunt ook voor een kleinere interval kiezen. Heeft jou camera geen time-lapse functie of heb je geen kabel-ontspanner met een dergelijke functie, dan zal je handmatig de tijd tussen twee opnamen bij moeten houden en zelf steeds op het juiste moment af moeten drukken. Kies dan voor een tijdwaarneming die ook in het donker (op het laatst) nog leesbaar is. Ik had voor het maken van mijn time-slice drie uur uitgetrokken. Op basis van deze ervaring denk ik dat fotograferen vanaf ongeveer een uur voor zonsondergang tot een uur na zonsondergang volstaat.

Uiteraard fotografeer je een time-slice vanaf een degelijk statief en hang je, indien mogelijk, je tas aan je statief om voor extra stabiliteit te zorgen. Nadat je je compositie zorgvuldig hebt gemaakt, sluit je de zoeker af. Met name voor de lange sluitertijden en als je bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal staat om lichtlekkage te voorkomen.
Hou steeds de belichting in de gaten door middel van het histogram op het schermpje van je camera. Pas indien nodig de belichtingscompensatie aan om overbelichting te voorkomen. Gebruik de diafragma-voorkeuze modus en met je belichtingscompensatie pas je alleen de sluitertijd aan. Ik had deze avond geluk met de dramatische luchten die voorbij kwamen drijven.

De bewerking van je foto’s en het creëren van je time-slice

Allereerst laad je al je foto’s in Lightroom in. Ga niet alle foto’s een voor een bewerken! In Lightroom kun je heel makkelijk een filter zetten op je metadata. Vervolgens kies je daar nu voor de sluitertijd. Nu zie je daar een rijtje sluitertijden verschijnen waarmee je de foto’s gemaakt hebt. Klik op een van deze setjes en bewerk één foto uit deze set. Synchroniseer de bewerkingen die je op deze foto gedaan hebt met de andere foto’s uit deze set. Doe dit zo voor alle gebruikte sluitertijden. En hou de bewerking ook tussen de sluitertijden zoveel mogelijk hetzelfde. Als je dus de eerste foto van de tweede set bewerkt, gebruik je instelling van de vorige set en maak dan alleen de nodige aanpassingen.

Selecteer vervolgens alle foto’s en ga naar Foto > bewerk in > Open als lagen in Photoshop. Let op de foto in je selectie, die geselecteerd is, wordt de onderste laag. Ik adviseer om hier de laatste (dus de donkerste) foto voor te kiezen. Photoshop gaat alle foto’s nu openen en in lagen boven elkaar neerzetten. Dit kan, afhankelijk van het aantal foto’s en kracht van je computer, wel even duren!

Voorzie alle fotolagen nu van een zwart masker. Dus selecteer een laag en druk de alt-toets en klik op masker. Als het goed is zie je nu een lege foto en hebben alle fotolagen een zwarte maskerlaag. Klik op het laagmasker van de onderste foto. Selecteer nu met de rechthoekige selectietool een strook van 5 – 10 mm rechts in de foto. Klik op Shift-F5 (Vullen) en kies voor wit. De eerste slice van je time-slice foto wordt zichtbaar. Kies nu voor Selectie > Transformeer selectie. Met de pijltjestoets verschuif je de selectie nu naar links. Kijk uit dat er geen witte rand ontstaat tussen twee slices. Na het verplaatsen van je selectie, klik je op het laagmasker van de volgende laag. Nu kies je weer via Shift F5 voor Vullen met wit en de volgende slice van je time-slice komt tevoorschijn. Dit blijf je zo herhalen tot dat je helemaal links bent en foto geheel gevuld is met slices.

Het slice effect voeg je toe door een laag aan te klikken en te kiezen voor Laagstijlen > schaduw binnenkant. Kies voor een hoek van 0 graden. De grootte van de schaduw hangt een beetje af van de grootte van je strook en de hoeveelheid foto’s. Kijk wat je mooi vindt, maar maak het niet te zwaar. Als deze Laagstijl met schaduw bij een laag hebt aangemaakt, kun je deze makkelijk kopiëren door op de laagstijl te klikken, druk je Alt-toets in en versleep de laagstijl naar een volgende laag. Je laagstijl is nu gekopieerd. Je zult zien dat deze laagstijl nodig is om het slice-effect te benadrukken. Soms is er simpelweg te weinig kleurverschil tussen twee opnames en dan zorgt de schaduw voor een duidelijke afscheiding tussen de twee foto’s.
Kijk nu kritisch van links naar recht door je time-slice. Is de foto links van deze slice lichter als deze en is de slice rechts van deze slice donkerder als deze?

Soms klopt dit niet helemaal. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Selecteer de laag waar je de belichting nu van aan wil passen. Kies nu voor de aanpassingslaag Curves. Er wordt nu boven de laag die je wilt aanpassen een curveslaag toegevoegd. Druk nu de alt-toets in en klik precies tussen je laag en de curves-laag in. Je ziet een haaks pijltje naar beneden en een laagmaskertje verschijnen. Je Curves-laag is nu gekoppeld aan de laag waarvan jij de belichting wilt aanpassen. Maak nu de foto lichter of donkerder door de aanpassing van de curve, zodat de volgorde van licht naar donker van links naar rechts in je time-slice klopt.

Happy slicing!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotografeer jij altijd vanuit hetzelfde standpunt?

4 portretten in ander licht